7 simptome ale circulației sanguine deficitare - Doza de Sănătate
 

7 simptome ale circulației sanguine deficitare

Deseori oboseala excesivă este consecința suprasolicitării fizice sau a unui sistem imunitar slăbit. Această problemă poate fi asociată și unei circulații sanguine deficitare.
7 simptome ale circulației sanguine deficitare

Ultima actualizare: 10 octombrie, 2018

Un segment foarte mare al populației se confruntă cu o circulație sanguină deficitară. De fapt, 80% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani suferă de această problemă de sănătate. Cum afli dacă te numeri și tu printre ele? Află care sunt principalele simptome ale circulației sanguine deficitare și ia măsuri pentru remedierea problemei.

Închipuie-ți că organismul tău este o rețea complexă de vene și artere, în cadrul căreia sângele circulă permanent. În fiecare zi, peste cinci litri de sânge trebuie transportat prin intermediul acestei rețele.

Sângele permite transportul nutrienților, al hormonilor și al tuturor celorlalte componente necesare pentru întreținerea vieții. Astfel, putem spune că sistemul circulator este esențial pentru ca organismul uman să „funcționeze” corect.

Din acest motiv, este important să facem anumite schimbări, deoarece problemele circulatorii nu afectează doar persoanele în vârstă. Fie că ești tânăr, fie că ești bătrân, trebuie să eviți să ai o circulație sanguină deficitară. Deși problemele circulatorii pot fi greu de depistat, simptomele acestora sunt deseori foarte intense.

O circulație sanguină deficitară poate cauza infarct miocardic, cheaguri de sânge, varice și chiar accidente vasculare cerebrale. Ca să te menții sănătos, trebuie să-ți îmbunătățești stilul de viață și să reții care sunt principalele semnale de alarmă provocate de problemele circulatorii.

În articolul de azi te invităm să descoperi șapte simptome ale  circulației sanguine deficitare. Citește în continuare și nu le trece cu vederea!

7 simptome ale circulației sanguine deficitare

1. Petele de pe piele

Medicii ne avertizează să urmărim atât simptomele vizibile, cât și pe cele imperceptibile sau „tăcute”. Petele, schimbările culorii pielii și uscarea acestui organ pot indica o circulație proastă.

Unul dintre primele simptome ale circulației sanguine deficitare sunt petele roșii sau mov ce pot apărea pe picioare. Deși inițial sunt niște imperfecțiuni mici, în cele din urmă aceste pete se pot transforma în veritabile ulcerații.

2. Umflarea picioarelor

Atunci când ai o circulație sanguină deficitară, sângele bogat în oxigen și nutrienți ajunge cel mai greu la extremități.

 • Nefiind aprovizionat cu suficient sânge, organismul încearcă să rezolve problema prin intermediul retenției de apă. Pe scurt, se formează edeme.
 • Lipsa de sânge bogat în nutrienți provoacă cianoză. Pe lângă faptul că picioarele vor avea un aspect nesănătos, ele vor începe să se inflameze în mod regulat.
 • Și degetele picioarelor pot avea un aspect nesănătos, de parca tocmai te-ai lovit.
Simptome ale circulației sanguine deficitare în picioare

3. Căderea părului și unghiile casante

Căderea părului și unghiile casante pot fi cauzate de o dietă deficitară sau de stres. Multe persoane trec cu vederea o altă cauză posibilă a acestui simptom: o aprovizionare insuficientă cu nutrienți prin intermediul sângelui.

 • Părul fragil și uscat ce începe să cadă poate avea drept cauză o circulație proastă a sângelui
 • De asemenea, este posibil să simți că unghiile „ți-au luat foc”. Dacă suferi de probleme circulatorii, acestea se pot rupe la cea mai ușoară atingere.

4. Încetinirea digestiei

Digestia lentă, însoțită de gaze, reflux de acid și chiar constipație pot fi simptome ale unei circulații sanguine deficitare.

5. Răcelile și infecțiile frecvente

Un sistem imunitar slăbit este deseori cauzat de o circulație sanguină deficitară. Atunci când circulația sângelui încetinește, organismul nu mai este capabil să detecteze și să elimine agenții patogeni.

 • Poate ai observat că te îmbolnăvești mult mai repede și mai ușor decât cei din jurul tău.
 • Aceste simptome sunt cauzate de dezechilibrele din organism și de anticorpii lenți ce nu reușesc să te apere în mod corespunzător.
Simptome ale unei circulații sanguine deficitare precum o imunitate slăbită

6. Mâinile și picioarele reci

Mâinile și picioarele reci reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome ale circulației sanguine deficitare. Când sângele circulă în mod normal, temperatura corpului este optimă.

 • Dacă circulația sanguină este prea lentă, temperatura internă începe să fluctueze.
 • Mâinile și picioarele sunt părțile corpului cele mai afectate de aceste simptome. Ele se vor răci.
 • Înainte de a trage vreo concluzie, consultă un medic.
 • Mâinile și picioarele reci pot semnala și alte afecțiuni, cum ar fi hipotiroidismul, sindromul Raynaud sau chiar anemia.

7. Oboseala frecventă

Când circulația sanguină încetinește, pot apărea diverse probleme, printre care și oboseala. Această problemă poate fi cauzată de suprasolicitare, de stres sau chiar de anumite boli. Însă și circulația sanguină deficitară cauzează o aprovizionare precară a mușchilor cu nutrienți.

Vrei să afli mai multe? Citește și: 

Sucuri ce promovează circulația periferică

Oboseala pe lista de simptome ale circulației sanguine deficitare

Fără oxigen și nutrienți, mușchii sunt obosiți. În acest caz, acțiuni precum îndeplinirea sarcinilor zilnice, urcatul scărilor și efectuarea de exerciții fizice pot fi însoțite de durere, oboseală sau disconfort.

Dacă te confrunți cu oricare dintre simptomele prezentate în acest articol, consultă imediat un medic pentru a obține un tratament adecvat. O circulație sanguină deficitară poate duce chiar la deces, dar ai posibilitatea să remediezi problema. Începe să ai mai multă grijă de tine chiar azi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.