Bea apă în funcție de greutatea ta! - Doza de Sănătate
 

Bea apă în funcție de greutatea ta!

Dacă nu reușești niciodată să bei exact cantitatea de apă de care ai nevoie conform greutății tale, poți încerca să-ți aromezi apa cu fructe sau ceaiuri—dar nu adăuga zahăr!
Bea apă în funcție de greutatea ta!

Ultima actualizare: 25 septembrie, 2022

Cantitatea de apă pe care trebuie să o bem variază în funcție de organismul nostru. În general, adulții au nevoie de circa doi litri de apă în fiecare zi pentru a se menține hidratați. Organismul este alcătuit din apă în proporție de 60%. Pentru a fi sănătoși, trebuie să menținem această proporție în echilibru. Bea apă în funcție de greutatea ta!

Apa ne poate ajuta să slăbim și ne permite să ne menținem hidratați și să putem trăi. Însă, unii oameni fac greșeala să consume mai multă apă decât organismul lor are nevoie. Acest obicei este de fapt nesănătos. Mai jos îți vom prezenta câteva informații interesante despre câtă apă trebuie să bei în funcție de greutatea ta. Citește în continuare și vei afla exact ce trebuie să faci.

Bea apă în funcție de greutatea ta!

Deși multe persoane nu știu acest lucru, cantitatea de apă pe care trebuie să o bem în fiecare zi depinde foarte mult de greutatea noastră. De pildă, o persoană slabă nu trebuie să bea la fel de multă apă precum cineva mai gras. Însă, pentru că fiecare din noi are o greutate diferită, există o formulă ce ne poate ajuta să aflăm exact câtă apă trebuie să bem.

Femeie care apă în funcție de greutatea ei

Dacă vrei să afli exact câtă apă ar trebuie să bei conform greutății tale, nu trebuie decât să-ți împarți greutatea la doi. Rezultatul acestei operații matematice foarte simple reprezintă cantitatea de apă (în uncii) de care organismul tău are nevoie în fiecare zi.

De pildă, să presupunem că o persoană cântărește 116 livre (53 kg). Pur și simplu împarte această greutate la doi și vei obține 58 de uncii (26 kg). Această cantitate este echivalentul a aproximativ 5 căni de apă.

Așadar, nu uita această formulă: greutatea ta corporală în livre / 2 = cantitatea de apă pe care trebuie să o bei în uncii.

Situațiile speciale

 • Dacă faci sport sau practici exerciții foarte solicitante, te sfătuim să consumi un litru adițional de apă pentru fiecare oră de exercițiu.
 • Dacă dieta ta nu conține multe fructe și legume, te sfătuim să bei cel puțin doi litri de apă în fiecare zi.
 • Dacă suferi de anumite afecțiuni sau ai un sistem imunitar slăbit, este esențial să te menții hidratat(ă). În această situație, te sfătuim să bei ceva mai multă apă decât doza recomandată.

Sfaturi pentru a putea bea cantitatea de apă necesară în fiecare zi

Acum că știi cum să bei apă în funcție de greutatea ta, trebuie să începi să pui în practică acest lucru. Pentru că multe persoane nu reușesc să bea apă suficientă din diverse motive, mai jos îți vom prezenta câteva sfaturi ce te vor ajuta să-ți îndeplinești acest obiectiv zilnic.

 • Bea un pahar de apă înainte de fiecare masă. Vei deprinde acest obicei mai ușor și vei digera mai rapid alimentele pe care le consumi.
 • O altă variantă este să bei un pahar de apă în fiecare dimineață pe stomacul gol și altul seara, chiar înainte de culcare. Însă, pentru a consuma cantitatea optimă de lichide, te sfătuim să nu uiți să bei apă și în timpul zilei.
 • Dacă te deranjează faptul că apa nu are nici un gust, poți încerca să adaugi tot soiul de arome naturale. Însă nu folosi zahăr. Poți folosi, de pildă, fructe, plante sau esențe, printre altele.
 • Dacă uiți cu ușurință câtă apă trebuie să bei în fiecare zi, te sfătuim să-ți faci un program în care să notezi de fiecare dată când bei un pahar cu apă.

Cum știu dacă beau destulă apă?

Bea apă în funcție de greutatea ta

Cea mai simplă modalitate de a afla dacă ești deshidratat(ă) sau nu este să-ți verifici urina. Ține seama de cât de des mergi la toaletă și ce culoare are urina ta. De pildă, dacă urina este galben deschis, înseamnă că ești hidratat(ă). O urină de culoarea galben închis, ce are și un miros puternic, este un semnal de alarmă că trebuie să bei mai multă apă.

Dacă ai pielea sau buzele uscate, te simți obosit(ă) și nu te poți concentra, încearcă să bei puțin mai multă apă—acestea ar putea fi simptome ale deshidratării. Și nu uita, întotdeauna bea apă în funcție de greutatea ta!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Edmonds, C. J., & Burford, D. (2009). Should children drink more water?. The effects of drinking water on cognition in children. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.02.010
 • Liska D, Mah E, Brisbois T, Barrios PL, Baker LB, Spriet LL. Narrative Review of Hydration and Selected Health Outcomes in the General Population. Nutrients. 2019 Jan 1;11(1):70. doi: 10.3390/nu11010070. PMID: 30609670; PMCID: PMC6356561.
 • Meyer, F., Timmons, B. W., & Wilk, B. (2013). Water, Hydration and Sports Drink. In Nutrition and Enhanced Sports Performance: Muscle Building, Endurance, and Strength. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-396454-0.00038-2
 • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010 Aug;68(8):439-58. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x. PMID: 20646222; PMCID: PMC2908954.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.