Semnele unui atac de cord - manifestări la femei și bărbați
 

Semnele unui atac de cord - manifestări diferite la femei și bărbați

Atacul de cord apare ca urmare a unui deficit în oxigenarea arterelor coronare, responsabile de hrănirea miocardului.
Semnele unui atac de cord - manifestări diferite la femei și bărbați
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Un atac de cord (infarct miocardic) poate apărea oricând, chiar dacă ai impresia că ție nu ți se poate întâmpla. Deoarece bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial, învață să recunoști semnele unui atac de cord pentru a putea interveni la timp. 

Ce este atacul de cord?

Cunoscut și ca infarct miocardic, atacul de cord este o problemă care apare la mușchiul inimii. Pe scurt, infarctul împiedică funcționarea optimă a inimii și aduce cu sine o mulțime de riscuri, inclusiv cel de deces.

Această problemă apare atunci când regiunea din jurul inimii nu primește suficient oxigen din cauza unei obstrucții sau a unui blocaj. Atunci când miocardul este lipsit timp îndelungat de oxigenarea necesară, porțiuni ale acestuia se necrozează și mor.

Care sunt cauzele unui atac de cord?

Bărbat care simte semnele unui atac de cord

Principala cauză a unui atac de cord este un blocaj arterial în apropierea inimii. Funcționarea normală a acestui organ este strâns legată de un sistem circulator sănătos. Atunci când apar probleme ale sistemului circulator și ale arterelor, cum ar fi depunerile de colesterol, problemele se țin lanț, inclusiv la nivelul cordului.

Există diverse cauze ale unui blocaj arterial, dar cele mai comune sunt următoarele:

 • Suprasolicitarea mușchiului inimii
 • Cheaguri de sânge formate în artere
 • Tromboză coronariană
 • Ateroscleroză
 • Nivel crescut de colesterol
 • Diabet
 • Hipertensiune arterială

Care sunt semnele unui atac de cord?

Un atac de cord este, de regulă, însoțit de următoarele simptome:

 • Transpirație
 • Dificultăți la respirație
 • Dureri în piept
 • Disconfort la nivelul brațelor și al pieptului (de regulă în partea stângă)

Atacul de cord se manifestă diferit la femei și bărbați?

Femeie care simte semnele unui atac de cord

Oricine poate suferi un infarct miocardic, însă modul în care acesta se manifestă este ușor diferit la femei față de bărbați. Femeile experimentează de obicei ceea ce medicina numește „infarct tăcut”, cu simptome vagi și uneori greu de corelat cu o problemă a inimii.

Care sunt semnele unui atac de cord la femei?

Oboseală fără o cauză aparentă

Oboseala excesivă fără un motiv anume este un simptom frecvent al unei multitudini de afecțiuni – cele mai comune fiind stresul și anxietatea. Însă aceasta poate fi și un indicator al unei sănătăți precare a inimii și a sistemului circulator.

În timpul unui infarct, debitul scăzut de sânge la nivelul cordului provoacă o multitudine de simptome.

Anxietate

Anxietate printre semnele unui atac de cord

Acest simptom nu ar trebui niciodată ignorat, mai ales dacă este însoțit de o durere ascuțită în piept. Consultă medicul pentru a ști dacă stresul și anxietatea nu sunt cumva semnele unui atac de cord iminent.

Durere la nivelul gâtului și al brațelor

Durerea poate apărea din cauza oboselii, stresului sau a unei posturi necorespunzătoare. Însă femeile cu probleme cardiovasculare acuză dureri de gât și brațe printre semnele unui atac de cord. Nu este o idee bună să ignori aceste dureri, deoarece poate fi vorba despre un infarct incipient.

Bărbații simt acest tip de durere exact în momentul producerii atacului de cord, sexul masculin fiind mult mai predispus la apariția acestei afecțiuni.

Dificultăți de respirație

Respirație grea printre semnele unui atac de cord

Orice simptome neobișnuite la nivelul aparatului respirator pot indica o problemă cardiacă, mai ales la femei. De fapt, respirația dificilă este una dintre pricipalele manifestări pe care le resimt femeile în cazul infarctului.

Dacă nu poți scăpa de o tuse persistentă, te simți lipsită de vlagă și respiri greu sau simți un disconfort în gât fără să fii alergică sau răcită, ar trebui să mergi de urgență la medic. La femei, aceste manifestări pot fi un semnal de alarmă înaintea producerii unui infarct.

 

 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Reed, G. W., Rossi, J. E., & Cannon, C. P. (2017). Acute myocardial infarction. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30677-8
 • Dutta, P., Courties, G., Wei, Y., Leuschner, F., Gorbatov, R., Robbins, C. S., … Nahrendorf, M. (2012). Myocardial infarction accelerates atherosclerosis. Nature. https://doi.org/10.1038/nature11260
 • Low, L. S., & Kavinsky, C. J. (2015). Myocardial infarction. In Common Surgical Diseases: An Algorithmic Approach to Problem Solving, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1565-1_19
 • Mehta, L. S., Beckie, T. M., DeVon, H. A., Grines, C. L., Krumholz, H. M., Johnson, M. N., … Wenger, N. K. (2016). Acute Myocardial Infarction in Women : A Scientific Statement from the American Heart Association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000351

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.