Plante medicinale care ne oferă energie
Cu toții trecem prin perioade extenuante din punct de vedere fizic sau mental, mai ales la serviciu. Ți s-a întâmplat și ție probabil să ajungi acasă lipsit de energie. Ce poți să faci? Stai liniștită, există câteva plante medicinale care îți pot fi de ajutor. Află mai mai multe din articolul de față.
Cele mai bune plante medicinale pentru a ne umple de energie
Poate ești în convalescență sau un membru al familiei tale trece printr-o perioadă dificilă și are nevoie de mai multă energie pentru a o depăși. Stresul la locul de muncă, problemele personale, nopțile petrecute învățând pentru un examen, când ai nevoie să te mai poți concentra măcar pentru câteva ore – toate acestea sunt situații care necesită o reaprovizionare a depozitelor tale de energie. Care este soluția?
În primul rând, trebuie să mănânci bine. În al doilea rând, trebuie să te odihnești în mod corespunzător, să bei suficiente lichide și să-ți faci puțin timp pentru a te relaxa în timpul zilei: fă o plimbare scurtă sau o baie fierbinte pentru a te elibera de tensiune. Și, nu în ultimul rând, include în alimentație aceste minunate plante medicinale, ce îți oferă un plus de energie, dar și alte beneficii pentru sănătate.
1. Rozmarin
Probabil știi deja că rozmarinul dă o aromă deosebită mâncării, folosindu-se în special pentru condimentarea cărnii sau a orezului. Dar știai că acesta este și o plantă medicinală excepțională? Rozmarinul este antiinflamator, îmbunătățește respirația, ajută digestia și oferă energie.
- Rozmarinul reduce oboseala și stimulează circulația sanguină – mai ales în regiunea creierului. Poate fi și un tonic excelent, atunci când îți revii după o boală. Este revitalizant și energizant.
- Îmbunătățește capacitatea de concentrare: pentru a te concentra mai bine, trebuie să bei două căni de ceai de rozmarin pe zi. Folosește 20 de grame de rozmarin proaspăt sau 5 grame din cel uscat la un litru de apă. Fierbe apa, adaugă rozmarinul și lasă-l la infuzat. Dacă îl depozitezi într-un vas de sticlă în frigider, poate ține până la două zile.
Citește și:
2. Aloe vera
Știm deja că aloe vera este o plantă cu foarte multe beneficii. Are proprietăți vindecătoare, este excelentă pentru piele și un tonic extraordinar pentru organism. În plus, are și valori nutriționale demne de luat în seamă. Conține aminoacizi care ajută organismul să-și revină în urma unei boli, dar și vitamine din grupul B și proteine. Este cu adevărat o comoară naturistă.
- Pentru a prepara un ceai de aloe, adaugă o lingură de gel la o cană de apă și lasă-l la infuzat. Dacă adaugi și o felie de lămâie, va avea un gust și mai bun. Este bine să îl bei după masa de prânz.
3. Guarana
Ai auzit, cu siguranță, de guarana (Paullinia cupana). Semințele acestei plante medicinale au un efect energizant, asemănător cafelei, motiv pentru care ceaiul trebuie consumat cu moderație – nu mai mult de un pahar pe zi. Guarana conține teofilină, teobromină, xantină, guaranină și taninuri. Este revigorantă, îmbunătățește capacitatea de concentrare și dispoziția.
Guarana este o alegere excelentă dacă te simți foarte obosit sau treci printr-o perioadă dificilă. Există băuturi cu guarana și tablete disponibile în magazinele naturiste. Poți să prepari și ceai, dar nu uita, nu este indicat să bei mai mult de o cană pe zi. Te vei simți mult mai bine.
4. Ceai de ginseng și scorțișoară
Acest ceai este foarte eficient și delicios. Ginsengul este cunoscut pentru proprietatea sa de combatere a oboselii și a senzației de slăbiciune. Îmbunătățește capacitatea de concentrare și stimulează circulația sanguină la nivelul creierului. În plus, este un antioxidant natural excelent, luptând împotriva radicalilor liberi și încetinind procesul de îmbătrânire a celulelor și dezvoltarea anumitor boli, cum ar fi cancerul. Mai mult, întărește sistemul imunitar.
Atunci când combini ginsengul cu scorțișoară, beneficiile sale se multiplică, căpătând, în același timp, un gust foarte aromat. Îmbină aceste două ingrediente, iar starea ta de sănătate se va îmbunătăți considerabil.
Te-ar putea interesa și:
5. Yerba mate
Yerba mate are numeroase beneficii. În primul rând, este un stimulent extraordinar, chiar mai bun decât cafeaua. În plus, este o sursă naturală de vitamina C, calciu, fosfor, magneziu, fier, potasiu și mangan. O cană de ceai pe zi îmbunătățește circulația, combate oboseala și îți oferă o dispoziție mai bună. Este foarte sănătos, fiind și un antioxidant minunat. Cu toate acestea, are un gust amar, drept pentru care îți sugerăm să îl îndulcești cu puțină miere de albine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Shahid, M., Malik, A., Shahzad, A., & Sahai, A. (2013). Recent trends in biotechnology and therapeutic applications of medicinal plants. Recent Trends in Biotechnology and Therapeutic Applications of Medicinal Plants (pp. 1–357). Springer Netherlands. https://doi.org/10.1007/978-94-007-6603-7_
- Krishnaiah, D., Sarbatly, R., & Nithyanandam, R. (2011, July). A review of the antioxidant potential of medicinal plant species. Food and Bioproducts Processing. https://doi.org/10.1016/j.fbp.2010.04.008
- Farnsworth, N. R., Akerele, O., Bingel, A. S., Soejarto, D. D., & Guo, Z. (1985). Medicinal plants in therapy. Bulletin of the World Health Organization, 63(6), 965–981. https://doi.org/10.1016/0378-8741(87)90016-X