Consumul de apă pe stomacul gol: 10 beneficii - Doza de Sănătate
 

Consumul de apă pe stomacul gol: 10 beneficii

Apa consumată pe stomacul gol accelerează procesul de eliminare a toxinelor filtrate de organism în timpul nopții.
Consumul de apă pe stomacul gol: 10 beneficii

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Consumul de apă pe stomacul gol în fiecare zi este unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri. Deși pentru unele persoane nu pare atât de important, adevărul este că un pahar de apă băut imediat după trezire este mai benefic decât unul băut în oricare alt moment al zilei. 

În timp ce dormi, corpul tău îndeplinește funcții importante: repară celulele deteriorate și se curăță pe interior, filtrând toxinele și pregătindu-le pentru a fi eliminate. Tocmai de aceea este important să bei apă pe stomacul gol, deoarece un singur pahar poate accelera procesul de eliminare a toxinelor filtrate de organism în timpul nopții.

Consumul de apă pe stomacul gol este benefic pentru piele

Consumul de apă pe stomacul gol este benefic pentru piele

Consumul de apă pe stomacul gol este benefic pentru sănătatea și frumusețea pielii. Organismul trebuie să fie hidratat corespunzător pentru a-și începe activitatea dimineața, a întări celulele pielii, a elimina toxinele și a menține pielea elastică, tânără și lipsită de riduri.

Este diuretic

Pentru a elimina toxinele și deșeurile din organism, este important să stimulezi funcțiile renale printr-un consum suficient de lichide. Apa pe stomacul gol ajută la eliminarea deșeurilor acumulate la nivelul rinichilor prin urină.

Hidratează sistemul limfatic

Consumul de apă pe stomacul gol este esențial pentru hidratarea sistemului limfatic și prevenirea oboselii suprarenale, aceasta fiind responsabilă pentru producția de cortizol, hormonul stresului.

Îmbunătățește digestia

Consumul de apă pe stomacul gol îmbunătățește digestia

Apa băută pe stomacul gol stimulează digestia. Acest obicei ajută la curățarea aparatului digestiv de toxine, îmbunătățind tranzitul intestinal și pregătindu-l să primească și să digere alimentele.

Accelerează metabolismul

Apa este esențială pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului renal, acesta fiind responsabil de arderea grăsimilor. Atunci când nu ai suficientă apă în organism, această sarcină îi revine ficatului. Astfel, te poți confrunta cu probleme hepatice, boli și o scădere a ratei metabolice.

Îmbunătățește performanța fizică

Consumul de apă este vital pentru lubrifierea articulațiilor, a musculaturii și a ligamentelor. Este recomandat să bei apă în fiecare dimineață pentru a hidrata organismul și a-l energiza.

Persoanele care practică un sport sau fac exerciții fizice trebuie să mărească aportul de apă pentru a-și reface rezervele de lichide pierdute în timpul antrenamentelor.

Îți recomandăm să citești și:

De ce să bei un pahar de apă înainte de masă

Previne infecțiile tractului urinar

Consumul de apă pe stomacul gol previne infecțiile urinare

Consumul de apă pe stomacul gol scade riscul de dezvoltare a infecțiilor tractului urinar, cum ar fi cistita. Când o persoană este deshidratată, iar rinichii săi nu beneficiază de o cantitate suficientă de lichide, acesteia îi crește riscul de a dezvolta o infecție urinară.

Combate retenția de apă

Retenția de apă este o problemă cauzată cel mai adesea de un exces de sodiu în organism și de alte obiceiuri alimentare nesănătoase.

Apa băută pe stomacul gol ajută la eliminarea lichidelor reținute în corp, reduce inflamațiile și previne numeroase boli.

Ameliorează durerile

Consumul de apă este asociat cu reducerea simptomelor și a durerii în cazul unor afecțiuni precum artrita, tahicardia, astmul, bronșita, bolile renale, constipația, sindromul premenstrual și migrenele.

Reglează temperatura corpului

Apa băută pe stomacul gol ajută la reglarea temperaturii corpului. Acest lichid îmbunătățește transportul de oxigen și de nutrienți la nivelul celulelor.

Ține minte!

  • Beneficiile consumului de apă sunt nenumărate. Totuși, este necesar să bei cel puțin doi litri de-a lungul fiecărei zile pentru a te putea bucura de ele.
  • Nu trebuie nici să depășești această cantitate, întrucât acest lucru poate afecta rinichii. Da, apa este benefică pentru organism, dar dacă este consumată în exces, poate duce la hiperhidratare și la suprasolicitarea rinichilor. 
  • Cantitatea de apă recomandată pentru consumul zilnic este de 35 ml/kg corp. De exemplu, o persoană de 55 kg trebuie să consume aproximativ 2 litri de apă pe zi.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.