6 cauze frecvente ale durerilor în piept
Știai că unele cauze frecvente ale durerilor în piept sunt mai puțin grave decât altele? Inima este cel mai activ organ din corpul uman. Aceasta execută aproximativ 115.000 de bătăi pe zi, câte 80 în fiecare minut și 42 milioane pe an. Ea este activă chiar și atunci când ne odihnim.
Rolul inimii este să pompeze sângele curat, bogat în oxigen și diverși nutrienți, spre țesuturile corpului. În ciuda perfecțiunii aparente a sistemului cardiovascular, funcționarea sa poate fi afectată de o mare varietate de probleme, care provoacă simptome vizibile.
Printre semnalele de alarmă care merită atenția se numără durerile în piept. Deși acest tip de durere este frecvent la anumite persoane, mulți dintre noi nu îi cunoaștem originile. Dacă vrei să descoperi câteva cauze frecvente ale durerilor în piept, citește în continuare și ia aminte!
Ce sunt durerile în piept?
Așa cum însăși denumirea lor sugerează, durerile în piept reprezintă o senzație neplăcută de durere (asemenea unor mici lovituri) la nivelul inimii și al pieptului. În general, ele survin fără avertizare și, printre altele, sunt însoțite de:
- Dificultăți de respirație
- Disconfort la nivelul pieptului
- Durere
- Stres
- Anxietate
Ce cauze frecvente ale durerilor în piept merită atenția?
Durerile în piept pot fi asociate unui număr ridicat de probleme. Cauzele lor cele mai frecvente sunt:
1. Tensiunea musculară
Durerile în piept survin, de obicei, din cauza tensiunii musculare și pot apărea cu ușurință în momentele în care inhalăm mult aer. Ca să le ameliorezi, cel mai bine este să:
- Rămâi calm
- Respiri ușor
- Lași durerea să treacă de la sine
2. Anxietatea și stresul
Anxietatea și stresul pot fi cauze directe ale durerilor deoarece ambele supun corpul unei tensiuni excesive. Durerea cauzată de aceste stări emoționale nu apare în momentul în care suntem tensionați, ci mai târziu, în timp ce ne odihnim.
3. Hiperactivitatea
Când ritmul cardiac este ridicat, avem tendința să respirăm mai intens, ceea ce poate cauza dureri în piept.
4. Pericardita
Pericardita este o boală provocată de inflamarea pericardului. Acesta este o membrană care acoperă inima, responsabilă pentru:
- Depozitarea fluidelor care lubrifiază inima și reduc fricțiunea la nivelul acesteia.
- Limitarea deplasării inimii.
- Distribuirea presiunii.
- Izolarea inimii și prevenirea infecțiilotr.
Deși nu reprezintă o problemă de sănătate gravă, pericardita poate fi tratată cu medicamente antiinflamatoare.
5. Aritmiile
Aritmiile implică o alterare a ritmului cardiac, care fie depășește, fie scade sub limitele normale, provocând dureri în piept intense. Principalele cauze ale aritmiilor sunt:
- Consumul de tutun
- Anxietatea
- Stresul
- Consumul de cafeină
- Mișcarea excesivă
- Obezitatea
6. Infarctul miocardic
Miocardul este țesutul muscular din inimă, responsabil de pomparea sângelui prin sistemul circulator prin intermediul contracțiilor.
Insuficiența cardiacă sau infarctul miocardic provoacă dureri în piept intense, deoarece o parte a inimii nu mai primește sângele de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător.
Cine este predispus la dureri în piept?
Deși fiecare dintre noi poate experimenta această senzație neplăcută la un moment dat, există anumiți factori care cresc riscul de a suferi de probleme cardiace. Printre acestea se numără:
- Hipertensiunea arterială
- Obezitatea
- Fumatul
- Hipercolesterolemia
- Sedentarismul
- Bătrânețea
Ce să faci dacă suferi de probleme cardiace?
Dacă experimentezi dureri în piept, primul pas pe care trebuie să îl faci este să rămâi calm. Iată ce alte măsuri poți lua:
- Relaxează-te
- Reglează-ți respirația
- Masează regiunea unde este localizată durerea
- Bea apă
- Așteaptă până când senzația dispare
Dacă experimentezi dureri în piept foarte des, te sfătuim să consulți un medic. Specialistul va verifica sănătatea inimii tale cu ajutorul unei electrocardiograme și, dacă este nevoie, îți va prescrie un tratament medicamentos.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cecconi, A., & Vivas, D. (2013). Corazón y deporte. Medicine (Spain), 11(44), 2642–2648. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(13)70674-7
- López-Jiménez, F., & Cortés-Bergoderi, M. (2011). Obesidad y corazón. Revista Espanola de Cardiologia, 64(2), 140–149. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2010.10.010
- Mayo Clinic. (2017). Electrocardiograma (ECG) – Mayo Clinic. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/ekg/about/pac-20384983
- Troughton, R. W., Asher, C. R., & Klein, A. L. (2004). Pericarditis. In Lancet (Vol. 363, pp. 717–727). https://doi.org/10.1016/S0140-6736(04)15648-1