Ce trebuie să faci ca să ai colonul sănătos?

· 7 august 2015

Colonul (numit și intestinul gros) este o parte foarte importantă a sistemului tău digestiv, chiar dacă acesta nu se ocupă propriu-zis de digestia mâncării. Rolul său este eliminarea reziduurilor alimentare nedigerate, motiv pentru care menținerea sănătății acestuia poate duce la o îmbunătățire generală a funcționării întregului organism.

Procesul de eliminare a reziduurilor alimentare nedigerate este foarte simplu. Totul începe în intestinul subțire, prin intermediul căruia substanțele pe care organismul trebuie să le elimine trec în colonul ascendent, care la rândul lui le ajută pe acestea să ajungă în colonul descendent. Acolo substanțele sunt procesate și apoi coboară în colonul sigmoid, unde sunt eliberate prin rect. Un colon sănătos poate să absoarbă în mod eficient nutrimente și să elimine toxine fără a lăsa vreo urmă din acestea în intestinele tale.

Sfaturi utile pentru a avea colonul sănătos

Colonul-iritat-500x325

  • Mănâncă bine! Un regim sănătos este benefic atât pentru colonul tău cât și pentru sănătatea ta generală. Cele mai bune alimente pentru a-ți menține această parte a sistemului tău digestiv în stare perfectă sunt: alimentele bogate în fibre, fructele, legumele, cerealele integrale și fasolea.
  • Fă mișcare! Efortul fizic constant este indispensabil pentru a avea o digestie sănătoasă. Este de reținut faptul că o digestie lentă înseamnă că toxinele stau mai mult timp în organismul tău, ceea ce nu este în nici un caz de dorit.
  • Hidratează-te! Trebuie să bei apă suficientă pentru a-ți ajuta organismul să elimine toxinele. De asemenea, materiile fecale vor deveni astfel mult mai moi, ceea ce va facilita procesul de eliminare a acestora.

Însă, nu este chiar neobișnuit ca anumite persoane să aibă dereglări ale sistemului digestiv din cauza stresului, a unor schimbări în programul lor de somn sau pur și simplu din cauza faptului că trebuie să călătorească în mod constant. Pentru a-ți ajuta organismul să elimine reziduurile alimentare nocive ce ți-au rămas blocate în intestin, va trebui să-ți cureți colonul de cel puțin două ori pe lună. Este recomandat să folosești produse pe bază de oxigen, deoarece acestea nu îți vor irita colonul.

Nu uita că o bună sănătate intestinală este cheia pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții!