Utilizări alternative ale zahărului - Doza de Sănătate
 

Utilizări alternative ale zahărului

Cu siguranță ai văzut că zahărul rafinat este tipul de zahăr cel mai ușor de cumpărat din magazinele alimentare. Cristalele acestui zahăr sunt foarte mici și albe, ce sunt folosite în principal pentru îndulcirea ceaiului, a cafelei, în prepararea prăjiturilor etc.
Utilizări alternative ale zahărului

Ultima actualizare: 29 ianuarie, 2019

Deși zahărul a fost aspru criticat în ultimii ani, deseori uităm că acesta este mult mai mult decât un simplu îndulcitor pentru băuturile și mâncărurile noastre. Iată câteva utilizări alternative ale zahărului ce probabil că te vor surprinde.

Ce tipuri de zahăr există?

Există mai multe tipuri de zahăr, cum ar fi:

  • Zahărul tos: așa cum am spus mai sus, acesta este tipul cel mai răspândit și folosit—cel pe care îl știm cu toții. Cristalele sunt, de obicei, mici sau de mărime medie.
  • Zahărul extrafin: în foarte multe țări (cum ar fi, de exemplu, Spania) acest zahăr este necunoscut, însă există foarte multe rețete provenite din țările anglofone pentru dulciuri și deserturi ce menționează acest tip de zahăr ca ingredient. Cristalele sunt foarte mici.
  • Zahărul pudră: este practic zahăr tos măcinat până când devine un praf fin. Este de obicei presărat pe dulciuri  sau prăjituri astfel încât să nu fie vizibilă pudra.
Utilizări alternative ale zahărului pudră
  • Zahărul din trestie de zahăr: cristalele sale sunt mai mari și mai rotunjite decât cele ale zahărului tos. Acest tip de zahăr este foarte popular în țările din Europa Centrală și de Nord. Îl poți găsi în brutăriile germane și scandinave, folosit, de exemplu, în prepararea vafelor belgiene.
  • Zahărul cristalizat: cristalele sunt mai mari decât cele pe care le poți găsi în mod obișnuit în magazinele alimentare și este folosit mai mult ca decorațiune sau pentru a îndulci ceaiul sau cafeaua. Forma cristalelor este mereu neuniformă și pătrățoasă, iar acest tip de zahăr este de obicei consumat în cantități foarte mici. Nu se dizolvă la fel de ușor ca tipul granulat.
  • Zahărul invertit: mulți susțin că nu este de fapt un zahăr adevărat, dar noi nu suntem de acord. Acest tip de zahăr nu este alcătuit în mod exclusiv din zaharoză, ci este alcătuit dintr-un amestec din mai multe tipuri de siropuri. Este obținut prin fierbere și este folosit în ateliere industriale pentru a menține materialele moi pentru mai mult timp.
Utilizări alternative ale zahărului invertit

Utilizările alternative ale zahărului și farmacia

În unele țări există o legendă despre un farmacist care folosea zahăr pentru a trata diferite boli după ce a descoperit proprietățile curative ale acestuia. Acest farmacist folosea zahărul pentru a trata probleme respiratorii și leziuni. Astăzi, majoritatea experților sunt de acord că zahărul are anumite calități terapeutice.

Dacă amesteci niște zahăr cu multă apă, vei obține un sirop la care poți adăuga ierburi esențiale. Poți folosi acest amestec pentru a trata gripe, răceli etc. Nu trebuie decât să mai adaugi niște alcool puternic, cum ar fi moonshine-ul, ce este deseori folosit pentru scăderea febrei.

Utilizări alternative ale zahărului cu apă

În trecut, farmaciștii țineau mereu puțin zahăr la îndemână. Pe vremea aceea oamenii în general lucrau de acasă, deci aveau mereu acces la acest îndulcitor pe care îl puteau găsi cu ușurință în propria bucătărie.

11 utilizări alternative ale zahărului

Liniștirea bebelușilor

Dacă copilul tău nu poate dormi sau simte durere de la unul din numeroasele vaccinuri pe care orice copil trebuie să le facă în primele luni de viață, poți să-i prepari o soluție de apă cu zahăr pe care trebuie să o bea înainte începerii procesului de imunizare.

Utilizări alternative ale zahărului pentru tratarea leziunilor

Așa cum am mai spus deja, zahărul poate fi folosit pentru a ucide bacteriile ce-ți produc dureri atunci când te rănești, te tai sau suferi de ulcer. Pur și simplu freacă un pic de zahăr pe leziune și lasă-l să acționeze.

Vindecarea arsurilor la nivelul limbii

Dacă îți arzi limba pentru că ai băut o băutură prea caldă sau ai încercat un sos puțin cam fierbinte, suge un cub de zahăr sau pur și simplu presară câteva cristale de zahăr pe zone afectată.

Utilizări alternative ale zahărului pentru arsurile limbii

Reducerea gustului picant al mâncărurilor

Dacă încerci să prepari un condiment sau un sos și l-ai făcut puțin prea picant, adaugă o linguriță de zahăr. Poți să folosești acest truc și dacă ai preparat un suc de roșii prea acid.

Utilizări alternative ale zahărului pentru exfolierea pielii

Amestecând zahăr cu ulei de măsline, poți să-ți prepari un exfoliant minunat pentru a scăpa de celulele moarte ale pielii.

Prevenirea ștergerii rujului de pe buze

Una din cele mai mari probleme cu care multe femei se confruntă este faptul că rujul lor nu le rămâne pe buze exact cât timp acestea își doresc. Se duce dacă bei ceva, dacă fumezi, dacă te lingi pe buze sau dacă săruți pe cineva. Dacă vrei ca rujul să nu ți mai se șteargă de pe buze, poți să încerci să-ți freci puțin zahăr pe buze imediat după ce ți-ai aplicat rujul. Ține zahărul acolo timp de câteva minute și apoi dă-l jos pe tot cu limba.

Curățarea mâinilor murdare

Acest sfat este foarte util pentru persoanele care lucrează cu vaselină sau uleiuri (mecanicii, de exemplu) sau pentru cei cărora le place să picteze. Presarăți niște zahăr pe mâini și apoi spală-te cu săpun ca de obicei. Zahărul va acționa ca un abraziv.

Utilizări alternative ale zahărului pentru curățarea mâinilor

Înfrumusețarea grădinii tale

Amestecă trei linguri de zahăr cu două linguri de oțet și un sfert de lingură apă caldă. Aplică acest amestec pământului din jurul plantelor din grădina ta. Zahărul va hrăni tulpinile, iar oțetul va preveni apariția bacteriilor.

Utilizări alternative ale zahărului pentru curățarea cafetierelor

Pune o pătrime de lingură de zahăr în filtru și lasă-l să stea acolo timp de trei minute, de parcă ți-ai prepara o cafea. Apoi curăță filtrul bine cu multă apă.

Îndepărtarea petelor de grăsime

Dacă haina ta favorită, o pătură sau perdelele se murdăresc cu grăsime, poți prepara o pastă din zahăr și apă și să o aplici direct pe pată. Las-o să stea acolo timp de cel puțin o oră, iar apoi spală rufa ca de obicei.

Menținerea prospețimii fursecurilor sau a deserturilor

Pune desertul tău într-un recipient sigilat împreună cu câteva cuburi de zahăr. Astfel, dulciurile tale vor rezista mai mult! Poți face la fel cu cașcavalul ras, pentru ca acesta să nu se întărească.

Te-au surprins aceste utilizări alternative ale zahărului?

Sursa fotografiilor: Uwe Hermann, David Eccles, Betsy Weber, Jody Mcintyre, goodmami, Javcon 117, Joel Kramer.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.