Știai că ovăzul scade colesterolul? - Doza de Sănătate
 

Știai că ovăzul scade colesterolul?

Chiar dacă ovăzul este foarte benefic și pe cont propriu, îi poți întări efectele de reducere a colesterolului dacă îl combini cu o dietă sănătoasă și un program de exerciții fizice. Află mai multe din acest articol!
Știai că ovăzul scade colesterolul?
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 27 ianuarie, 2019

Ovăzul scade colesterolul „rău” (LDL) și îmbunătățește sănătatea inimii. Dacă este consumată la micul dejun, această cereală îți oferă energia și nutrienții de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini sarcinile zilnice.

În acest articol, îți îți arătăm cum să adaugi ovăzul în dietă dacă ai trigliceridele și colesterolul mărite.

Ovăzul scade colesterolul „rău”

Ovăzul scade colesterolul datorită conținutului bogat de fibre

Ovăzul, care merge bine cu lapte, suc sau ca ingredient în fursecuri, conține o cantitate ridicată de fibre solubile care reduc nivelul de colesterol „rău.” Chiar dacă există și alte alimente care conțin fibre, cum ar fi merele, fasolea sau caisele, cea mai mare concentrație se găsește în ovăz.

Consumat zilnic, ovăzul scade colesterolul din sânge și îmbunătățește sănătatea inimii și a sistemului circulator. 

Totodată, ovăzul conține și alți nutrienți, precum:

  • Saponine, care ajută fibrele să elimine colesterolul.
  • Avenantramide, care sprijină buna funcționare a inimii și previn acumularea de radicali liberi (principala cauză a arteriosclerozei) datorită efectelor lor antioxidante.

Cum afectează ovăzul nivelul de colesterol?

  1. Procesul este următorul: fibrele solubile (beta-glucan) scad rata de absorbție a grăsimii în tractul intestinal. 
  2. În acest fel, colesterolul nu ajunge în sânge și nu rămâne în corp.

Trebuie să mănânci ovăz simplu sau ca ingredient în alte rețete?

Inclus într-o dietă echilibrată, ovăzul scade colesterolul

Aceasta este o întrebare frecventă a persoanelor care vor să consume această cereală pentru a-și reduce nivelul de colesterol. Este important de știut faptul că nu toate produsele care conțin ovăz te ajută să îți atingi scopul. 

  • De exemplu, fursecurile cu ovăz din magazine conțin, de asemenea, zahăr și grăsimi care agravează situația.
  • Același lucru este valabil și pentru fulgii de ovăz instant cu arome, destinat copiilor. Atenție, aceste produse au, în general, un conținut bogat de zahăr.

Alte produse cu fulgi sau făină de ovăz sunt recomandate, atât timp cât nu conțin ingrediente dăunătoare pentru sănătate și îți reglează colesterolul. Printre acestea, amintim:

  • Batoanele de cereale cu ovăz, miere și fructe sunt din ce în ce mai populare și pot fi foarte utile. Dacă servești un astfel de produs ca gustare între mese, obții o doză de energie necesară pentru a face față provocărilor zilei.

În plus, batoanele cu ovăz ajută la reglarea glicemiei, ținând sub control apetitul. În acest fel, eviți să mănânci alimente nesănătoase pentru a-ți potoli foamea.

  • Pentru multe persoane, una dintre cele mai bune opțiuni o reprezintă făina și fulgii de ovăzÎn ambele cazuri, cantitatea recomandată este de o jumătate de cană la micul dejun.

Pentru a le întări efectele benefice, îți recomandăm să adaugi și o lingură de semințe de in. Dacă vrei să le mai schimbi puțin gustul și să le oferi o aromă deosebită, poți adăuga căpșuni, afine sau zmeură.

  • Totodată, un smoothie cu ovăz la micul dejun este o sursă extraordinară de nutrienți care scad colesterolul. Îl poți prepara cu apă sau lapte (cel mai indicat este cel degresat). Această băutură este răcoritoare și sățioasă.

Ovăzul ca parte a unei alimentații echilibrate

Indiferent cum îl gătești sau servești, ovăzul este o cereală integrală foarte gustoasă, care poate fi combinată cu multe alte alimente. De exemplu, poți consuma fulgi de ovăz cu iaurt sau suc la micul dejun.

După ce este recoltat și curățat, ovăzul este preparat fără a-i înlătura coaja. Prin urmare, acest aliment își păstrează nutrienții și fibrele.

Este adevărat că ovăzul scade colesterolul, dar asta nu înseamnă că poate funcționa de unul singur. Este important să adopți o dietă echilibrată și să reduci consumul de grăsimi și zahăr dacă vrei să reglezi nivelul acestei lipide.

Factorii care duc la acumularea grăsimilor în sânge sunt diverși: o dietă inadecvată, lipsa de exerciții fizice, stresul și sedentarismul. Prin urmare, un bol de fulgi de ovăz la micul dejun este extrem de util, dar nu este de ajuns pentru a obține rezultatele dorite.

Apă de ovăz pentru scăderea colesterolului

Ovăzul scade colesterolul și protejează inima

Ovăzul poate fi utilizat în numeroase rețete. Poți să îl folosești în loc de pesmet pentru a găti carne sau legume, ca ingredient în supe, presărat în salate, sosuri, etc. În plus, dacă îl fierbi, poți folosi și apa rămasă!

Consumul de apă de ovăz de mai multe ori pe săptămână contribuie la reducerea colesterolului rău și a trigliceridelor, dar și a glicemiei. Totodată, acest lichid stimulează pierderea în greutate și previne bolile cardiace.

Apa în care a fiert ovăzul este bogată în beta-glucan, o fibră solubilă care stimulează peristaltismul. Dacă vrei să slăbești, această băutură este alegerea ideală deoarece este sățioasă, accelerează metabolismul și previne poftele alimentare dintre mese.

Datorită conținutului său de minerale, antioxidanți și vitamine, apa de ovăz previne îmbătrânirea prematură a celulelor, îmbunătățește performanțele fizice și ajută organismul să funcționeze în mod corespunzător.

Ingrediente

  • 1 cană de fulgi de ovăz (105 g)
  • 3 căni de apă (750 ml)

Mod de preparare

Folosește întotdeauna 1 parte ovăz la 3 părți apă.

  • Pune apa la fiert. Când dă în clocot, adaugă fulgii de ovăz.
  • Lasă-i să fiarbă câteva minute, până se înmoaie.
  • Strecoară și dă lichidul deoparte.
  • După ce s-a răcit, poți îndulci băutura obținută cu vanilie sau stevia. Bea-o ca pe apă pe tot parcursul zilei.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.