Lipsa somnului are consecinţe grave pentru sănătate

· 28 decembrie 2015

Cei mai mulți dintre noi am suferit la un moment dat în timpul vieții din cauza somnului insuficient. Un somn prost sau prea scurt ne face să ne concentrăm mai greu, să fim stângaci, somnoroși și obosiți psihic. În plus, semnele unei nopți nedormite se văd în dimineața următoare pe față. Dar, majoritatea oamenilor nu știu că lipsa somnului poate avea și o serie de consecințe grave pe termen lung.

Studii despre lipsa somnului

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o persoană normală ar trebui să doarmă între 7 și 8 ore pe noapte pentru a-și menține o stare de sănătate fizică, emoțională și mentală optimă. Cu toate acestea, locul de muncă, stilul de viată și tehnologia au dus la scăderea numărului de ore dormite pe noapte. Tot mai mulți oameni se plâng de o calitate slabă a somnului.

Un studiu realizat recent la Universitatea din Texas a descoperit că persoanele care nu dorm numărul minim recomandat de ore pe noapte, prezintă modificări genetice ce pot duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi obezitate, boli de inimă, pierderi de memorie și altele. Dacă ești o persoană care doarme 6 ore sau mai puțin pe noapte, cu siguranță trebuie să fii conștient de riscurile grave la care te expui.

Risc crescut de accident vascular cerebral

Lipsa somnului crește riscul de accident vascular cerebral

Un studiu realizat la Clinica Mayo din Statele Unite a stabilit că persoanele care nu dorm bine prezintă un risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral. Adulții care dorm 6 ore sau mai puțin pe noapte sunt de până la 4 ori mai expuși riscului de accident vascular cerebral.

Risc de obezitate

Persoanele care acuză lipsa somnului, adorm greu sau se odihnesc mai puțin de 6 ore pe noapte au, de obicei, o poftă de mâncare mai mare și simt nevoia să consume alimente bogate în calorii. Lipsa somnului îi face să sufere o serie de modificări hormonale care, la rândul lor, le afectează apetitul.

În plus, lipsa odihnei poate crea probleme pe termen lung, precum obezitatea. Conform mai multor studii, lipsa somnului provoacă schimbări semnificative ale nivelurilor de grelină și leptină, hormoni responsabili pentru reglarea apetitului.

Risc crescut de diabet

Lipsa somnului duce la diabet
Un studiu de cercetare realizat de Centrul Pentru Controlul Bolilor a demonstrat că somnul prost este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip II. Se pare că persoanele care au probleme cu somnul sunt, de asemenea, mai puțin sensibile la insulină.

Pierderea memoriei

Nu este un secret faptul că lipsa somnului sau odihna de slabă calitate te face mai uituc și îţi scade capacitatea de concentrare. Majoritatea oamenilor nu știu însă că, pe termen lung, lipsa somnului creează probleme cognitive grave.

O noapte nedormită poate provoca distrugerea celulelor creierului. Acest lucru se întâmplă deoarece, atunci când nu reușim să dormim, cantitatea de sânge din celulele creierului nostru crește, fapt ce le afectează funcționarea. Un studiu efectuat la Universitatea din California a descoperit că lipsa somnului duce la „leziuni ale creierului”.

Risc crescut de a contracta răceli

Lipsa somnului duce la contractarea facilă a gripei

Rezultatele unui studiu efectuat la Universitatea Carnegie Mellon au indicat faptul că un număr insuficient de ore de somn slăbește sistemul imunitar, ceea ce crește riscul de a contracta gripă sau răceală.

Boli cardiace

Atunci când nu reușești să dormi suficient, organismul tău produce mai multe substanțe chimice și hormoni ce pot duce la apariția bolilor cardiace. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în Jurnalul European al Inimii. Potrivit acestuia, persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sunt cu până la 48% mai predispuse la apariția bolilor cardiace față de cei care se odihnesc suficient.

De asemenea, un studiu apărut în Publicațiile de Sănătate ale Harvard-ului susține că lipsa somnului este asociată cu tensiunea arteriala crescută, înfundarea arterelor și insuficiența cardiacă.

Posibil risc crescut de apariție a cancerului

Lipsa somnului duce la apariția cancerului

Cercetările efectuate de Studiul American al Cancerului au arătat că lipsa somnului poate fi asociată cu riscul apariției cancerului de sân sau colon. Acest studiu, efectuat pe 1.240 de persoane, a constatat că oamenii care au dormit mai puțin de 6 ore pe noapte au fost de două ori mai expuși riscului de a dezvolta polipi intestinali care, pe termen lung, pot deveni maligni.