Care sunt cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac? - Doza de Sănătate
 

Care sunt cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac?

Stomacul are rolul de a digera alimentele și băuturile. Ce se întâmplă când bem prea mult? În acest articol îți prezentăm cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac. 
Care sunt cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Stomacul este un organ esențial pentru digerarea alimentelor și a băuturilor. Acesta este locul în care sunt asimilate, iar în intestine sunt metabolizate. Toate aceste procese sunt influențate de tipul de alimente ingerate și de modul în care le consumi. Unele persoane consumă în exces unele dintre cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac.

Tării

1. Alcool

Cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac cum ar fi tăriile

Cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac și alte organe vitale, cum ar fi ficatul, sunt băuturile alcoolice. Având un nivel ridicat de toxicitate, acestea trebuie consumate ocazional și în cantități mici.

Pe lângă efectele negative la nivel gastric, alcoolul afectează ficatul, intestinele, inima și alte organe. Efectele dăunătoare ale băuturilor alcoolice se resimt la puțin timp după consum. 

Nu uita că, din cauza compoziției sale, alcoolul nu este deloc hrănitor și, în plus, este bogat în calorii. Băuturile alcoolice au efecte diuretice și, dacă sunt consumate în cantități mari, pot provoca deshidratare. Acestea sunt câteva din motivele pentru care se resimte mahmureala.

Orice băutură alcoolică poate deteriora organismul. Urmările sunt și mai severe dacă băuturile conțin un procent ridicat de alcool și sunt amestecate cu alte băuturi din comerț. Cantitatea ridicată de zahăr din acestea mărește considerabil aportul caloric din organism. Pe termen lung, consecințele asupra sănătății sunt majore.

Cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac

  • Rachiu: una dintre cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac și mai puțin recomandate. Motivul îl reprezintă procesul de distilare a anumitor tipuri de rachiu. Ne referim în special la cele obținute din fructe și cu o concentrație ridicată de zahăr. În plus, băuturile cu un procent mare de alcool, precum 50%, sunt întotdeauna dăunătoare.
  • Lichior Amaretto: combinația de arome poate avea 300 de calorii.  În compoziția acestei băuturi sunt adăugate diverse ingrediente procesate. O băutură poate conține până la 57 g de zahăr.
  • Lichior de anason: încă una dintre cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac. Denumirea sa provine de la planta cu același nume și are un procent ridicat de alcool. În plus, acest lichid se folosește ca bază pentru alte băuturi alcoolice.
  • În anumite țări, acest lichior se servește frecvent pentru facilitarea digestiei. În acest fel se explică probabil consumul ridicat în întreaga lume. Lichiorul de anason este bogat în calorii (între 295 și 300).

Cocktailuri, rom și vodcă

  • Cocktailurile sunt cunoscute pentru numărul ridicat de calorii. Acestea se pot prepara din rom, tequila, gin, vodcă, etc., dar pot fi amestecate și cu băuturi acidulate pe bază de cola. Aceste combinații măresc concentrația de alcool și aportul caloric.
  • Rom: Această băutură se obține, în principal, din trestie de zahăr și este bogată în zaharuri. Romul are în jur de 344 calorii și o concentrație ridicată de alcool. Acesta este folosit, în principal, ca bază pentru alte băuturi, cum ar fi mojito.
  • Vodcă: este prima în topul băuturilor preferate pentru amestecul cu alte băuturi energizante. Aceasta are un număr mare de calorii și 42% alcool. Vodca este una dintre cele mai tari băuturi.

2. Băuturi stimulente

Cafeaua este printre cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac

Printre cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac se numără și cafeaua, ceaiul și băuturile carbogazoaseDacă sunt consumate în mod frecvent, aceste lichide provoacă balonare și deteriorează mucoasa gastrică. Astfel, poți dezvolta ulcer gastric sau poți suferi de insomnie.

3. Amestecuri de băuturi energizante și alcool

Amestecurile dintre cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac

Amestecul băuturilor energizante cu alcool este extrem de dăunător. Acesta poate cauza probleme gastrice și metabolice, dar și tulburări de somn. În plus, un astfel de „cocktail” poate provoca deshidratare ca urmare a concentrației ridicate de alcool și a numărului mare de calorii.

Printre consecințele grave ale amestecului de băuturi alcoolice și energizante se numără intoxicația cu alcool și chiar coma. Prin urmare, combinațiile de acest gen sunt foarte periculoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Anderson, P., A. Gual, and J. Colon. “Alcohol y atención primaria de la salud: informaciones clínicas básicas para la identificación y el manejo de riesgos y problemas. Organización Panamericana de la Salud. 2008. ISBN 9789275328569.” (2011).
  • González-Iglesias, Beatriz, et al. “Búsqueda de sensaciones y consumo de alcohol: el papel mediador de la percepción de riesgos y beneficios.” anales de psicología 30.3 (2014): 1061-1068.
  • López, C. M. “Riesgos y beneficios del consumo de bebidas con alcohol: un enfoque de salud pública.” En: Cuadernos FISAC (Fundación de Investigaciones Sociales), México 1.1 (2000): 56-78.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.