De ce să bei apă cu lămâie înainte de micul dejun - Doza de Sănătate
 

De ce să bei apă cu lămâie înainte de micul dejun

Un pahar de apă caldă cu lămâie băut imediat după ce te trezești ajută la eliminarea toxinelor acumulate peste noapte și alcalinizează organismul. 
De ce să bei apă cu lămâie înainte de micul dejun
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Multe persoane au adoptat un obicei matinal foarte sănătos: consumul unui pahar de apă cu lămâie înainte de micul dejun. O băutură atât de simplă și de ieftină are beneficii incredibile pentru sănătate. Vrei să afli care sunt acestea?

Acest obicei este integrat în rutina zilnică a anumitor oameni de foarte mult timp și este unul dintre cele mai populare remedii naturale din întreaga lume. De ce să nu-l încerci și tu?

Astăzi te invităm să afli ce efecte pozitive au sesizat persoanele care obișnuiesc să bea apă cu lămâie înainte de micul dejun.

Un pahar de apă cu lămâie înainte de micul dejun hidratează organismul

Unul dintre primele indicii ce arată faptul că organismul nu este hidratat în mod corespunzător este durerea de cap. Te-ai trezit vreodată dimineața cu o durere de cap îngrozitoare? Iată care sunt celelalte simptome ale deshidratării:

  • Urină de culoare galben închis
  • Piele uscată
  • Tahicardie
  • Gura uscată
  • Oboseală
  • Pungi sub ochi

A-ți începe ziua cu un pahar de apă cu lămâie este o modalitate excelentă de a menține un echilibru la nivel intern de care ai nevoie pentru a face față zilei care te așteaptă.

Dacă pe parcursul zilei nu îți face plăcere să bei apă simplă, adaugă în sticlă și puțină zeamă de lămâie. Va deveni mult mai gustoasă. Merită să încerci!

Oamenii care beau apă cu lămâie nu suferă de constipație

Dacă suferi de probleme ale tractului intestinal, îți recomandăm următorul remediu:

  • Bea apă caldă, aproape fierbinte, amestecată cu zeama unei jumătăți de lămâie. Citricele și apa fierbinte ajută la combaterea retenției de apă și înmoaie materia fecală.

Remediu pentru infecțiile urinare

Apă cu lămâie pentru infecții urinare

Dacă ai o infecție urinară, află că unul dintre cele mai bune remedii naturale este combinația dintre apă și zeamă de lămâie.

Lămâia ajută la reglarea nivelului de pH din sânge, creând un mediu mai alcalin în tractul urinar. În acest fel, bacteriile care îți fac rău vor fi eliminate.

Spune adio respirației urât mirositoare

Aproape toți ne trezim dimineața cu un gust rău în gură. Apa cu lămâie ucide bacteriile de pe limbă, reîmprospătând instant respirația.

Totuși, lămâia poate distruge smalțul dentar, drept pentru care nu este indicat să bei zeama de lămâie simplă, ci doar diluată în apă.

Apa cu lămâie te ajută să slăbești

Lămâia contribuie la eliminarea toxinelor și previne acumularea de lipide în corp. Astfel, apa cu lămâie te ajută să slăbești, dar este și un supliment alimentar extraordinar.

Încearcă să adopți o dietă săracă în grăsimi și bogată în fibre și crudități. Dacă obișnuiești și să consumi această băutură simplă în fiecare dimineață, îți va fi mult mai ușor să scapi de kilogramele în plus.

Îngrijirea pielii

Lămâia este bogată în antioxidanți. În plus, datorită conținutului său ridicat de vitamina C, ea contribuie la producția de colagen. Prin consumul de apă cu lămâie redai elasticitatea pielii, aceasta fiind mult mai hidratată și mai fermă, grație biomoleculelor esențiale.

Apa cu lămâie întărește sistemul imunitar

Încă o dată, vitamina C este eroul poveștii. Dacă vrei să combați răceala și să accelerezi vindecarea infecțiilor, nu uita să bei apă cu lămâie în fiecare zi.

Dacă deja te confrunți cu aceste probleme, adaugă și o lingură de miere în apa cu lămâie. În acest fel îi îmbunătățești proprietățile curative.

Scapă de acidul uric și de durerile articulare

Apă cu lămâie pentru dureri articulare

Apa cu lămâie reduce cristalele de acid uric care provoacă inflamarea articulațiilor. 

Nu uita că lămâia ajută la îmbunătățirea circulației. Întrucât este capabilă de a elimina toxinele și purinele asociate cu acidul uric, ea îți va îmbunătăți starea de sănătate.

Lămâia este benefică pentru creier

Această informație este cu siguranță interesantă. Lămâia conține un fitonutrient puternic numit angeretină care ajută la combaterea unor maladii precum boala Parkinson. 

Acest nutrient este localizat în coajă, drept pentru care este indicat să apelezi la tehnica lămâii înghețate pentru a te bucura de toate aceste beneficii.

Lămâia conține și potasiu, care ajută la îmbunătățirea sănătății creierului și a sistemului nervos.

Apa cu lămâie curăță ficatul

Apă cu lămâie pentru detoxifierea ficatului

În cartea sa, Biologic Ionization as Applied to Human Nutrition (Ionizarea biologică aplicată alimentației oamenilor), A.F. Beddoe își bazează informațiile pe teoria ionizării biologice formulată de dr. Reams. Acesta afirmă că un consum regulat de apă cu lămâie ajută ficatul să sintetizeze mai multe enzime benefice pentru sănătate.

În plus, lămâia întărește ficatul, contribuind la detoxifierea generală a organismului.

Prin urmare, dacă bei zilnic un pahar de apă cu lămâie înainte de micul dejun, ai parte de numeroase beneficii. Ce zici, vrei să încerci și tu?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439–458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  • Dosoky NS, Setzer WN. Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils. Int J Mol Sci. 2018;19(7):1966. Published 2018 Jul 5. doi:10.3390/ijms19071966
  • Lv X, Zhao S, Ning Z, et al. Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chem Cent J. 2015;9:68. Published 2015 Dec 24. doi:10.1186/s13065-015-0145-9
  • Aras, B., Kalfazade, N., Tuǧcu, V., Kemahli, E., Özbay, B., Polat, H., & Taşçi, A. I. (2008). Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urological Research36(6), 313–317. https://doi.org/10.1007/s00240-008-0152-6
  • Caputo L, Quintieri L, Cavalluzzi MM, Lentini G, Habtemariam S. Antimicrobial and Antibiofilm Activities of Citrus Water-Extracts Obtained by Microwave-Assisted and Conventional Methods. Biomedicines. 2018;6(2):70. Published 2018 Jun 17. doi:10.3390/biomedicines6020070
  • Kim, D. B., Shin, G. H., Kim, J. M., Kim, Y. H., Lee, J. H., Lee, J. S., … Lee, O. H. (2016). Antioxidant and anti-ageing activities of citrus-based juice mixture. Food Chemistry194, 920–927. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.08.094
  • Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006, February). Immune-enhancing role of Vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000090495

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.