Cum se reacționează la o durere în piept

15 decembrie 2018
Durerile în piept pot indica o problemă serioasă de sănătate. Învață cum se identifici cauzele acestora!

Cu siguranță că ți s-a întâmplat să ai o durere în piept cel puțin o dată în viață. Deși în general cauza este legată de sistemul respirator (mai exact, atunci când ai dificultăți în respirație), dacă aceste dureri devin frecvente, este cazul să apelezi la un specialist. Este posibil să ai o problemă gravă de sănătate, ce ar putea necesita tratament medical. Mai jos îți explicăm ce trebuie să faci dacă ai o durere în piept.

Câte ceva despre durerile în piept

Dacă simți o durere puternică ce radiază până în spate, atunci e cazul să începi să-ți faci griji. Această durere ar putea fi un indiciu că pereții unei vene s-au perforat și, dacă acesta este cazul, ai nevoie de o intervenție chirurgicală. Cei care suferă de hipertensiune arterială trebuie aibă cea mai mare grijă atunci când simt astfel de dureri. Aceștia sunt foarte predispuși la complicații grave.

Însă, dacă durerea pe care o simți este mai degrabă un junghi în zona pieptului, cel mai probabil te confrunți cu o durere musculară. Dacă această durere se intensifică atunci când îți schimbi poziția sau respiri adânc, poți fi sigur(ă) că e doar atât. Pentru a scăpa de acest disconfort, ia niște antiinflamatoare sau relaxante musculare, ce te vor ajuta să te simți bine imediat.

Dacă simți o durere generalizată și aceasta se ameliorează atunci când stai pe scaun, este posibil ca învelișul ce îți acoperă inima să fie inflamat. Această afecțiune se numește pericardită, iar principalele sale simptome sunt febra, congestia nazală și o durere ce radiază prin tot corpul. Dacă acest caz ți se aplică, apelează imediat la medic!

Îți recomandăm să citești și:

Dureri ascuțite în piept: cât de serioase sunt?

Cum îmi dau seama ce fel de durere în piept am?

Femeie care are o durere în piept

Durere în piept de tip junghi

Această durere este cauzată, în general, de mișcările greșite sau practicarea unor exerciții fizice prea intense. Acestea duc la inflamarea unuia sau a mai multor mușchi. Durerea pe care o simți va fi mai intensă atunci când îți schimbi poziția sau respiri adânc. Ca să ameliorezi această durere, ia relaxante musculare și antiinflamatoare.

Senzațiile de arsură în piept

Acesta este cel mai comun tip de durere și, de foarte multe ori, un motiv pentru care mulți oameni apelează la medic. În majoritatea cazurilor, durerea este foarte intensă. Principala sa cauză este de natură gastrică, cum ar fi refluxul gastroesofagian.

Aceste simptome incomode apar cam la o oră după ce am consumat anumite alimente ce provoacă reflux, cum ar fi sucurile foarte acide sau alimentele condimentate sau grase.

Citește și:

6 cauze frecvente ale durerilor în piept

Nu uita!

Indiferent de cauza durerii în piept, este foarte important să nu o ignori. Nu este nevoie să aștepți până când simptomele se agravează sau ceva foarte grav ți se întâmplă. Mergi la medic.

Cele mai bune unelte pentru a putea fi mai sănătoși este să preîntâmpinăm o problemă și să obținem un diagnostic cât mai devreme.

Patel, D. R. (2012). Chest Pain. In Functional Respiratory Disorders: When Respiratory Symptoms Do Not Respond to Pulmonary Treatment. https://doi.org/10.1007/978-1-61779-857-3_3

Butler, K. H., & Swencki, S. A. (2006). Chest pain: A clinical assessment. Radiologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1529/biophysj.103.037044