
Există o serie de activități benefice pentru sănătatea inimii care ajută acest organ să funcționeze în condiții optime. Acestea sunt, în cea mai mare parte, exerciții cardiovasculare care întăresc inima.
Ultimele analize făcute indică un nivel ridicat de colesterol? Ai grijă! Chiar dacă nu simți că ai o problemă de sănătate, corpul tău poate dezvolta anumite boli. Ține cont de recomandările noastre și schimbă-ți stilul de viață pentru a combate colesterolul mărit!
Colesterolul rău (LDL) acumulat în artere este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Această problemă poate fi asimptomatică, însă dacă nu este ținută sub control, poate avea urmări grave. Citește în continuare pentru a afla în ce constă o dietă sănătoasă pentru scăderea colesterolului rău.
Pentru a fi considerat ridicat, nivelul de colesterol trebuie să aibă o valoare egală sau mai mare decât 200 mg/dl. Cu toate acestea, problema este și mai gravă în cazul unei valori care depășește 250 mg/dl.
Care sunt cauzele colesterolului mărit? Poți combate această problemă prin intermediul alimentației? Deși multe cazuri au o componentă genetică, regimul alimentar este o soluție excelentă pentru reglarea nivelului de colesterol.
Colesterolul este o substanță grasă de care avem nevoie pentru a trăi. Pe lângă faptul că face parte din membranele celulare, această lipidă ajută la producția de hormoni, acizi biliari, vitamina D și alte substanțe esențiale. În principal, colesterolul este produs în ficat și intestine, însă poate fi absorbit și din alimentele consumate.
Când se acumulează în pereții arterelor, colesterolul provoacă inflamații și duce la formarea plăcilor de aterom. Acestea pot cauza ateroscleroză sau alte probleme precum:
În multe cazuri, colesterolul mărit are o cauză genetică. Pot fi afectați mai mulți membri ai familiei, iar părinții îl pot transmite copiilor. În aceste situații, organismul produce mai mult colesterol decât are nevoie. Astfel, nivelul acestei lipide devine greu de controlat.
Alte posibile cauze sunt:
Pentru a adopta o dietă sănătoasă pentru scăderea colesterolului, trebuie să ții cont de mai mulți factori:
Luând aceste elemente în considerare, încearcă să adopți o alimentație echilibrată și diversificată. Produsele consumate trebuie să satisfacă toate nevoile nutriționale ale organismului.
În plus, este indicat să limitezi consumul anumitor alimente de origine animală. În exces, acestea pot mări nivelul de colesterol rău (LDL).
Există multe exemple de meniuri pentru scăderea nivelului de colesterol rău. Însă, așa cum am menționat deja, fiecare persoană trebuie să țină cont de propriile sale nevoi.
Luând în considerare recomandările de bază pentru reducerea colesterolului, îți propunem mai jos un meniu echilibrat și delicios.
O dietă sănătoasă pentru scăderea colesterolului rău este foarte utilă, însă aceasta trebuie însoțită și de alte obiceiuri benefice.
Exercițiile fizice regulate previn și combat hipercolesterolemia. Activitatea zilnică sau cel puțin de 3 ori pe săptămână reduce efectele sedentarismului, care este asociat cu acumularea de colesterol rău.
Chiar dacă nu crește nivelul de colesterol rău, fumatul afectează producția de colesterol bun (HDL). Prin urmare, acest obicei intervine în procesele care previn creșterea colesterolului.
Oricum ar fi, o alimentație sănătoasă și sportul sunt esențiale pentru a avea o greutate echilibrată. Trebuie să dai dovadă de disciplină și consecvență pentru a combate efectele negative ale obezității.
Ultimele analize făcute indică un nivel ridicat de colesterol? Ai grijă! Chiar dacă nu simți că ai o problemă de sănătate, corpul tău poate dezvolta anumite boli. Ține cont de recomandările noastre și schimbă-ți stilul de viață pentru a combate colesterolul mărit!