5 fructe care pot regla colesterolul - Doza de Sănătate
 

5 fructe care pot regla colesterolul

Incluse în dietă, anumite fructe îți pot fi de mare ajutor. Pe lângă faptul că îți îmbunătățesc starea generală de sănătate, acestea pot regla nivelul de colesterol. 
5 fructe care pot regla colesterolul
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 10 decembrie, 2018

Colesterolul este o substanță chimică produsă de ficat care este vitală pentru sănătatea organismului. La un nivel corespunzător, acesta este foarte important pentru bunăstarea și echilibrul intern. În acest articol, îți oferim câteva informații esențiale despre fructe care pot regla colesterolul.

Multe persoane consideră în mod eronat că, de fapt, colesterolul este dăunător. În realitate, important este să îl menținem la un nivel adecvat și să prevenim creșterea colesterolului “rău” sau LDL.

LDL este dăunător deoarece se acumulează la nivelul arterelor. Treptat, acesta deteriorează sănătatea organismului.

Un alt lucru important de reținut este faptul că propriul nostru corp produce colesterol. Dacă mai adăugăm această substanță și din alte surse, putem crea un surplus care ne pune sănătatea în pericol.

Există anumite situații în care trebuie să fim foarte atenți. Dacă avem peste 40 de ani, suntem supraponderali sau avem antecedente de colesterol mărit în istoricul familiei, trebuie să acordăm o atenție deosebită alimentației.

Astăzi ne concentrăm în mod special asupra unei diete adecvate. Și cum crezi că o poți face mai gustoasă decât cu ajutorul fructelor? Iată care dintre ele sunt cele mai eficiente în combaterea colesterolului ridicat!

1. Fructe care pot regla colesterolul – avocado

Poate te întrebi dacă avocado chiar te ajută să-ți reglezi colesterolul. Răspunsul este da. În realitate, o jumătate de avocado pe zi este de ajuns. Alături de o dietă sănătoasă, acest fruct oferă rezultate în aproximativ o lună de zile.

  • Avocado este o sursă sănătoasă de grăsimi mononesaturate, care îmbunătățesc sănătatea inimii.
  • Aceste grăsimi se transformă în energie (nu sunt depozitate în corp) și reduc nivelul de lipide din organism. În plus, ajută chiar și la reglarea glicemiei.
  • Acest fruct conține și niacină, numită și vitamina B3, care ajută la echilibrarea nivelului de colesterol.
  • Avocado nu este singurul aliment care are această proprietate. Poți opta, de asemenea, pentru sparanghel, mazăre, cartofi, ciuperci, anghinare și fasole. Toate acestea conțin vitamina B3.

2. Grepfrut roz: o opțiune minunată care poate regla colesterolul

Grepfrutul roz reglează colesterolul

Dacă poți mânca grepfrut roz, nu ezita. Este unul dintre fructele cu cele mai multe efecte pozitive în ceea ce privește reglarea colesterolului.

  • Totuși, este important de reținut că acest fruct nu va fi eficient decât dacă îl consumi cu regularitate. Îți recomandăm să mănânci un grepfrut pe zi la micul dejun. În plus, asigură-te că acesta este bio.
  • Potrivit unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry (Jurnalul de chimie agricolă și alimentară), grepfrutul are beneficii uimitoare. Dacă nu reușești să-ți reduci nivelul de colesterol cu medicamente, acest fruct te poate ajuta.
  • Grepfrutul conține și antioxidanți care protejează inima și îmbunătățesc calitatea vieții.

Reține că grepfrutul poate reacționa negativ cu anumite medicamente. Cere mai întâi opinia medicului sau a farmacistului.

3. Suc de portocale pentru un nivel corespunzător al colesterolului

Pentru a înțelege cum te ajută sucul de portocale să îți reglezi colesterolul, trebuie să vorbim despre steroli.

  • Sterolii au o structură asemănătoare cu cea a colesterolului. Aceștia sunt niște compuși naturali care se găsesc în anumite fructe, printre care și portocalele, dar și în unele legume, fructe uscate, semințe și chiar uleiuri vegetale.
  • Sterolii scad nivelul general de colesterol și îl reduc, în același timp, pe cel rău. Portocalele au un conținut mic de steroli, dar au avantajul de a mări nivelul de colesterol bun sau LDL.

Prin urmare, este indicat să mâncăm zilnic portocale. Dacă adoptăm și o dietă echilibrată, medicul va observa, cu siguranță, o îmbunătățire la următorul consult.

4. Căpșunile: o tentație sănătoasă care poate regla colesterolul

Căpșunele reglează colesterolul

Căpșunile sunt sănătoase și te ajută să îți reduci nivelul de colesterol. Însă trebuie să reții că aceste fructe sunt sănătoase numai dacă le consumi în stare naturală, adică fără zahăr sau ciocolată.

  • Căpșunile reduc densitatea lipoproteinelor, ceea se se traduce printr-un nivel mai scăzut de colesterol LDL.
  • Dacă poți, încearcă să mănânci între 10 și 15 căpșuni pe zi. Printre altele, aceste fructe reduc nivelul de trigliceride datorită conținutului lor de antioxidanți.

Un consum ridicat de fructe roșii, printre care și merișoare sau struguri roșii, poate fi foarte benefic. Acestea îmbunătățesc sănătatea inimii.

5. Un măr pe zi… poate regla colesterolul?

Un măr poate fi mâncat în diverse moduri. Poți să-l servești cu fulgi de ovăz la micul dejun, într-o salată cu țelină și nuci la prânz sau poți să bei un suc de mere la orele după-amiezii.

Mărul este un aliment foarte bun. Nu contează cum îl mănânci, dar este important să fii consecvent/ă.

Merele contribuie la reglarea nivelului de colesterol datorită cojii. Aceasta conține atât pectină, cât și polifenoli, care ajută la procesarea colesterolului și care pot reduce moleculele inflamatorii prezente în cazul anumitor boli cardiace.

Pe lângă consumul merelor și al celorlalte fructe, este necesar să facem și alte schimbări în dietă, un lucru care necesită un efort zilnic.

Nu este deloc greu să adaugi un fruct într-o salată pentru un plus de culoare și savoare. O altă opțiune este să iei un măr cu tine oriunde te duci. În acest fel, poți servi o gustare sănătoasă atunci când ți se face foame.

Dacă ții cont de recomandările noastre, vei vedea că fructele pot face minuni pentru sănătatea ta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.