5 rețete ușoare cu fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz sunt printre cele mai sănătoase cereale din comerț. Aceștia aduc foarte multe beneficii organismului: energie, o doză zilnică de fibre și reglarea sistemului nervos. Haideți să parcurgem acest articol pentru a descoperi câteva rețete ușoare cu fulgi de ovăz pe care le putem adăuga în alimentația zilnică în cel mai simplu mod. Merită să le încerci și tu chiar azi!
Beneficii ale fulgilor de ovăz
- Reglează glicemia.
- Reduc hipertensiunea arterială și nivelul de colesterol.
- Au proprietăți diuretice care ajută la eliminarea apei din organism.
- Au proprietăți laxative.
- Oferă multă energie și luptă cu oboseala.
- Cresc libidoul.
- Sunt sățioși.
- Reglează sistemul nervos, fiind ideali pentru persoanele care suferă din cauza stresului și anxietății.
Mic dejun complet: rețete ușoare cu fulgi de ovăz
Așa cum am menționat mai sus, dacă mâncați fulgi de ovăz, veți avea multă energie, ceea ce înseamnă că cel mai bun moment pentru a-i consuma este dimineața. Aceștia vă ajută să vă începeți ziua în forță și vă țin de foame până la prânz. Vă recomandăm un mic dejun complet cu următoarele ingrediente:
- Două linguri cu fulgi de ovăz măcinați sau lăsați la înmuiat peste noapte.
- O cană cu iaurt natural.
- O lingură cu miere.
- O mână de nuci sau semințe.
- O mână de fructe confiate (prune, stafide sau smochine).
Amestecați toate ingredientele într-un vas și decorați cu puțină pudră de cacao.
Terci de ovăz englezesc
Această rețetă este asemănătoare cu budinca de orez, dar englezii folosesc fulgi de ovăz în locul orezului. Terciul de ovăz este mai sănătos, dar și mai sățios decât budinca de orez. Puteți să îl consumați la micul dejun, ca gustare între mese sau după o perioadă de efort fizic sau intelectual intens.
Piure de legume
Piureul de legume va avea un gust aparte dacă adăugați fulgi de ovăz, deoarece va deveni mai sățios și mai cremos. Fulgii de ovăz pot înlocui cartofii, brânza sau smântâna grasă pe care le folosim de obicei la piureuri, ajutându-ne astfel să avem un fel de mâncare ușor și sățios.
Adăugați câte o lingură cu fulgi de ovăz (pentru fiecare porție de persoană) în legume și amestecați. Puteți adăuga și fulgi măcinați în piure după prepararea acestuia, pentru a putea controla consistența mâncării.
Fulgi de ovăz în loc de pesmet
Puteți prepara multe rețete ușoare cu fulgi de ovăz, dacă folosiți acest ingredient în loc de pesmet. Puteți folosi fulgii ca atare sau măcinați. O altă variantă ar fi să amestecați ovăzul cu semințe pentru o notă aparte. Vă recomandăm, de exemplu, să încercați să treceți prin fulgi de ovăz câteva felii de vânătă la cuptor.
Mâncărurile preparate cu ovăz în loc de pesmet sau mălai vor fi suculente în interior și crocante la exterior.
“Lapte” de ovăz
Unele rețete ușoare cu fulgi de ovăz sunt chiar lichide. Optând pentru laptele de ovăz, nici nu veți băga de seamă că mâncați această cereală.
Laptele de ovăz este alegerea ideală pentru persoanele cu intoleranță la lactoză sau care au probleme cu digerarea laptelui, dar și pentru cei cu probleme de piele sau mucus în exces. Acest beneficiu este datorat faptului că pentru laptele vegetarian se folosesc legume sau cereale în loc de lapte de vacă. Astfel, vă puteți bucura în continuare de textura unui lapte și este și foarte ușor de preparat!
Adăugați într-un vas o lingură cu fulgi de ovăz și o cană cu apă la temperatura camerei. Amestecați timp de un minut sau până când apa se albește. Scurgeți ovăzul și îndulciți lichidul rămas, după gust.
Puteți bea laptele de ovăz fierbinte sau rece, la fel cum faceți și cu laptele de vacă. Mai mult, îl puteți folosi și la gătit. Dacă vreți să înlocuiți smântâna grasă, folosiți mai mult ovăz sau mai puțină apă, ca să fie mai concentrat.
Laptele de ovăz este ușor și sănătos, fiind ingredientul ideal în diferite feluri de mâncare. Acestea vor căpăta o savoare deosebită și un plus de beneficii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dr Schar Institute. Avena en la dieta sin gluten. Julio 2018.
- Maki, K. C., Beiseigel, J. M., Jonnalagadda, S. S., Gugger, C. K., Reeves, M. S., Farmer, M. V., … Rains, T. M. (2010). Whole-Grain Ready-to-Eat Oat Cereal, as Part of a Dietary Program for Weight Loss, Reduces Low-Density Lipoprotein Cholesterol in Adults with Overweight and Obesity More than a Dietary Program Including Low-Fiber Control Foods. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.10.037.
- Mayo Clinic. Colesterol: los principales alimentos que mejorarán tus niveles. Enero 2019.
- Peterson, D. M. (2001). Oat antioxidants. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0349.
- Queenan, K. M., Stewart, M. L., Smith, K. N., Thomas, W., Fulcher, R. G., & Slavin, J. L. (2007). Concentrated oat β-glucan, a fermentable fiber, lowers serum cholesterol in hypercholesterolemic adults in a randomized controlled trial. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-6-6.
- Thies F, Masson L. F, et al. Oats and CVD risk markers: a systematic literature review. British Journal of Nutrition. Octubre 2014. 112 (Suppl 2): S19-30.