De ce să bei un pahar de apă înainte de masă - Doza de Sănătate
 

De ce să bei un pahar de apă înainte de masă

Știai că un pahar de apă te ajută să digeri mai bine grăsimile și să combați constipația? Află mai multe despre acest subiect din articolul de față!
De ce să bei un pahar de apă înainte de masă

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Obiceiul de a bea un pahar de apă cu o jumătate de oră înainte de masă este foarte sănătos. Această cantitate este suficientă, deoarece nu este indicat să bei mult înainte să mănânci. Două sau trei pahare, de exemplu, ar îngreuna digestia.

Prin urmare, ideal ar fi să iei câteva înghițituri de apă pentru a digera mai bine alimentele.

O altă întrebare ar fi dacă este bine sau nu să bem apă în timpul mesei. În realitate, nu este vorba despre ce este „bine” sau „rău,” ci despre ceea ce este „recomandat.”

Un consum ridicat de lichide în timpul mesei poate afecta acidul gastric. Acesta va fi mai puțin eficient în descompunerea alimentelor și eliminarea posibilelor bacterii ingerate.

Nu este o problemă dacă servești un pahar de vin la cină, de exemplu. Însă pentru a-ți optimiza digestia și a a-ți îngriji sănătatea zi de zi, este „recomandat” să bei un pahar de apă cu 30 de minute înainte de masă. Mai jos îți explicăm care sunt beneficiile acestui obicei.

De ce este recomandat să bei un pahar de apă cu o jumătate de oră înainte de masă

Poți urma acest sfat sau îl poți ignora. Fiecare persoană știe ce îi priește organismului său și cum se simte mai bine. 

Prin urmare, este important să înveți să îți asculți corpul, să observi ce schimbări îi sunt benefice și cu ce obiceiuri nu se împacă prea bine.

Îți sugerăm să afli singur cum reacționează organismul tău atunci când urmezi această recomandare simplă, de a bea un pahar de apă sau mai puțin cu o jumătate de oră înainte de masă. Sigur nu vei regreta. Nu ai nimic de pierdut dacă adopți acest obicei timp de 15 zile!

Îți oferă energie

Un pahar de apă înainte de masă îți oferă energie

Un pahar de apă înainte de masă hidratează corpul. 

 • Acest obicei simplu ajută la buna funcționare a celulelor și oferă organismului energia de care are nevoie pentru a îndeplini două sarcini extrem de importante: o digestie corespunzătoare și absorbția nutrienților.
 • În plus, nu trebuie să uităm că, atât creierul, cât și mușchii sunt compuși în proporție de până la 75% din apă, în timp ce rinichii și ficatul conțin 70% apă.
 • Trebuie să menții acest echilibru homeostatic prin înlocuirea lichidelor pierdute. Însă, așa cum am menționat mai sus, asta nu înseamnă că trebuie să bei două pahare unul după altul.

Ideal ar fi să bei apa cu înghițituri mici, fără să aștepți să îți fie sete. Astfel, momentul ideal pentru hidratare este cu o jumătate de oră înainte de masă.

Ajută la slăbit

Cu toții am auzit la un moment dat că un pahar de apă înainte de masă te ajută să slăbești, deoarece stomacul se umple cu acest lichid, iar foamea se diminuează.

Este bine să fii un pic sceptic în privința acestor afirmații. Poate fi periculos să îți umpli stomacul cu apă înainte de masă pentru a-ți păcăli foamea.

Îți recomandăm să bei doar un pahar sau chiar o jumătate de pahar de apă. Acest obicei stimulează pierderea în greutate, deoarece:

 • Îmbunătățește digestia.
 • Facilitează digerarea și eliminarea grăsimilor.
 • Combate constipația.
 • Îți curăță organismul.

Iată încă un truc util: adaugă în apă puțină zeamă de lămâie. Te vei simți foarte bine!

Îmbunătățește aspectul pielii

Un pahar de apă înainte de masă este benefic pielii

Consumul de apă oferă beneficii la nivel intern, dar și extern: îmbunătățește aspectul și sănătatea pielii.

 • Dacă adopți obiceiul de a bea apă cu cât mai puțin calcar, te asiguri că organismul tău se bucură de beneficiile oferite de cel mai puternic agent detoxifiant: apa.
 • Oxigenul din apă menține pielea elastică și tonifiată.

Totodată, dacă bei un pahar de apă înainte de masă, vei digera mai bine mâncarea și vei absorbi mai multe vitamine, minerale și oxigen. Toți acești nutrienți ajută la regenerarea celulelor pielii.

Alte momente ale zilei în care este recomandat să bei apă

 

Pe lângă acel pahar de apă consumat cu 30 de minute înainte de masă, este indicat să bei acest lichid și în alte părți ale zilei:

 • Dimineața, după ce te trezești, bea un pahar cu apă călduță. 
 • Înainte de a face baie, este bine să bei puțină apă pentru a-ți reduce tensiunea arterială.
 • Înainte de culcare, bea apă pentru a înlocui lichidele pe care le vei pierde în timpul nopții.

Îngrijește-ți organismul printr-o hidratare corespunzătoare și adoptă obiceiul de a bea apă cu o jumătate de oră înainte de masă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.