4 smoothie-uri care reglează colesterolul

4 februarie 2019
Pe lângă consumul acestor smoothie-uri și adoptarea unei alimentații sănătoase, este important să urmezi tratamentul prescris de medicul specialist. 

Un regim alimentar sănătos este imperios dacă ai probleme cu niveluri crescute de colesterol. Citește în continuare pentru a afla 4 rețete de smoothie-uri simple și eficiente care reglează colesterolul!

Colesterolul este un tip de lipidă care se găsește în sânge. Acesta poate fi de două feluri:

  • Colesterolul „bun” (HDL) este important pentru prevenirea bolilor cardiovasculare
  • Colesterolul „rău” (LDL) provoacă schimbări negative în funcționarea organismului

Din păcate, în prezent nu există niciun tratament medicamentos 100% eficient pentru a ține sub control nivelul de colesterol.

Din fericire însă, există diverse alimente care reglează nivelul de colesterol rău și măresc valoarea colesterolului bun din sânge. 

În acest articol, îți prezentăm câteva rețete de smoothie-uri ce conțin ingrediente foarte utile care reglează colesterolul. Smoothie-urile sunt delicioase și reprezintă o modalitate excelentă de a consuma nutrienți necesari organismului fără să îți dai seama.

Ce alimente măresc nivelul de colesterol LDL din sânge?

Înainte de a prezenta alimentele pe care este indicat să le adaugi în dietă, le trecem în revistă pe cele care trebuie consumate cu moderație pentru a-ți regla colesterolul:

  • Carne roșie
  • Carne de porc (inclusiv slănină, cârnați, șuncă)
  • Produse de patiserie
  • Prăjeli
  • Brânzeturi
  • Înghețată

Informațiile pe care ți le oferim te vor ajuta să iei măsurile necesare de precauție pentru a reduce consumul acestor alimente. Este important să îți modifici obiceiurile alimentare pentru a-ți menține organismul sănătos.

Importanța colesterolului „bun” (HDL)

Colesterolul „rău” pune în pericol sănătatea inimii

Colesterolul HDL atrage particulele de grăsime, prevenind aderarea acestora la pereții arteriali și, implicit, problemele circulatorii rezultate în urma acestui proces. Totodată, această lipidă benefică împiedică formarea plăcilor ateromatoase la nivelul arterelor.

O cantitate suficientă de HDL în sânge scade riscul de:

Ce este indicat să consumi pentru a-ți regla colesterolul?

Acizi grași

În primul rând, acizii grași omega 6 și omega 3 contribuie în mod deosebit la menținerea sănătății inimii. Aceștia se găsesc în:

  • Oleaginoase
  • Semințe de in măcinate
  • Linte
  • Avocado
  • Broccoli
  • Pește (sardine, somon, ton)

Antioxidanți

Antioxidanții reduc nivelul de colesterol „rău” prin prelungirea vieții colesterolului „bun.” Acești nutrienți se găsesc în:

  • Legume (vinete, morcovi, napi)
  • Fructe (mango, mandarine, ananas, papaya, piersici)

4 rețete de smoothie-uri care reglează colesterolul

1. Smoothie cu sfeclă, portocale și afine

Smoothie-uri care reglează colesterolul cu sfeclă

Sfecla conține nutrienți precum vitamina A, complexul de vitamine B și acid folic. În combinație cu alte ingrediente, printre care căpșuni, afine, portocale și ovăz, poți prepara un smoothie ideal pentru reglarea nivelului de colesterol.

Ingrediente:

  • 1 sfeclă
  • 6 căpșuni
  • ¼ cană de afine (37,5 g)
  • Zeama a 2 portocale
  • 1 lingură de tărâțe de ovăz (10 g)

Mod de preparare:

  • Pune toate ingredientele în blender și procesează-le până obții un amestec fin, fără cocoloașe.
  • Poți consuma acest smoothie în fiecare zi, pe stomacul gol.

Vezi și:

7 smoothie-uri care curăță arterele

2. Smoothie cu mere, spanac și pătrunjel

Spanacul și pătrunjelul conțin nutrienți care țin sub control colesterolul. În plus, ambele legume sunt bogate în fibre, antioxidanți și grăsimi mononesaturate. Dacă le adaugi în alimentație, cele două alimente previn numeroase probleme de sănătate.

Ingrediente:

  • 1 măr
  • 1 cană de frunze de spanac (30 g)
  • ½ cană de pătrunjel (15 g)
  • Gheață (după preferințe)

Mod de preparare:

  • Pune toate ingredientele în blender și procesează-le.
  • Poți bea smoothie-ul în fiecare zi, întrucât nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

3. Smoothie cu lămâie, usturoi și varză

Varza este o alegere excelentă pentru a scădea nivelul de colesterol în mod natural. Vitaminele, antioxidanții și fibrele din această legumă îmbunătățesc sănătatea aparatului cardiovascular.

Nu îți face griji în privința gustului de varză al acestui smoothie, întrucât lămâia îl va diminua.

Ingrediente:

  • 2 căței de usturoi
  • ¼ varză mică
  • Zeama a 3 lămâi
  • ½ cană de apă (125 ml)

Mod de preparare

  • Pisează cățeii de usturoi.
  • Spală și taie varza, apoi adaug-o în blender împreună cu zeama de lămâie, apa și cățeii de usturoi.
  • Procesează totul timp de câteva secunde, apoi strecoară amestecul.
  • Poți bea ½ cană pe zi pentru a scădea nivelul de colesterol.
  • Nu este indicat însă să bei acest smoothie pe o perioadă îndelungată, deoarece poate slăbi glanda tiroidă.

4. Smoothie cu dovlecel Chayote, țelină și ananas

Țelina reglează colesterolul

Dovlecelul Chayote (Sechium edule) este utilizat cu precădere în bucătăria mexicană. Această legumă este bogată în fibre, vitamina C și antioxidanți care reglează colesterolul.

În plus, țelina este o legumă bogată în apă care ajută la curățarea arterelor. Ultimul, dar nu cel din urmă, ananasul oferă un gust mult mai plăcut băuturii, dar și un plus de vitamina C și antioxidanți.

Ingrediente:

  • 1 dovlecel Chayote
  • 1 felie de ananas
  • 2 tije de țelină

Mod de preparare:

  • Amestecă toate ingredientele până obții un smoothie cu o textură fină.
  • Consumă această băutură o dată pe zi, pe stomacul gol, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Te invităm să citești și:

Cum reduci colesterolul cu lămâie și usturoi

Monitorizează-ți nivelul colesterolului

Încearcă rețetele noastre de smoothie-uri care îți reglează colesterolul și urmează și următoarele sfaturi.

Dacă ai fost diagnosticat cu fluctuații ale nivelului de colesterol, este necesar să îți faci consulturi medicale regulate. Frecvența acestor vizite depinde de nivelul de colesterol din sânge și de riscul de boli cardiovasculare prezent.

Pe lângă consumul acestor smoothie-uri care reglează colesterolul și adoptarea unei alimentații sănătoase, este important să urmezi tratamentul prescris de medicul specialist.

  • Chen, Z. Y., Ma, K. Y., Liang, Y., Peng, C., & Zuo, Y. (2011). Role and classification of cholesterol-lowering functional foods. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2011.02.003
  • Singh, A., Verma, S. K., Singh, V. K., Nanjappa, C., Roopa, N., Raju, P. S., & Singh, S. N. (2015). Beetroot juice supplementation increases high density lipoprotein-cholesterol and reduces oxidative stress in physically active individuals. Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.6000/1927-5951.2015.05.03.2
  • Noakes, M., Clifton, P., Ntanios, F., Shrapnel, W., Record, I., & McInerney, J. (2002). An increase in dietary carotenoids when consuming plant sterols or stanols is effective in maintaining plasma carotenoid concentrations. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1007/s12195-009-0055-9
  • Wada, H., Ooi, K., Kushiya, F., Shiku, H., & Nobori, T. (2003). LDL-cholesterol-lowering effects of a mixed green vegetable and fruit beverage containing broccoli and cabbage in hypercholesterolemic subjects. Atherosclerosis Supplements. https://doi.org/10.1016/S1567-5688(03)91026-9
  • Perumalraja, R., & Sharief, S. D. (2013). Antihyperlipidemic activity of ethanolic extract of celery leaves on rats (Rattus norvegicus). International Journal of Pharmaceutical and Biological Archives.