4 tipuri de durere ce nu trebuie ignorate - Doza de Sănătate
 

4 tipuri de durere ce nu trebuie ignorate

Atunci când te doare capul, stomacul sau piciorul, este normal să simți nevoia să iei un calmant ca să te poți întoarce la rutina ta zilnică fără a fi deranjat(ă) prea mult.
4 tipuri de durere ce nu trebuie ignorate

Ultima actualizare: 18 decembrie, 2018

Este adevărat că nu trebuie să te frămânți din cauza oricărei dureri, în special dacă nu o resimți prea des. Însă, este bine să știi ce tipuri de durere sunt într-adevăr importante. Mai jos îți vom explica.

O durere este mereu un simptom a ceva, cum ar fi oboseala, stresul, o dietă nesănătoasă sau un tip de inflamație. Nu toate durerile sunt serioase, dar există anumite semne certe pe care ar trebuie să le iei în seamă pentru a putea recunoaște diferențele dintre o durere minoră și una periculoasă.

Nu este mereu ideal să apelezi la calmante, motiv pentru care vrem să-ți explicăm ce tipuri de durere ar trebui să-ți atragă atenția cel mai mult.

Ce tipuri de durere ar trebui să mă alarmeze?

Dureri de spate cumplite

Tipuri de dureri de spate
  • Aici nu vorbim despre mușchi suprasolicitați sau durerea de spate obișnuită pe care o poți resimți atunci când stai în poziții incomode sau ești obosit. Este vorba despre o presiune puternică în zona spatelui tău, acompaniată de o durere cumplită și de o senzație de arsură. Care este cauza? Doctorii susțin că acest tip de durere este provocat de un anevrism aortic toracic, rezultat al aterosclerozei. Arterele ți se întăresc puțin câte puțin până când resimți o durere în spate, dar și în piept.
  • Durerile de spate pot fi cauzate și de prezența unor pietre la rinichi. Însă, în acest caz, durerea este mult mai puternică și este localizată doar într-o parte a spatelui tău.

Tipuri de durere: junghiuri în abdomen

Tipuri de durere de stomac
  • Durerile de stomac sunt foarte obișnuite, dar trebuie să poți să recunoști tipurile cu adevărat grave. În primul rând, ia-ți temperatura. Dacă ai febră, este posibil ca motivul durerii să fie o infecție. Dacă junghiul este foarte puternic în partea dreaptă a stomacului tău, este posibil să ai apendicită. De asemenea, este posibil să suferi de pancreatită sau de o inflamație a vezicii biliare.
  • Dacă simți vreo durere sub stern, probabil că ai pancreatită. Însă, medicul tău este cel care trebuie să te diagnosticheze. Noi nu putem decât să te sfătuim să nu ignori durerile abdominale.

Dureri de piept temporare

Tipuri de durere și monitor cardiac
  • Dintr-o dată, se poate întâmpla să resimți o durere în zona pieptului, ce se poate întinde spre gât sau chiar spre brațe. Toate aceste simptome indică existența unor probleme cardiace pe care în nici un caz nu trebuie să le ignori. Dacă te simți obosit(ă), de exemplu, după ce ai făcut câteva exerciții fizice sau ți se face greață atunci când urci niște scări, este bine să iei măsuri.

Dureri în timpul urinatului

Tipuri de durere când urinezi
  • Dacă simți durere de fiecare dată când mergi la toaletă să urinezi, atunci probabil că ai o infecție. Infecțiile tractului urinar provoacă acest gen de disconfort, precum și puțină oboseală, febră și balonări abdominale. Este foarte posibil să ai și cistită, o afecțiune a ficatului, o iritație ușoară sau o problemă cu vezica urinară. Numai medicul tău te poate diagnostica.

Nu trebuie să uiți faptul că nu orice durere este motiv pentru a intra în panică. Așa cum am menționat la începutul acestui articol, cele mai comune cauze ale diferitelor dureri pe care le poți resimți nu sunt serioase. Capul poate să te doară pentru că nu ai mâncat bine în ziua respectivă, spatele din cauză că ai stat într-o poziție incomodă sau piciorul pentru că ai mici probleme cu sistemul circulator.

Însă, unele timpuri durerile pot avea cauze foarte serioase. Nu ignora, de exemplu, durerile abdominale sau cele în zona pieptului. Dacă suspectezi că ai o problemă serioasă, mergi la un medic pentru ca acesta să te poată examina. Sănătatea ta trebuie să vină mereu pe primul loc!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.