Prăjitură fără făină, zahăr și produse lactate - Doza de Sănătate
 

Prăjitură fără făină, zahăr și produse lactate

Pentru a reduce caloriile din rețetele de dulciuri, putem înlocui zahărul rafinat cu îndulcitori naturali, cum ar fi stevia, mierea de albine sau siropul de agave.
Prăjitură fără făină, zahăr și produse lactate

Ultima actualizare: 24 aprilie, 2019

Pe zi ce trece, tot mai mulți oameni devin din ce în ce mai atenți la ceea ce mănâncă și încearcă să evite alimentele nesănătoase sau care provoacă intoleranță, cum ar fi cele care conțin gluten sau lactoză. Zahărul alb ar trebui eliminat complet din alimentație, întrucât este ca o otravă pentru sănătatea noastră. În acest articol, îți prezentăm o rețetă delicioasă de prăjitură fără făină, zahăr și produse lactate.

Prăjitura la tavă fără făină este foarte ușor de preparat și necesită ingrediente surprinzătoare, dar care vor fi cu siguranță pe placul tău.

Făină

În ziua de azi, alimentația noastră se bazează în principal pe făină. La fiecare masă găsim cel puțin un preparat care să o conțină: pâine, paste, dulciuri, pizza, clătite, biscuiți, fursecuri, etc.

Nu numai persoanele ce suferă de boala celiacă trebuie să evite făina din cauza conținutului de gluten, ci noi toți ar trebui să găsim alternative sănătoase pentru a o înlocui ocazional. În acest caz, deși pare surprinzător, putem să folosim năutul ca substitut pentru făina de grâu. 

Făina de năut este foarte populară în anumite culturi, însă pentru rețeta noastră de prăjitură fără făină vom folosi năut fiert. Acesta are o valoare nutrițională excelentă și un conținut bogat de proteine. Un desert simplu este o modalitate delicioasă de a consuma năut!

Prăjitură fără făină pe bază de năut

Produse lactate

Pe lângă intoleranța la lactoză de care suferă numeroase persoane, produsele lactate pot fi dăunătoare și din alte cauze: nivelul ridicat de colesterol, stimularea producției de mucus, problemele cu pielea sau alergiile pe care le provoacă.

Această rețetă nu necesită lapte, iaurt sau unt, drept pentru care vom obține o prăjitură sănătoasă și ușor de digerat.

Zahăr

Zahărul alb este complet inutil. Numeroase studii au arătat că acesta acționează ca o otravă ce demineralizează oasele și mărește cantitatea de acid din organism. Dacă îl consumăm din abundență pe tot parcursul zilei, sănătatea noastră se deteriorează.

În această rețetă de prăjitură fără făină vom înlocui zahărul rafinat cu stevia, dar putem să apelăm și la mierea de albine sau la siropul de agave, ambele fiind alternative sănătoase.

Cum să prepari o prăjitură fără făină și fără zahăr

Rețetă de prăjitură fără făină, zahăr și lactate

Majoritatea prăjiturilor la tavă conțin o cantitate mare de făină, zahăr sau smântână, însă această prăjitură este bogată în proteine, datorită năutului și a ouălor din compoziția sa. Este un preparat foarte hrănitor care nu îngrașă. Din contră: reprezintă un meniu excelent pentru micul dejun sau ca gustare între mese, fiind un desert sățios și sărac în grăsimi.

Prăjitura fără făină, zahăr și lactate este excelentă și pentru copii sau sportivi. Și, mai presus de toate, nimeni nu va observa că acest desert este făcut din năut.

Ingrediente

 • 500 grame de năut fiert (poți să folosești năut fiert la conservă sau să îl fierbi chiar tu, fără sare)
 • 500 ml de ciocolată neagră topită (fără zahăr sau lapte) sau cantitatea echivalentă de pudră de cacao simplă.
 • 4 ouă
 • 2 linguri de stevia lichidă (fără gust și transparentă) sau 100 grame de miere de albine sau sirop de agave (sau după gust).
 • O jumătate de linguriță de praf de copt.
 • 2 mâini de nuci curățate și măcinate.
 • Opțional: scorțișoară, nucșoară, ghimbir, esență de vanilie.

Mod de preparare

Această prăjitură fără făină, zahăr și lapte se prepară într-un mod simplu și rapid. Trebuie să urmezi pașii de mai jos:

 • Preîncălzește cuptorul la 180 °C (356  °F).
 • Dacă folosești ciocolată, topește-o pe baie de aburi.
 • Bate ouăle, apoi adaugă năutul. Bate întregul amestec până obții o textură fină. Dacă folosești un mixer sau un blender. durează mult mai puțin.
 • Adaugă îndulcitorul ales și praful de copt.
 • La final, adaugă ciocolată topită sau cacao pudră și nucile măcinate.
 • Dacă dorești, poți să adaugi anumite mirodenii pentru a acoperi gustul de năut ce dispare oricum datorită ciocolatei sau pentru a oferi rețetei o notă personală și o aromă deosebită de fiecare dată când o prepari: scorțișoară, nucșoară, ghimbir, esență de vanilie, coajă de portocală, etc.
 • Pregătește tava. Unge-o cu ulei sau cu făină pentru a nu se lipi.
 • Pune tava în cuptor și las-o să stea pentru 40 de minute la 180 °C (356 °F). La sfârșitul acestui interval, scoate-o din cuptor și lasă gustoasa prăjitură la răcit.

Sursa fotografiilor: Xavi Talleda, Uwe Hermann și Olya Sanakoev.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.