6 alimente bogate în colesterol rău - Doza de Sănătate
 

6 alimente bogate în colesterol rău

Colesterolul rău (LDL) poate duce la formarea plăcii ateromatoase, provocând boli cardiovasculare severe. Prin urmare, este necesar să reglezi nivelul acestei lipide pentru a evita complicațiile.
6 alimente bogate în colesterol rău
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Acumularea plăcilor la nivelul arterelor poartă denumirea de hipercolesterolemie, o boală care afectează numeroase persoane în prezent. Pentru a preveni această problemă, este important să eviți consumul de alimente bogate în colesterol rău.

În anumite cantități, colesterolul este o grăsime necesară organismului. Această lipidă este secretată de ficat, însă poate fi obținută și din alimentație.

Colesterolul ajută la producerea acizilor biliari și la funcționarea sistemului cardiovascular, contribuind, de asemenea, la o serie întreagă de procese esențiale pentru menținerea sănătății organismului.

În cantități excesive, colesterolul poate cauza dezechilibre majore. Prin formarea plăcii de aterom, această lipidă crește în mod alarmant riscul de boli coronariene.

Pentru a preveni complicațiile, este important să recunoști simptomele hipercolesterolemiei și să știi ce alimente tind să mărească nivelul de colesterol din sânge.

Ce este colesterolul rău (LDL)?

Lipoproteinele cu densitate joasă (LDL), cunoscute sub denumirea de colesterol rău, reprezintă un tip de grăsime care se acumulează la nivelul arterelor. Acestea duc la formarea plăcii de aterom, unul dintre principalii factori de risc pentru sistemul cardiovascular. Având în vedere modul în care se dezvoltă, colesterolul mărit este considerat un ucigaș tăcut.

Se consideră că o persoană are hipercolesterolemie atunci când nivelul său de colesterol rău depășește 130 mg/dl. Problemele pot apărea și atunci când colesterolul bun (HDL) are valori mai mici de 35 mg/dl la bărbați și 40 mg/dl la femei.

Simptomele colesterolului mărit

Arteră înfundată de alimente bogate în colesterol rău

Semnele clinice ale colesterolului mărit diferă la fiecare pacient în parte. În general, când se află în stadiile inițiale, această problemă nu provoacă simptome alarmante. Însă pe măsură ce situația se agravează, pot apărea următoarele manifestări:

  • Senzație de greutate la stomac sau indigestie
  • Oboseală
  • Constipație
  • Tremurături la mișcare
  • Respirație urât mirositoare
  • Inflamații la nivelul extremităților
  • Amețeală
  • Dureri de cap
  • Vedere încețoșată
  • Dureri în piept

Alimente bogate în colesterol rău (LDL)

Există mai mulți factori care pot duce la acumularea colesterolului rău în artere. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, problema este reprezentată de alimentele care conțin această grăsime în cantități mari.

Pentru a preveni și a trata hipercolesterolemia, este important să elimini din dietă următoarele alimente bogate în colesterol rău și să le înlocuiești cu opțiuni mai sănătoase:

1. Lactate integrale

Lactatele integrale pe lista de alimente bogate în colesterol rău

Produsele lactate integrale au un conținut bogat de grăsimi saturate, drept pentru care aceste alimente nu sunt recomandate persoanelor care au colesterolul mărit.

Ideal ar fi să optezi pentru lactate cu un conținut scăzut de grăsime sau degresate. Câteva exemple de produse lactate integrale sunt:

  • Laptele integral
  • Laptele condensat
  • Smântâna
  • Untul simplu și cel în amestec cu margarină.

2. Brânzeturi

Compoziția nutrițională a brânzei, precum și nivelul de colesterol diferă la fiecare sortiment în parte. Unele brânzeturi au un conținut mic de grăsime, în timp ce altele sunt bogate în colesterol și prezintă un risc mai mare pentru sănătate.

Brânzeturile cu un conținut ridicat de grăsimi saturate și colesterol rău sunt cele afumate sau care pot fi întinse pe pâine.

3. Carne roșie

Carnea roșie pe lista de alimente bogate în colesterol rău

Deși multe persoane o consumă în mod regulat, carnea roșie se află pe lista de alimente bogate în colesterol rău și grăsimi saturate. Prin urmare, este indicat să reduci consumul acestui produs.

Totodată, pentru a diminua aportul de grăsimi din dietă, este indicat să consumi mai puține mezeluri.

4. Măruntaie

Aceste alimente sunt o sursă excelentă de vitamine, cum ar  A, B, și D, și minerale, precum potasiu și fier. Cu toate acestea, este indicat să consumi măruntaie doar ocazional, întrucât aceste alimente sunt bogate în colesterol și grăsimi saturate.

5. Maioneză

Alimente bogate în colesterol rău precum maioneza

Maioneza și alte sosuri disponibile în comerț au un nivel ridicat de grăsimi saturate, colesterol și calorii. Consumul ocazional nu este periculos, însă dacă obișnuiești să mănânci maioneză în mod regulat contribui la acumularea grăsimilor la nivelul arterelor.

6. Produse de patiserie din comerț

Produsele de patiserie din comerț se află pe lista de alimente bogate în colesterol rău, zahăr, grăsimi saturate și hidrogenate. Astfel, acestea duc la acumularea plăcii ateromatose.

Obișnuiești să mănânci în mod regulat alimentele de mai sus? Chiar dacă nu ai un nivel ridicat de colesterol, este important să reduci consumul acestor produse pentru a preveni complicațiile.

Totodată, îți recomandăm să mărești consumul de alimente bogate în acizi grași omega 3, antioxidanți și fibre, care ajută la descompunerea colesterolului din corp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kattoor AJ., Kanuri SH., Mehta JL., Role of ox LDL and LOX 1 in atherogenesis. Curr Med Chem, 2019. 26: 1693-1700.
  • Yu Z., Ley SH., Sun Q., Hu FB., et al., Cross sectional association between sugar sweetened beverage intake and cardiometgabolic biomarkers in US women. Br J Nutr, 2018. 119: 570-580.
  • Takeuchi H., Sugano M., Industrial trans fatty acid and serum colesterol: the allowable dietary level. J Lipids, 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.