Cum să prepari o înghețată sănătoasă
Cui nu-i place puțină înghețată pe timp de vară? Există numeroase persoane cărora le place să servească acest preparat chiar și atunci când este frig afară. În articolul de azi îți vom prezenta câteva rețete inedite pentru a prepara o înghețată sănătoasă la tine acasă, folosind doar câteva ingrediente simple. Vei avea la dispoziție acest preparat oricând vrei, fără a fi nevoie să te deplasezi la supermarket.
Șerbet sau înghețată?
Chiar dacă urmezi o dietă, este normali ca din când în când să ai poftă de o înghețată sau de un șerbet, care este un preparat din suc fructe. Acest desert este răcoritor, revigorant și ideal pentru o zi caniculară, indiferent dacă te afli la birou, pe plajă sau la țară. Putem să ne preparăm propria înghețată sănătoasă folosind fructe de sezon, ingrediente ideale pentru cei care urmează o dietă, deoarece conțin puține calorii, grăsimi și zahăr.
De asemenea, avem la dispoziție înghețata tradițională, preparată în mare parte cu lapte și consumată de obicei doar ca desert. Deși înghețatatele din comerț nu sunt foarte revigorante și au un conținut ridicat de zahăr, multe persoane le preferă datorită gustului său delicios.
Cum să prepari acasă o înghețată sănătoasă
Avem posibilitatea să ne preparăm propria înghețată naturală și delicioasă chiar la noi acasă. Putem să ne implicăm și copiii în această activitate distractivă. Există trei tipuri de înghețate sănătoase pe care le putem încerca: cu fructe, cu fructe și lapte sau cu ceaiuri.
Înghețată cu fructe
- Prima variantă, înghețata cu fructe, are un conținut bogat de apă și un gust dulce, deoarece se prepară cu fructe de vară. De exemplu, poți folosi pepene, piersici, zmeură sau lămâie sau diverse combinații, cum ar fi pepene, pere și mere sau cireșe și portocale.
- Pentru a o prepara, taie fructele, adaugă gheață și procesează toate ingredientele cu ajutorul unui robot de bucătărie. Vei obține un desert răcoritor în doar câteva minute. Nu uita, cu cât ingredientele utilizate conțin mai puțini aditivi, cu atât înghețata preparată va fi mai naturală și sănătoasă.
Înghețată sănătoasă cu lapte sau iaurt
- Cea de-a doua variantă, înghețata cu fructe și lapte, este și cea mai populară, având o consistență asemănătoare cu cea a înghețatei din magazin. În cazul acestui preparat, laptele și iaurtul joacă rolul de agenți de îngroșare și de aromatizanți.
- Poți adăuga și ou pentru a obține un plus de proteine și consistență sau orice alte fructe cărnoase, în special banane, piersici și ananas.
Înghețată preparată din ceai
- Pentru a prepara cel de-al treilea tip de înghețată sănătoasă, ai nevoie de ceai. Este necesar să prepari infuziile ca de obicei, să le lași să se răcească și să le amesteci cu gheață zdrobită.
- Pentru a obține cele mai delicioase înghețate, te sfătuim să utilizezi ceai verde, negru, de scorțișoară, de mere sau de mentă.
Îți recomandăm și:
5 rețete de înghețate sănătoase
1. Înghețată cu piersici
Este ideală pentru copii și nu este deloc greu de preparat. Poți prepara această înghețată naturală vara, atunci când piersicile sunt de sezon.
Ingrediente
- Două căni de lapte praf degresat
- O cană de lapte degresat
- O cană de zahăr (poți folosi și îndulcitor)
- Un ou bătut
- ¼ linguriță de extract de vanilie sau de migdale
- Două piersici de mărime medie sau o cană de piersici feliate
Mod de preparare
- Pune laptele, zahărul, oul și extractul de vanilie într-un blender și procesează-le bine până obții un amestec omogen. Adaugă piersicile și toarnă amestecul într-un recipient, apoi introdu recipientul în congelator. Lasă preparatul la înghețat timp de cel puțin o oră, după care poți să-l servești.
2. Înghețată cu lămâie
Această înghețară este o rețetă clasică delicioasă ce îți va potoli setea.
Ingrediente
- ½ cană de lapte degresat
- ½ cană de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă (unii preferă sortimentul din magazine)
- ½ cană de frișcă
- Un vârf de cuțit de sare
- ½ cană de lapte degresat condensat
- 6 bucăți de biscuiți graham striviți
- Felii de lămâie (opțional)
Mod de preparare
- Amestecă laptele cu sucul, frișca și laptele degresat condensat cu ajutorul unui mixer sau robot de bucătărie. Lasă amestecul obținut în frigider timp de o jumătate de oră. După aceea, adaugă biscuiții, amestecă bine și lasă preparatul în frigider timp de încă o oră. Poți decora fiecare porție de înghețată cu felii de lămâie sau cu un biscuit.
3. Înghețată cu banane
Fără îndoială, această rețetă îți va permite să profiți din plin de beneficiile bananei într-o înghețată sănătoasă și absolut delicioasă.
Ingrediente
- O banană sau o banană plantain de mărime medie feliată
- 3 linguri de lapte degresat
- O lingură de nuci măcinate
Mod de preparare
- Taie banana felii și pune-o în congelator timp de două ore. Apoi, pune-o într-un robot de bucătărie împreună laptele degresat. Amestecă bine, adaugă nucile și continuă să procesezi. Introdu preparatul obținut înapoi în congelator până este gata pentru servire.
4. Înghețată cu kiwi
Ingrediente
- 200 g de kiwi
- 100 ml de apă
- O lingură de zahăr
- ½ linguri de gelatină nearomată
Mod de preparare
- Procesează toate ingredientele cu excepția gelatinei, pe care trebuie să o adaugi numai după ce ai obținut deja un amestec omogen. Umple formele de înghețată cu amestecul obținut și pune-le în congelator. După o oră poți introduce bețișoare în înghețată. Lasă preparatul să stea în congelator timp de cel puțin două ore.
5. Înghețată cu portocale și căpșuni
Ingrediente
- 200 g de căpșuni sau fructe de pădure
- 100 ml de suc de portocale
- O lingură de zahăr
- ½ lingură de gelatină nearomată.
Mod de preparare
- Procesează primele trei ingrediente și apoi adaugă gelatina. Toarnă amestecul în forme de înghețată și pune formele în congelator. După o oră, introdu bețișoare în preparat și lasă-l în congelator timp de încă două ore.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Junta de Andalucía. (2013). Helado. Agencia de Defensa de la Competencia de Andalucía. Consejería de Economía, Innovación, Ciencia y Empleo. http://www.juntadeandalucia.es/defensacompetencia/sites/all/themes/competencia/files/fichas/pdf/5_Helado.pdf
- Marshall, R. T., Goff, H. D., & Hartel, R. W. (2012). Ice cream. Springer.
- Samaniego-Vaesken, M. D. L., Ruiz, E., Partearroyo, T., Aranceta-Bartrina, J., Gil, Á., González-Gross, M., … & Varela-Moreiras, G. (2018). Added Sugars and Low-and No-Calorie Sweeteners in a Representative Sample of Food Products Consumed by the Spanish ANIBES Study Population. Nutrients, 10(9), 1265. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163363/
- Mª Carmen Vidal Carou (Cood.). (2005). El libro blanco de los helados. Asociación Española de Fabricantes de Helados. https://www.aefhelados.com/pdf/DPLibroBlancoHelados.pdf
- Esteban, E. B., Hernández, Y. C., De Miguel, H., Fernández, A. T., & Romero, H. (2012). El perfil de los ácidos grasos como factor identificador del tipo de grasa utilizado en la elaboración de helados. Nutrición clínica y dietética hospitalaria, 32(2), 65-74. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4187094