Prepară-ți o plăcintă de lămâie delicioasă!

· 12 octombrie 2015
Ce-ar putea fi mai bun decât o plăcintă delicioasă ce îți pune la dispoziție toate beneficiile oferite de lămâi? Nu uita: poți să faci mici modificări la această rețetă în funcție de preferințele tale.

Cui nu-i place gustul de lămâie? Lămâile au un gust revigorant, apreciat atât de adulți cât și de copii și, nu în ultimul rând, sunt niște fructe foarte sănătoase. În acest articol îți vom prezenta cum poți să-ți prepari propria plăcintă de lămâie pentru tine și familia ta. O să-ți placă la nebunie!

Proprietățile benefice ale lămâilor

Plăcintă de lămâie: lămâi

Nu e nimic mai splendid decât să-ți începi ziua cu o felie de prăjitură sau plăcintă de lămâie. O astfel de bunătate este ideală pentru copii sau musafiri, iar și ție probabil că o să-ți placă. Lămâile sunt fructe pline de vitamine și minerale, pe care ar trebui să le consumăm foarte des dacă vrem să fim sănătoși.

Din lămâi îți poți prepara sucuri, sosuri pentru salate, condimente pentru carne și, desigur, deserturi decadente. Iată doar câteva motive pentru care este în interesul nostru să consumăm lămâie în fiecare zi:

  • Lămâile au un conținut bogat de vitamina C, ce ne poate întări sistemul imunitar și stimula mijloacele de apărare naturale ale organismului împotriva bolilor.
  • Lămâile conțin pectină, săruri de potasiu și glucoză, ce sunt agenți terapeutici pentru numeroase organe.
  • Lămâile sunt ideale pentru prevenirea gripelor, răcelilor și durerilor de cap.
  • Lămâile promovează sănătatea gingiilor și sunt utile împotriva gingivitei.
  • Lămâile pot calma sistemul nervos.
  • Lămâile sunt un antioxidant minunat.
  • Lămâile promovează o digestie mai bună.
  • Lămâile pot ajuta la detoxifierea organismului și a sângelui.
  • Lămâile pot ajuta la eliminarea anumitor paraziți intestinali.

O rețetă de plăcintă de lămâie

Felie de plăcintă de lămâie

De ce ingrediente am nevoie?

Pentru crustă:

  • 3/4 cană de făină
  • Un ou mare
  • Jumătate de cană de unt rece
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • Un strop de sare

Pentru umplutura de lămâie:

  • 3 lămâi
  • O cană de frișcă (este în regulă și dacă are conținut scăzut de grăsimi)
  • 5 ouă
  • Jumătate de cană de zahăr pudră

Cum prepar această plăcintă de lămâie?

Plăcintă de lămâie: coajă de lămâie rasă

  • Ești gata? Mai întâi trebuie să prepari crusta. La început separă albușul oului de gălbenuș, pune deoparte albușul pentru topping și bate gălbenușul într-un castron împreună cu două linguri de apă rece.
  • Apoi introdu făina într-un alt castron, taie untul în cubulețe și adaugă-le în castron.
  • Spală-te pe mâine și șterge-te bine, iar apoi amestecă făina și untul până când obții o pastă uniformă. Dacă untul s-a înmuiat prea mult, pune-l înapoi în frigider timp de cinci minute.
  • Pentru pasul următor, va trebuie să adaugi gălbenușul și să-l amesteci cu aluatul până când obții o pastă uniformă plăcut colorată. Modelează aluatul în formă de minge, înfășoară-l în celofan și pune-l în frigider timp de 45 de minute.
  • În timp ce aluatul se răcește, presară puțină făină pe masa de bucătărie. După ce cele 45 de minute au trecut, scoate aluatul din frigider și, folosind un făcăleț, întinde aluatul până când obții o foaie subțire și uniformă.
  • Dacă aluatul începe să se crape sau se înmoaie prea mult, mai adaugă puțină făină și continuă să întinzi cu făcălețul. Imediat ce ai obținut foaia de aluat, introdu-o într-o tavă pentru plăcinte ce fie este antiaderentă, fie a fost unsă deja cu puțin unt. Presează bine aluatul în tavă, lăsând un pic să iasă peste margini ca să poți adăuga mai multă umplutură mai târziu.
  • Pune tava în frigider timp de 15 minute și preîncălzește cuptorul la 175ºC timp de 10-15 minute. Imediat ce cuptorul s-a încălzit, pune crusta la copt timp de 20 minute.
  • Acum a venit timpul să te ocupi și de umplutură. Mai întâi rade coaja de lămâie, pune-o într-un castron mic și stoarce zeama într-un castron mediu.
  • Adaugă frișca, gălbenușurile (păstrează albușurile pentru topping) și zahărul la zeama de lămâie. Apoi amestecă toate aceste ingrediente și adaugă coaja de lămâie rasă. După ce ai amestecat totul bine, adaugă umplutura în crusta de plăcintă.
  • Pune plăcinta în cuptor și las-o să se coacă timp de 45 de minute. Când va fi gata, umplutura va fi tare și, dacă introduci un cuțit în centrul ei, acesta ar trebui să fie curat atunci când îl scoți.
  • Vezi că nu a fost greu deloc? Acum nu mai trebuie decât să scoți plăcinta din cuptor și s-o lași să se răcească. Topping-ul îl vei prepara din albușurile de ou pe care le-ai pus deoparte. Bate-le până când obții o pastă moale, iar apoi adaugă două linguri de zahăr pudră și amestecă ușor.
  • Întinde amestecul deasupra umpluturii de lămâie cu o spatulă și pune plăcinta înapoi în cuptor timp de câteva minute, până când topping-ul devine rumeniu. Acum pur și simplu folosește niște frunze de mentă ca decorațiune și o să ai o plăcintă de lămâie de invidiat!

Această plăcintă de lămâie este un mic dejun sau desert ideal, pe care îl poți împărți cu toată familia. Ai grijă să o mănânci pe toată în cel mult două sau trei zile după ce ai preparat-o. O să-ți placă la nebunie!