Învață să bei apă în mod corect! - Doza de Sănătate
 

Învață să bei apă în mod corect!

Aportul zilnic de apă recomandat de către specialiști este de 1,5-2 litri. Dacă nu reușești să bei 6-8 pahare de apă zilnic, încearcă să-i adaugi zeamă de lămâie sau achiziționează apă deja aromată.
Învață să bei apă în mod corect!
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 13 octombrie, 2018

Mereu ni se spune că trebuie să bem multă apă pentru a ne curăța organismul și a ne menține sănătatea. Dar oare te-ai întrebat vreodată dacă bei apă în mod corect? Cantitatea de apă pe care o bei într-o zi este foarte importantă, însă trebuie să știi care sunt momentele optime pentru a o consuma.

În cele ce urmează, îți vom prezenta care este modul ideal de a consuma acest lichid și cum ne-ar putea ajuta adoptarea acestui obicei să ne îmbunătățim sănătatea.

Importanța consumului de apă

Apa este componenta de bază a tuturor lichidelor din organismul uman (urina, transpirația, sucurile gastrice, saliva, lacrimile, etc.). Celulele au nevoie de ea pentru a funcționa adecvat. Deși este esențial să o bem ca atare, și alimentele pe care le consumăm conțin apă într-o anumită măsură—în mod special fructele și legumele.

Cum să bei apă în mod corect dacă ești copil

Ce fel de apă ar trebui să bem?

Cea mai sănătoasă, ieftină și ecologică variantă este să bem apă de la robinet, dar numai dacă aceasta este bine filtrată. Trebuie să te asiguri că apa care curge prin robinetul din baia și bucătăria ta este de calitate înainte să o bei. Interesează-te care este sursa de proveniență și asigură-te că țevile din locuința ta nu sunt ruginite.

Apa îmbuteliată este și ea o variantă bună, atât timp cât achiziționezi o marcă de calitate. Poți folosi cu încredere un filtru cu osmoză inversă sau un alt produs asemănător.

În mod obișnuit, acest lichid nu ar trebui să aibă nici miros, nici gust.

Cât de multă apă ar trebui să bem?

Aportul zilnic recomandat de către specialiști este de 1,5-2 litri, adică în jur de 6-8 pahare. Dacă urmezi sfaturile pe care ți le vom prezenta imediat, vei vedea că nu este deloc greu să atingi acest obiectiv.

Însă nu uita să ții seama de circumstanțe. De pildă, avem nevoie de mai puțină apă iarna decât vara, iar cei care se antrenează în mod regulat trebuie să-și crească aportul zilnic în comparație cu cei care duc un stil de viață sedentar.

Crește cantitatea pe care o bei în fiecare zi treptat. Bea cu jumătate de pahar mai mult la fiecare două sau trei zile, până când ajungi să bei 8 pahare pe zi. Pe măsură ce faci acest lucru, vei începe să observi o îmbunătățire treptată a stării tale generale de sănătate.

Poate vei avea mai multă energie sau poate tenul tău va străluci. Este posibil chiar să începi să transpiri mai mult, deoarece surplusul de apă îți va ajuta organismul să elimine toxinele mai ușor, devenind astfel curat și revitalizat.

Cum să bei apă în mod corect la temperatura camerei

Cum să bei apă în mod corect dimineața?

Apa face cel mai mult bine atunci când este băută pe stomacul gol. Poți să bei până la patru pahare înainte de a servi micul dejun, dar fă acest lucru încet și nu te înfometa. Crește-ți treptat aportul matinal și, în cele din urmă, organismul tău va începe să tânjească după acest lichid.

Acest truc este foarte simplu și te va ajuta să-ți stimulezi toate organele interne. În plus, te sfătuim să iei în considerare și temperatura apei înainte să o bei:

  • Dacă suferi de constipație, bea apă caldă.
  • Dacă suferi de diaree sau ai scaune moi, bea acest lichid proaspăt (dar niciodată rece).
  • Ca regulă generală, apa trebuie băută caldă.

Înainte de mese

Trebuie să eviți să mănânci prea mult sau prea repede, motiv pentru care te sfătuim să bei apă în mod corect cu aproximativ 15 minute înainte să servești masa (un pahar). Acest truc te va ajuta să ameliorezi și anxietatea.

Nu bea apă în timpul mesei!

Un obicei foarte prost pe care mulți dintre noi îl avem este să bem apă în timp ce servim masa. Dacă bem apă atunci când mâncăm, aceasta se va amesteca cu sucurile gastrice și ne va îngreuna digestia.

În cazul în care servești o masă alcătuită din alimente puternic aromate, poate fi necesar să-ți potolești setea. Însă, dacă te obișnuiești să bei acest lichid înainte de masă și incluzi anumite mâncăruri în meniul tău (salate, gazpacho, etc.), vei constata că nu îți va mai fi sete atât de des în timpul mesei.

Nu te sfătuim să bei acest lichid imediat după ce ai mâncat (poți însă să servești un ceai din plante).

Bei apă în mod corect prin consumul de ceaiuri

Cum să bei apă în mod corect noaptea?

Nu este deloc o idee rea să bei un pahar de apă chiar înainte de culcare, atât timp cât acest obicei nu-ți strică somnul—unele persoane se trezesc în toiul nopții să meargă la toaletă dacă beau acest lichid înainte să se bage în pat.

4 sfaturi pentru a bea mai multă apă

  • Încearcă să alegi variante aromate (cu arome de fructe sau plante).
  • Bea ceaiuri de plante.
  • Prepară-ți o limonadă folosind zeamă de lămâie, mentă și stevia rebaudiana.
  • Nu ieși niciodată din casă fără a lua o sticlă de apă cu tine. Atunci când ești acasă, asigură-te că ai acest lichid la îndemână în camera unde te afli și că bei apă în mod corect.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Malagelada, J.R., Go, V.L., Summerskill, W.H. (1979) Different gastric, pancreatic, and biliary responses to solid-liquid or homogenized meals. Dig Dis Sci, 24(2). PMID: 371939

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.