Cum să faci cartofi prăjiți sănătoși - Doza de Sănătate
 

Cum să faci cartofi prăjiți sănătoși

Cartofii prăfiți sunt iubiți de toată lumea, însă modul clasic de preparare nu este deloc sănătos.
Cum să faci cartofi prăjiți sănătoși
Lourdes Martínez

Scris și verificat de farmacistul Lourdes Martínez.

Ultima actualizare: 23 noiembrie, 2018

Cui nu-i plac cartofii prăjiți? Însă din cauza modului în care sunt gătiți, adică prin prăjire, aceștia nu sunt un preparat prea sănătos. Din păcate, cartofii prăjiți sunt gătiți în ulei încins la temperaturi foarte ridicate și, uneori, de calitate inferioară, ce poate fi folosit de mai multe ori. Însă există soluţii pentru a găti cartofi prăjiți sănătoși.

În acest articol am adunat câteva recomandări și trei rețete pentru a face cartofi prăjiți acasă, care să fie sănătoși și ușor de digerat.

Câteva informații despre cartofii prăjiți pe care-i cumpărăm gata preparați

În primul rând, pentru a avea la dispoziție cartofi prăjiţi sănătoși trebuie să ai certitudinea că sunt gătiți cât mai bine, așadar soluția ar fi să-i gătești chiar tu. În plus, cartofii pregătiți acasă se pot combina și cu alte preparate.

Este de preferat să eviți cartofii prăjiți pe care îi poţi cumpăra din restaurante sau fast-food-uri, care pot fi nesănătoși din următoarele motive:

  • Sunt preparați cu uleiuri de cea mai proastă calitate (așa-numitele uleiuri de gătit, care pot fi din soia modificată genetic sau alte uleiuri vegetale), care se transformă, prin încălzire la temperaturi înalte, în grăsimi toxice pentru organism. În aceste uleiuri se gătește de mai multe ori, ceea ce le face să fie toxice.
  • Vor avea un conținut foarte bogat de grăsimi din cauză că au fost prăjiți în mult ulei.
  • Astfel de cartofi prăjiți pot fi, de fapt, un amestec de piure sau fulgi de cartofi și alte ingrediente nesănătoase.
  • Conțin foarte multă sare.

Așadar, consumul de cartofi prăjiți poate afecta sănătatea astfel:

  • nivelul colesterolului și al trigliceridelor crește;
  • poate contribui la apariția celulitei și a obezității;
  • suprasolicită ficatul și rinichii;
  • este afectată tensiunea arterială și poate apărea retenția de apă;
  • cauzează aciditate, care poate declanșa diverse boli.
Cartofi prăjiți sănătoși preparați fără ulei

Sfaturi pentru a prepara cartofi prăjiți sănătoși

Pentru a prepara cartofi prăjiți sănătoși și delicioși, trebuie să ții cont de câteva sfaturi:

  • să cumperi cartofi de calitate, obținuți prin metode ecologice;
  • să folosești ulei de măsline de bună calitate;
  • poţi folosi sare, dar nu în exces, alege sarea de mare;
  • folosește o cratiță care nu este de teflon, ci de ceramică, sticlă, oțel inoxidabil, fontă, etc.

1. Cartofi prăjiți fără acid

Un truc culinar poate fi preluat din Orient: se adaugă câteva prune umeboshi în uleiul de gătit pentru a absorbi aciditatea alimentelor preparate prin prăjire. Prunele umeboshi (murături făcute din prune necoapte, înmuiate în apă sărată și învelite în frunze de shiso) sunt alimente cu proprietăți medicinale. Printre acestea se numără absorbția toxinelor din uleiul de gătit, fără a schimba însă gustul alimentelor preparate. Nu se mănâncă prunele umeboshi gătite în ulei, dar se pot mânca astfel de murături neprăjite pentru a echilibra digestia.

Prune umeboshi folosite pentru a prepara cartofi prăjiți sănătoși

2. Cartofi prăjiți la cuptor

Se taie cartofii pai, ca și cum ar fi pregătiți pentru prăjit și se pun pe o foaie de copt. Înainte de a fi puși în cuptor, se stropesc cartofii cu ulei de măsline pentru a-i face mai crocanți. Folosind această rețetă, vei face cartofi pai copți asemănători cu cartofii prăjiți în tigaie, dar îi vei putea găti fără mult ulei.

3. Cartofi pai fierți și prăjiți

Un alt mod de a găti cartofi fără ca aceștia să fie îmbibați în ulei este să-i fierbi în apă (după ce i-ai tăiat) timp de 10 minute, până se înmoaie puţin, iar apoi să-i scurgi și să-i prăjești.

Sfaturi nutriționale

Cartofii conțin amidon, de aceea este recomandată, pentru a putea fi digerați mai bine, combinarea lor cu legume sau fructe (eventual sub formă de salate) și proteine (carne, pește, ouă, legume). Iar dacă vei combina cartofii cu alte alimente, vei avea o masă cu adevărat copioasă și hrănitoare.

Nu se recomandă combinarea cartofilor cu alte alimente care conțin amidon sau făinoase (cum ar fi sandwich-uri, pizza, paste etc.). Astfel de combinații îngreunează digestia, suprasolicită organismul și contribuie la apariția unor acumulări de grăsime nedorite.

Cartofi prăjiți sănătoși cu friptură pe farfurie

Ce zici de merele prăjite?

Iată o sugestie pentru o gustare sănătoasă, care va impresiona întreaga familie. Taie un măr în fâșii, ca și cum ai tăia cartofi pai, apoi prăjește fâșiile. Poți adăuga și sare. Aroma dulce și textura mărului îi va încânta pe cei care vor gusta acest preparat original.

Sursa fotografiilor: avlxyz, stevebott, mismisimos și Leszek.keszcysnki.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kostik, V., Memeti, S., & Bauer, B. (2013). FATTY ACID COMPOSITION OF EDIBLE OILS AND FATS. Hygienic Engineering and Design Original.
  • Bhardwaj, S., Passi, S. J., & Misra, A. (2011). Overview of trans fatty acids: Biochemistry and health effects. Diabetes and Metabolic Syndrome: Clinical Research and Reviews. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2012.03.002
  • Micha, R., & Mozaffarian, D. (2008). Trans fatty acids: Effects on cardiometabolic health and implications for policy. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2008.09.008
  • Ginter, E., & Simko, V. (2016). New data on harmful effects of trans-fatty acids. Bratislava Medical Journal. https://doi.org/10.4149/BLL_2016_048

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.