Poate tusea să oprească un infarct miocardic? - Doza de Sănătate
 

Poate tusea să oprească un infarct miocardic?

Deși nu este o tehnică de prim ajutor și eficacitatea sa nu se bazează pe dovezi concrete, tusea poate ține sub control un infarct miocardic în timpul ce aștepți intervenția medicală. 
Poate tusea să oprească un infarct miocardic?

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Există anumite semne și simptome care te avertizează că tu sau o persoană din apropierea ta ar putea suferi un infarct miocardic:

  • Inima începe să bată neregulat, fără un ritm anume.
  • Te simți foarte slăbit și simți că leșini.

Dacă apar aceste semne, nu este timp de pierdut. Trebuie să urmezi anumiți pași pentru a-ți salva viața. Știai că tusea ar putea fi de ajutor în această situație?

Primii pași de urmat dacă suferi un infarct miocardic

Anumite simptome indică faptul că suferi un infarct miocardic

Înainte de toate, trebuie să încerci să te stăpânești și să nu te lași copleșit de panica inițială. Cel mai important este să suni la salvare. Apoi, tușește repetat cât de tare poți. 

De fiecare dată când tușești, ar trebui să simți efectele în piept.

  • Înainte de fiecare repriză de tuse, inspiră adânc. Este important ca tusea să fie puternică și să menții acel zgomot emis cât mai mult timp.
  • Repetă procedeul din două în două secunde, fără să te oprești, până când sosesc ajutoarele medicale.

Eficacitatea tusei

De ce este utilă tusea în cazul unui infarct? Respirația adâncă umple plămânii cu oxigen. În plus, mișcările pe care le faci în timp ce tușești comprimă inima, ajutând la menținerea circulației sanguine. Astfel, tusea acționează ca un fel de masaj cardiac.

Înainte de a aprofunda acest subiect, să vedem care sunt două dintre cele mai frecvente probleme ale inimii.

Infarctul miocardic și insuficiența cardiacă

Aceste două probleme sunt confundate de multe ori, însă nu sunt unul și același lucru. Însă ambele pot avea cauze asemănătoare: o circulație deficitară și dificultăți în transportul sângelui către inimă.

Insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă are loc atunci când fluxul sanguin din corp este redus. Contracțiile inimii devin din ce în ce mai slabe și mai neregulate. Astfel, nici celelalte părți ale corpului nu mai primesc suficient oxigen.

Ca urmare a aportului redus de oxigen, persoana afectată își pierde cunoștința.

Infarct miocardic

Pe de altă parte, infarctul miocardic se produce atunci când fluxul sanguin este întrerupt într-un loc anume din zona inimii, în general din cauza unei obstrucții de la nivelul arterelor. Drept urmare, celulele din această regiune mor.

Dacă nu este tratată în mod corespunzător, în timp, această reducere a aportului de sânge și de oxigen de la nivelul inimii poate cauza daune considerabile țesutului cardiac.

Simptomele infarctului miocardic pe care trebuie să le recunoști pentru a reacționa prompt sunt:

Cum să reacționezi în cazul unui infarct miocardic

  • Dacă ai o stare de rău și o durere de inimă suspectă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să chemi salvarea. Nu contează unde ești și ce faci în momentul respectiv. Dacă ești la volan, trage pe dreapta și sună la 112.
  • Este absolut esențial să nu încerci să conduci tu la spital. Poți să îți pierzi cunoștința în orice moment, iar acest lucru poate avea consecințe grave (nu numai asupra ta, ci și asupra oamenilor din celelalte vehicule, asupra pietonilor, etc.).
  • Dacă este prima dată când ai infarct, poate fi foarte util să iei o aspirină. Aceasta îmbunătățește circulația și relaxează arterele.
  • Dacă urmezi deja un tratament, sigur ai la dispoziție un medicament care ajută la stoparea și controlul infarctului.
  • Când observi aceste simptome neobișnuite, poți face multe lucruri utile: stai nemișcat pentru ca inima să nu fie nevoită să facă un efort și mai mare, bate cu pumnul în piept și tușește.

Recomandări pentru prevenirea infarctului miocardic

Poți lua anumite măsuri pentru a preveni un infarct miocardic
  • Activitatea fizică este esențială. Nu contează că mergi la sala de fitness sau faci o plimbare matinală, orice exercițiu este util
  • Este indicat să îți faci o electrocardiogramă o dată la șase luni, pentru a descoperi neregularitățile în bătăile inimii.
  • Usturoiul crud conține o substanță numită alicină care protejează inima.
  • Dormi bine. Este important să te bucuri de un somn odihnitor.
  • Complexul de vitamina B poate lărgi vasele sanguine, îmbunătățind circulația.
  • O viață sexuală împlinită contribuie, de asemenea, la menținerea sănătății inimii.
  • Reglează-ți tensiunea arterială pentru a preveni un infarct neașteptat.
  • Tutunul este foarte dăunător sănătății, chiar și atunci când vine vorba de infarctul miocardic.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.