Un măr pe zi previne obezitatea? - Doza de Sănătate
 

Un măr pe zi previne obezitatea?

Merele verzi ajută la restabilirea echilibrului metabolic. Sunt bogate în fibre și datorită conținutului de polifenoli, luptă împotriva obezității și te ajută să-ți controlezi greutatea corporală. 
Un măr pe zi previne obezitatea?

Ultima actualizare: 03 decembrie, 2018

Un măr pe zi. Cu toții am auzit această expresie într-un context sau altul. Dar oare ajută merele la prevenirea și combaterea obezității? Dacă da, ce fel de mere? Îți vom explica mai jos.

Un măr pe zi: apărător de nădejde al sănătății noastre

Există multe motive pentru care ar trebui să incluzi merele în alimentația ta. Un măr pe zi este esențial pentru sănătatea ta. După cum știi deja, un măr delicios poate face minuni:

 • Este hidratant, dar și diuretic, prevenind retenția de apă din organism.
 • Scade tensiunea arterială, datorită conținutului de potasiu.
 • Conține o cantitate mare de fibre, mai ales dacă este consumat în stare crudă, cu tot cu coajă.
 • Pectina din conținutul său protejează intestinele.
 • Merele – cu coajă – ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon.
 • Fitochimicalele pe care le conține previn diabetul și reduc nivelul de colesterol.

Te-ar putea interesa și:

Dietă cu mere pentru un abdomen plat

Nutriționiștii ne recomandă să consumăm un măr cu tot cu coajă, întrucât în acest înveliș se află cea mai mare concentrație de pectină și de fitochimicale esențiale. Știm acum că merele sunt foarte bune pentru sănătate, dar cum ne ajută să luptăm împotriva obezității sau să dăm jos acele kilograme nedorite pe care le acumulăm din când în când?

Merele Granny Smith și beneficiile lor în lupta împotriva grăsimii

măr-granny-smith

Pentru prevenirea obezității, cel mai eficient soi de mere este cel cunoscut sub numele de Granny Smith — mere verzi și aromate cu un gust ușor acid care se îmbină foarte bine cu multe alimente.

Studiul care a ajuns la această concluzie a fost realizat de un grup de savanți de la Universitatea din Washington. Scopul studiului a fost de a descoperi care este soiul de mere cel mai eficient în prevenirea creșterii în greutate.

De ce sunt merele Granny Smith mai bune decât alte specii? Care este secretul lor?  Specialiștii ne oferă răspunsul la acestă întrebare, precum și alte informații utile, într-un număr al publicației Food Chemistry:

 • Merele Granny Smith conțin compuși greu de digerat care ajută la prevenirea afecțiunilor asociate obezității. Această specie este mai bogată în polifenoli, fibre alimentare și carbohidrați.
 • Acest soi de mere stimulează producția de bacterii „sănătoase” care apără colonul de toxine și ajută la digerarea grăsimilor.
 • Merele Granny Smith au mai multe proprietăți medicinale și sunt mai sănătoase decât alte soiuri precum Golden Delicious, Fuji, Gala, Red Delicious sau Braeburn. Sunt mai bogate în polifenoli și compuși greu de digerat care ajută la controlarea greutății corporale și la prevenirea obezității.
 • Bacteriile bune din colon ne ajută să pierdem în greutate, iar acest soi de mere stimulează producția acestor bacterii bune. Sunt sănătoase și ajută la restabilirea echilibrului metabolic. Inflamațiile vor dispărea, iar tu vei resimți senzația de sațietate și vei preveni astfel îngrășarea. O minune a naturii care se află la îndemâna tuturor.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Dianne A. Hyson. (2011). A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health. Adv Nutr vol. 2: 408-420
 • Avci A, Atli T, Ergüder IB, Varli M, Devrim E, Turgay SA, Durak I. (2007). Effects of Apple Consumption on Plasma and Erythrocyte Antioxidant Parameters in Elderly Subjects. Experimental Aging Research 33(4):429-37.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.