Simptome de deshidratare și consecințele lor - Doza de Sănătate
 

Simptome de deshidratare și consecințele lor

Este suficient să pierdem 2% din cantitatea de apă din corp pentru a ne deshidrata. Consecințele? Le vom enumera pe cele mai grave în rândurile următoare.
Simptome de deshidratare și consecințele lor

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Probabil auzi mereu că trebuie să bei zilnic o cantitate mare de apă pentru a nu avea simptome de deshidratare și a preveni îmbolnăvirea. Dar existî mulți oameni care nu conștientizează cât de importantă este apa și rolul pe care îl joacă aceasta în funcțiile vitale ale organismului. Hidratarea necorespunzătoare și consumul insuficient de apă provoacă multe probleme de sănătate.

Pentru a înțelege mai bine care sunt efectele negative ale acestui obicei nesănătos, în articolul de astăzi îți prezentăm 13 simptome de deshidratare. 

Simptome de deshidratare

Oboseală

Atunci când nu bei suficientă apă, iar organismul este deshidratat, rata activității enzimatice scade, instalându-se oboseala. Aceasta este o problemă serioasă, întrucât ești mereu lipsit de energie și nu poți să-ți desfășori activitățile zilnice.

Îmbătrânire prematură

Simptome de deshidratare pe ten

Corpul este compus în proporție de 60% din apă, depinzând astfel de această resursă pentru a funcționa în mod corespunzător. Un consum suficient de apă în timpul zilei ajută în lupta împotriva radicalilor liberi care produc simptome de deshidratare și îmbătrânire prematură.

Supraponderalitate și obezitate

Deși apa în sine nu arde grăsimi și nu te ajută să slăbești, ea joacă totuși un rol important în curele de slăbire. Apa stimulează eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism. În plus, te face să te simți sătul și te ajută să ai un metabolism sănătos. Dacă nu bei suficientă apă, nu te bucuri de toate aceste beneficii în procesul de pierdere în greutate.

Hipertensiune și hipotensiune

Tensiunea arterială măsurată

Apa ajută la eliminarea toxinelor din sânge și stimulează circulația. Sistemul circulator are nevoie de apă pentru a funcționa în mod corespunzător, întrucât cantitatea de sânge din organism nu este suficientă pentru a umple toate arterele, venele și capilarele.

Nivel ridicat de colesterol rău

Deshidratarea duce la pierderea apei din interiorul celulelor, iar această lipsă este compensată printr-o producție mai mare de colesterol, o parte din acesta fiind dăunător pentru sănătate.

Constipație

Pentru ca deșeurile solide să se formeze și să fie eliminate din organism, ai nevoie de lichide suficiente pentru procesarea alimentelor și hidratarea intestinelor. Dacă ai simptome de deshidratare cronică, corpul tău nu are la dispoziție o cantitate suficientă de apă pentru a elimina reziduurile, cauzând astfel constipație.

Boli digestive

Simptome de deshidratare

Într-un corp deshidratat, producția de sucuri digestive scade, iar acest lucru poate provoca probleme și boli digestive grave, cum ar fi gastrită sau ulcer.

Probleme ale sistemului respirator

Apa este un component esențial al unui sistem imunitar sănătos, ajutând la prevenirea bolilor respiratorii. Membranele mucoase din plămâni, nas, sinusuri trebuie să-și mențină umezeala pentru a apăra organismul de agenți poluanți și alte particule dăunătoare.

Dezechilibre ale nivelului de pH

Pentru un echilibru al nivelului de pH din sânge, trebuie să eviți deshidratarea. Mâncarea și alți factori pot face pH-ul mai acid, lucru care duce la numeroase probleme de sănătate.

Eczeme

Piele uscată pe lista de simptome de deshidratare

Corpul are nevoie de suficient lichid pentru a elimina prin transpirație în jur de 500-700 ml de apă. În transpirație se află diverse toxine și reziduuri care, dacă rămân în organism, pot cauza diverse probleme. Pielea uscată, iritațiile și eczemele sunt simptome de deshidratare.

Infecții urinare

Funcționarea sistemului urinar depinde de cantitatea de apă consumată zilnic. Deshidratarea poate duce la apariția a diverse infecții urinare, cum ar fi cistita. Dacă urina este mai închisă la culoare și are un miros mai pregnant, înseamnă că organismul suferă de un deficit de apă.

Reumatism

Artrita reumatoidă

Deshidratarea duce la acumularea unei cantități mai mari de toxine în sânge, lucru care poate provoca diverse boli și neplăceri. Numeroase studii au arătat că lipsa de apă din corp crește riscul apariției problemelor articulare.

Efecte negative asupra creierului

Deshidratarea severă poate cauza un dezechilibru al depozitului de electroliți din corp, cum ar fi sodiul sau potasiul. Deficitul are consecințe grave asupra sănătății, provocând chiar probleme cerebrale și infarct.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • P. E. Watson; I. D. Watson; R. D. Batt. (1 January 1980) Total body water volumes for adult males and females estimated from simple anthropometric measurements. The American Journal of Clinical Nutrition, 33(1): 27–39. doi: 10.1093/ajcn/33.1.27
  • Ament, W., & Verkerke, G. (2009). Exercise and fatigue. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-200939050-00005 

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.