5 remedii naturale pentru scăderea colesterolului
Tocmai ai aflat că ai colesterolul mărit și nu te așteptai să primești această veste? Cauți acum remedii naturale pentru scăderea colesterolului? Nu îți face griji, există numeroase opțiuni.
În realitate, colesterolul mărit este un diagnostic foarte frecvent, lucru deloc surprinzător având în vedere că multe alimente din comerț conțin substanțe care provoacă această problemă.
Totodată, din ce în ce mai multe persoane au un stil de viață sedentar. Astfel, organismul ajunge să depoziteze aproape toate alimentele consumate.
Sfaturi utile
Dacă valoarea colesterolului tău este peste 200, situația este îngrijorătoare. Depinde de tine cum gestionezi această problemă gravă și ce măsuri iei pentru a-ți îmbunătăți sănătatea. Dacă ajungi să dezvolți o afecțiune cronică, riscurile la care te supui sunt majore.
Colesterolul mărit poate cauza probleme cardiovasculare, angină pectorală, arterioscleroză sau boala coronariană. După cum poți vedea, vorbim despre afecțiuni severe.
Având în vedere pericolele la care ești expus, este important să faci schimbări majore în stilul de viață. Pe lângă adoptarea unei diete sărace în grăsimi, este indicat să faci și exerciții fizice.
Întrucât este bine să respecți un anumit program, ideal este să alegi un antrenament pe care să îl poți practica în mod consecvent. De exemplu, mersul pe jos oferă multe beneficii, dar dacă te plictisește, în cele din urmă vei renunța la el.
Prin urmare, cea mai bună opțiune este cea la care știi sigur că nu vei renunța. Dacă nu știi ce să alegi, încearcă mai multe variante pentru a descoperi ce ți se potrivește cel mai bine.
Remedii naturale pentru scăderea colesterolului
1. Apă de ovăz
Ovăzul este bogat în fibre și este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru scăderea colesterolului. Acesta „învelește” moleculele de colesterol, curățând arterele.
Ingrediente
- 1 cană de fulgi de ovăz
- 12 căni de apă
- 1 bețișor de scorțișoară
Mod de preparare
- Pune fulgii de ovăz în blender, acoperă-i cu apă suficientă și procesează-i în blender.
- Într-o cratiță mare, pune apa rămasă, adaugă ovăzul și încălzește amestecul.
- Strecoară apa și consum-o.
Mod de consum
- Dacă dorești, poți pune apa de ovăz în frigider și poți bea până la 1 litru pe tot parcursul zilei.
2. Apă de varză
Încă o dată, beneficiile în privința scăderii colesterolului se datorează conținutului bogat de fibre din varză. Această rețetă este la fel de ușor de preparat ca și cea anterioară.
Ingrediente
- ½ căpățână de varză
- 12 căni de apă
Ustensile
- 1 sticlă de sticlă
Mod de preparare
- Încălzește apa și adaugă varza.
- Las-o să fiarbă 5 – 10 minute.
- Strecoară lichidul și pune-l în sticlă.
- Ține-l în frigider și bea-l rece.
Mod de consum
- La fel ca în cazul remediului anterior, este recomandat să bei până la 1 litru pe zi.
3. Apă de anghinare
Ingrediente
- 8 căni de apă
- 2 anghinare
Mod de preparare
- Dă apa în clocot.
- Spală și adaugă anghinarea în apă și las-o la infuzat timp de 15 minute.
- Strecoară și lasă amestecul la răcit în frigider.
Mod de consum
- În acest caz, este indicat să bei pe parcursul zilei până la 1 litru din acest lichid.
4. Ulei de măsline
Știi ce sunt grăsimile solubile? Dar acizii grași omega 3? Aceste elemente scad colesterolul rău (LDL) și măresc nivelul de colesterol bun (HDL).
- Cel mai bine este să folosești ulei de măsline neîncălzit. În timpul procesului de încălzire, acest produs își pierde proprietățile și se descompune.
- Căldura îi distruge structura moleculară până când transformă grăsimile în substanțe dăunătoare pentru sănătate.
- Totodată, este bine să adaugi în dietă avocado și pește, cum ar fi tonul și somonul.
5. Suc de morcovi și spanac
Ingrediente
- 3 morcovi
- 2 frunze de spanac
Mod de preparare
- Pentru a prepara acest suc sănătos, taie morcovii în bucăți foarte mici.
- Taie fâșii frunzele de spanac.
- Procesează toate ingredientele în blender. Dacă amestecul este prea dens, adaugă apă până obții consistența dorită.
Mod de consum
- Bea acest suc după fiecare masă. În acest fel, vei elimina colesterolul de la nivelul arterelor în mod simplu și eficient.
Produsele de mai sus sunt printre cele mai bune remedii naturale pentru scăderea colesterolului, însă nu uita ce am menționat la începutul articolului. Pentru a mări eficiența acestor alimente, trebuie să îți schimbi stilul de viață.
Fii cât se poate de realist. De exemplu, dacă decizi să te apuci de alergat după un an de sedentarism, nu îți stabili un obiectiv nerealizabil, cum ar fi să alergi o oră pe zi. Trebuie să fie un proces treptat.
Același lucru este valabil și în cazul dietei. Nu trebuie să renunți la carne de pe o zi pe alta. Începe prin a elimina alimentele care conțin cea mai mare cantitate de grăsime. Puțin câte puțin, nivelul de colesterol va scădea, iar starea ta de sănătate se va îmbunătăți.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Othman, R. A., Moghadasian, M. H., & Jones, P. J. H. (2011). Cholesterol-lowering effects of oat ??-glucan. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00401.x
- Komatsu, W., Miura, Y., & Yagasaki, K. (1998). Suppression of hypercholesterolemia in hepatoma-bearing rats by cabbage extract and its component, S-methyl-L-cysteine sulfoxide. Lipids. https://doi.org/10.1007/s11745-998-0233-7
- Salem, M. Ben, Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., & Zeghal, K. M. (2015). Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods for Human Nutrition. https://doi.org/10.1007/s11130-015-0503-8
- da Silva Dias, J. C. (2014). Nutritional and Health Benefits of Carrots and Their Seed Extracts. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2014.522227
- Ko, S. H., Park, J. H., Kim, S. Y., Lee, S. W., Chun, S. S., & Park, E. (2014). Antioxidant effects of spinach (Spinacia oleracea L.) supplementation in hyperlipidemic rats. Preventive Nutrition and Food Science. https://doi.org/10.3746/pnf.2014.19.1.019