Ține sub control colesterolul mare, în mod natural - Doza de Sănătate
 

Ține sub control colesterolul mare, în mod natural

Ca să aveți controlul asupra unui colesterol mare și să-i reduceți valorile este nevoie să țineți o dietă echilibrată, să renunțați la vicii precum tutunul și alcoolul și să faceți mișcare în mod regulat.
Ține sub control colesterolul mare, în mod natural
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 14 august, 2023

Ceea ce ar fi important de știut despre colesterol este faptul că reprezintă un fel de grăsime, altfel spus lipide, care se găsește în mod natural în organism pentru a fi folosit ca adjuvant în multe funcții vitale. Este prezent în creier, în ficat, sânge sau bilă – atât la oameni, cât și la animale. Dacă ești diagnosticat cu un nivel mare de colesterol, ține sub control colesterolul printr-o dietă echilibrată, evitând consumul de produse din carne.


Ficatul produce cea mai mare cantitate de colesterol, iar restul provine din alimentație. LDL-ul, cunoscut ca și colesterol rău, este responsabil de blocarea arterelor din cauza depozitelor de aterom de pe pereții vaselor, lucru care cauzează probleme cardiovasculare grave sau alte boli. HDL-ul, colesterolul bun, cel de care are nevoie corpul nostru, ajută la îndepărtarea depunerilor de colesterol rău de pe artere și ficat, facilitând eliminarea lui de către organism.

Deși există multe cauze pentru un colesterol mărit, diverse disfuncții sau factorii genetici, majoritatea oamenilor îl pun pe seama unei alimentații defectuoase și a unui stil de viață sedentar. Așadar, pentru a preveni și a ține sub control valorile mari de colesterol, este important să vă schimbați anumite obiceiuri și să aveți grijă ce alimente consumați.

Alimente pentru a ține sub control colesterolul cu valori mari

Așa cum am menționat mai sus, alimentația joacă un rol foarte important în a preveni și a ține sub control colesterolul. O dietă sănătoasă vă poate ajuta să scăpați de colesterolul rău (LDL) și să creșteți valorile celui bun (HDL). Veți afla mai multe despre alimentele care țin sub control colesterolul, în rândurile următoare.

Fibre

Ține sub control colesterolul consumând fibre

Consumul de fibre vegetale, mai ales din cele solubile, este extrem de important în lupta cu colesterolul mărit deoarece acestea se lipesc de grăsimi și contribuie la eliminarea lor prin intestine. Puteți găsi fibre vegetale în fasole, ovăz, orz, sau fructe precum merele. Cele mai recomandate alimente pentru scăderea valorilor de colesterol sunt tărâțele de ovăz și orezul brun.

Pește

Experții vă recomandă să mâncați pește cel puțin de două ori pe săptămână datorită conținutului mare de acizi grași omega3, foarte utili în îndepărtarea colesterolului și a trigliceridelor din sânge. Sigur că mai există și alte alimente care conțin acizi grași omega3, dar cea mai bogată sursă rămâne peștele. Se recomandă în special somon, ton, macrou, sardine, hering și păstrăv.

Ulei de măsline

Ține sub control colesterolul consumând ulei de măsline

Uleiul de măsline poate îndepărta colesterolul rău, LDL, fără să modifice valorile colesterolului bun, HDL. Specialiștii vă recomandă să consumați 2 linguri cu ulei de măsline pe zi.

Suc de fructe și legume

Sucul natural de fructe și legume, consumat ca o gustare până în prânz, poate contribui la scăderea nivelului colesterolului rău. Sucurile se pot realiza fie dintr-un amestec de fructe și legume, fie doar din fructe – cum preferați. Cel mai important este să fie proaspete și să nu folosiți zahăr sau îndulcitori artificiali, pe cât posibil.

Proteine din soia

Un studiu arată că 25 de grame de proteine din soia consumate în fiecare zi pot reduce valorile colesterolului până la 10%. Această cantitate este echivalentă cu două sau trei porții de produse precum laptele de soia, fasolea de soia sau tofu.

Semințe oleaginoase și cereale integrale

Ține sub control colesterolul consumând semințe și nuci

Semințele oleaginoase (nuci, alune, fistic, migdale) și cerealele integrale conțin ingrediente care previn absorbția colesterolului rău în sânge. Vă recomandăm trei porții pe zi, echivalând cu aproximativ 400-500 de grame.

Obiceiuri sănătoase pentru a ține sub control colesterolul

Următoarele vicii sunt de luat în seamă atunci când trebuie să controlați sau să preveniți creșterea valorilor de colesterol rău. Dar, un stil de viață sănătos nu este important doar pentru a scăpa de colesterol. În plus, va da calitate vieții dumneavoastră.

Renunțați la fumat

Consumul de tutun scade valorile colesterolului bun și crește riscul formării unor cheaguri de sânge. Fumătorii sunt expuși unor probleme grave precum ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular.

Evitați consumul excesiv de alcool

Ține sub control colesterolul evitând băuturile alcoolice

Consumul excesiv de alcool duce la creșterea nivelului de trigliceride din sânge, ceea ce îi predispune pe cei care consumă alcool la boli cardiovasculare. Printr-un consum mai moderat se reduce și riscul de a avea aceste probleme de sănătate.

Faceți mișcare

Valorile colesterolului bun cresc dacă faceți mișcare în mod regulat, pentru că, în acest fel, se elimină toxinele. Experții vă recomandă cel puțin 30 de minute de exerciții pe zi, cinci zile pe săptămână, pentru a ține sub control colesterolul. Iar cei care fac mai multă mișcare vor vedea mai multe rezultate bune.

Renunțați la mâncarea nesănătoasă

Mâncarea nesănătoasă va crește, inevitabil, valorile colesterolului rău din sânge. Renunțați la cartofi prăjiți, burgeri, chipsuri, alimente prăjite, carne grasă, ulei sau alte produse bogate în grăsimi saturate sau grăsimi “trans”. Toate aceste produse de tip fast food vor crește, cu siguranță, valorile colesterolului rău din sânge.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Diego Bellido Guerrero. Manual de nutrición y metabolismo. Ediciones Díaz de Santos, 2006.
  • Juan Morales Güeto. Nutriterapia, salud y longevidad: Qué comer para vivir mejor. Ediciones Díaz de Santos, 2011.
  • David Grotto. Lo mejor que puedes comer (Colección Vital): De la A a la Z, la guía nutricional definitiva para llenarte de energía, de salud. Penguin Random House Grupo Editorial México, 2014.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.