7 indicii ale unui nivel ridicat de stres - Doza de Sănătate
 

7 indicii ale unui nivel ridicat de stres

Există anumiți factori de natură fizică ce indică un nivel ridicat de stres. Este important să îți gestionezi bine emoțiile pentru a evita aceste manifestări.
7 indicii ale unui nivel ridicat de stres
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Stilul de viață modern, responsabilitățile multiple și problemele de zi cu zi fac din stres o parte componentă a vieții noastre. Deși stresul este o reacție fiziologică normală în situații dificile, atunci când atinge cote alarmante, efectele sale pot fi foarte dăunătoare. Află care sunt indiciile unui nivel ridicat de stres.

S-a dovedit că expunerea prelungită la stres major crește riscul de boli cardiace, slăbește sistemul imunitar și duce la instalarea depresiei

Deși majoritatea simptomelor provocate de stres țin de schimbările de atitudine și de comportament, există și o serie de consecințe fizice care semnalează prezența sa.

Asociația Americană de Psihologie ne avertizează că, în prezent, nivelul ridicat de stres afectează populația mai mult decât în oricare altă perioadă istorică. 

Mai îngrijorător este faptul că, în majoritatea cazurilor, această problemă nu primește atenția cuvenită, provocând afecțiuni și mai grave.

Din păcate, stresul nu ocolește pe nimeni. De aceea este important să recunoaștem semnele care indică prezența unui nivel ridicat de stres.

1. Eczeme sau erupții pe piele

Erupții cutanate cauzate de un nivel ridicat de stres

Dacă nu ai avut niciodată alergii și observi că deodată ți-au apărut eczeme sau erupții pe piele, cauza acestora poate fi un nivel ridicat de stres.

Atunci când organismul se confruntă cu această problemă, sistemul imunitar suferă anumite dezechilibre, iar corpul eliberează o substanță chimică numită histamină.

Dacă nu este ținută sub control, histamina poate duce la apariția eczemelor sau a altor afecțiuni ale pielii. Este posibil să te confrunți cu probleme ale pielii care nu te-au afectat în trecut.

2. Dureri de cap constante

Durerile de cap și migrenele sunt simptome comune în rândul persoanelor supuse unui nivel ridicat de stres sau al celor care încearcă să găsească soluții în anumite situații dificile.

Explicația constă în eliberarea anumitor chimicale care împiedică buna funcționare a sistemului nervos și a vaselor de sânge din creier. Este o problemă care afectează de multe ori și musculatura și care provoacă așa numitele dureri de cap tensionate.

3. Probleme gastrice

Un nivel ridicat de stres poate cauza dureri de stomac

Stresul fizic sau mental constant sau regulat cauzează diverse probleme digestive.

Hormonii care provoacă stres pot afecta funcțiile tractului gastrointestinal, cauzând simptome precum acumularea de toxine, gaze și inflamații.

În anumite cazuri, stresul poate mări numărul de contracții ale colonului, provocând crampe și diaree.

4. Răceli frecvente

Cortizolul eliberat din cauza stresului excesiv provoacă un blocaj al sistemului imunitar care reduce abilitatea acestuia de a lupta împotriva agenților patogeni ce afectează sănătatea aparatului respirator.

Prin urmare, persoanele stresate se confruntă mult mai des cu răceli, herpes și alte boli virale sau bacteriene.

Din păcate, dacă nu reușești să reduci nivelul de stres, nici tratamentele medicale nu își fac efectul așa cum ar trebui.

5. Acneea poate fi un semn al nivelului ridicat de stres

Acneea poate fi un semn al nivelului ridicat de stres

Știm cu toții că acneea este o afecțiune a pielii care poate fi cauzată de diverși factori. Deși adolescenții sunt cei mai afectați, adulții se pot confrunta, la rândul lor, cu această problemă din cauza stresului.

Cauza apariției acneei este un dezechilibru hormonal care constă în faptul că nivelul de cortizol este mai ridicat decât al celorlalte substanțe. Acest hormon afectează activitatea glandelor sebacee, mărind producția de sebum.

Excesul de sebum acumulat în pori duce la apariția punctelor negre și a coșurilor.

6. Insomnie

Insomnia poate fi un rezultat al stării tale emoționale și al anumitor obiceiuri proaste din timpul zilei.

Persoanele expuse unui nivel ridicat de stres se pot confrunta cu dureri musculare, gânduri negre și dificultatea de a adormi. 

În timp, aceste probleme îți afectează organismul, drept pentru care poți dezvolta anumite afecțiuni care îți diminuează calitatea vieții.

7. Oboseală excesivă

Un nivel ridicat de stres poate provoca oboseală

Oboseala excesivă este o reacție normală a organismului atunci când nu te odihnești suficient și ești supus/ă unui stres fizic și psihic constant.

Acest simptom este însoțit de schimbări de dispoziție, depresie, anxietate și irascibilitate. 

Recunoști aceste semne? Dacă te-ai confruntat cu ele recent, fă o programare la medic și încearcă să găsești anumite soluții pentru a-ți reduce nivelul de stres.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.