Ulcerul gastric: simptome și remedii

9 august 2016
Milioane de oameni din întreaga lume suferă de ulcer. În majoritatea cazurilor, acesta este cauzat de o infecție provocată de bacteria Helicobacter Pylori, și nu de alimentație sau de stările emoționale tensionate, așa cum cred mulți oameni.

Când vine vorba de ulcerul gastric, una dintre cele mai importante recomandări este evitarea excesului de medicamente antiinflamatoare. În plus, nu uita că această boală are și un factor genetic, drept pentru care este important să iei toate măsurile preventive necesare. 

Milioane de oameni din întreaga lume suferă de ulcer. În majoritatea cazurilor, acesta este cauzat de o infecție provocată de bacteria Helicobacter Pylori, și nu de alimentație sau de stările emoționale tensionate, așa cum cred mulți oameni.

În acest articol îți arătăm cum poți detecta ulcerul gastric și cum să alegi tratamentul adecvat.

Informații importante despre ulcerul gastric

Ulcerul gastric este o leziune a mucoasei stomacului sau a părții superioare a intestinului subțire (duoden). Acesta afectează atât bărbații, cât și femeile. Principalul simptom al bolii este o senzație de arsură în zona stomacului și a buricului, manifestată chiar și atunci când nu ai mâncat nimic.

Care sunt simptomele ulcerului gastric?

Este bine să recunoști simptomele unei leziuni ale mucoasei gastrice, pentru a putea găsi remediul potrivit. Iată care sunt acestea:

Durere abdominală

Ulcerul gastric provoacă dureri abdominale

Poți simți o arsură acută în zona dintre stern și buric, chiar dacă nu ai mâncat prea mult sau nu ai făcut o mișcare bruscă. Durata și intensitatea durerii poate varia de la caz la caz. 

Te-ar putea interesa și:

Simptome date de ulcerul gastric

Disconfortul apare cel mai frecvent între mese, deoarece stomacul este gol. Cea mai bună modalitate de a-l descrie este prin sintagma „usturime” la stomac. Arsura te va supăra cel mai mult seara și atunci când îți este foame sau când a trecut mai mult timp de la ultima masă servită.

Alte simptome

Așa cum am menționat deja, ulcerul gastric poate prezenta diverse simptome. Trebuie să le observi cu atenție și să nu uiți că acestea pot varia, nefiind mereu aceleași. Chiar dacă ai ulcer, cu unele dintre aceste simptome este posibil să nu te confrunți niciodată. Aceste neplăceri sunt:

  • Eructații frecvente
  • Gaze intestinale
  • Neputința de a bea lichide
  • Senzație de stomac plin, chiar dacă nu ai mâncat nimic
  • Senzație de foame imediat după ce ai mâncat
  • Greață ușoară dimineața la trezire
  • Scădere a poftei de mâncare
  • Stare generală de rău
  • Oboseală
  • Pierdere în greutate

Simptomele unui ulcer sever

Dacă nu ai luat în seamă simptomele de mai sus atunci când au început să se manifeste și nu ai urmat niciun tratament (medicamentos sau naturist), ulcerul va deveni cronic, provocând:

  • Vărsături (uneori cu sânge)
  • Scaun închis la culoare, gros și cu un aspect de ciment
  • Scaune cu sânge

Te-ar putea interesa și:

Remediu pentru ulcer – shake-ul de banane și cartofi

Predispoziția la ulcer

Ulcerul gastric este cauzat de o bacterie

Deși ulcerul gastric este o boală cauzată, în general, de o bacterie, anumite persoane sunt mai vulnerabile în fața bolii decât altele. Indivizii mai predispuși la dezvoltarea ulcerului sunt cei care: 

  • Au fost deja infectați cu H. pylori sau alte bacterii.
  • Consumă în mod frecvent antiinflamatoare nesteroidiene. Printre acestea se numără aspirina și ibuprofenul.
  • Au în istoricul familial cazuri de ulcer.
  • Consumă alcool în exces.
  • Suferă de boli renale, pulmonare sau hepatice.
  • Au peste 50 de ani.

Sfaturi pentru a preveni ulcerul gastric

Dacă ai început să te confrunți cu simptomele prezentate mai sus sau dacă ești inclus în categoriile de persoane predispuse la dezvoltarea ulcerului gastric, trebuie să-ți schimbi anumite obiceiuri. Prevenția este cea mai bună soluție. Iată ce poți încerca:

Renunță la fumat

Fumatul este unul dintre factorii de risc asociați ulcerului gastroduodenal. În plus, el împiedică buna circulație a sângelui către leziunile din mucoasa gastrică, provocând reapariția bolii.

Evită alimentele dăunătoare

Pentru a preveni ulcerul gastric, evită consumul de lămâie

Ne referim la acele alimente care afectează sănătatea stomacului, predispunându-l la dezvoltarea ulcerului. Pentru prevenirea bolii, evită alimentele conservate, dar și:

  • Cafeaua
  • Ciocolata
  • Alcoolul
  • Menta
  • Roșiile
  • Grăsimile
  • Alimentele picante
  • Usturoiul crud
  • Citricele

Nu lua medicamente

Unele medicamente pot ameliora durerea, dar acutizează ulcerul. Antiinflamatoarele folosite pentru artrită sau dureri musculare deteriorează mucoasa digestivă. Cere medicului tău un tratament alternativ sau apelează la remediile naturiste.

Sucuri și alte remedii pentru ulcerul gastric

Uleiul de măsline este un bun remediu pentru ulcerul gastric

Dacă suferi de ulcer gastric, poți să încerci următoarele tratamente naturiste:

  • Amestecă 2 albușuri de ou cu 2 linguri de ulei de măsline și bea înainte de micul dejun.
  • Prepară un suc din 1/2 frunză de varză furajeră și 1 tijă de țelină. Adaugă apă și îndulcește cu miere.
  • Mănâncă zilnic o banană verde, fiartă. 
  • Prepară un smoothie din 1 banană și 1 felie de papaya. Bea două pe zi.
  • Mănâncă tărâțe de grâu preparate în diverse moduri.
  • Prepară un suc din 1/2 kiwi și 1/4 pepene galben. Adaugă o cantitate suficientă de apă și bea imediat.
  • Fierbe 2 linguri de mușețel și 2 linguri de roiniță într-o cană cu apă. Lasă amestecul la infuzat timp de 5 minute, apoi strecoară lichidul și bea-l după cină.
  • Fierbe o lingură de nalbă și o linguriță de ghimbir într-o cană de apă. Lasă plantele la infuzat timp de câteva minute, apoi bea.
  • Prepară o infuzie din 1 litru de apă la 2 linguri de schinduf. Strecoară și îndulcește cu miere.
  • Mestecă și înghite o lingură de semințe de in. Poți, de asemenea, să le zdrobești cu ajutorul mojarului cu pistil sau într-un robot de bucătărie.
  • Prepară un smoothie din 2 morcovi și 1 frunză de varză. Strecoară-l și bea-l între mese.
  • Adaugă miere de albine în diverse rețete, pe pâine prăjită sau în prăjituri.
  • Pune 2 linguri de gel de aloe vera într-un pahar de apă și adaugă 1 lingură de miere. Bea la 15 minute după prânz și după cină.
  • Prepară un ceai cu 1 lingură de mușețel, 1 lingură de roiniță și 1 lingură de sunătoare la fiecare cană de apă fierbinte. Strecoară și bea.
  • Marshall, S. F., Jensen, A., & Davidson, C. M. (1961). Gastric ulcer. The American Journal of Surgery. http://doi.org/10.1111/jnc.12044
  • Graham, D. Y. (2014). History of Helicobacter pylori, duodenal ulcer, gastric ulcer and gastric cancer. World Journal of Gastroenterology. http://doi.org/10.3748/wjg.v20.i18.5191