Remedii pentru ulcerul gastroduodenal
Stresul, dieta precară și utilizarea anumitor medicamente pot provoca multe probleme în organism. Una dintre ele este ulcerul gastroduodenal sau ulcerul peptic. Dacă suferi de această boală, citește acest articol pentru a afla ce remedii naturale pentru ulcerul gastroduodenal poți folosi. Durerile și usturimile vor deveni o amintire.
Ulcerul gastroduodenal: informații importante
Ulcerele peptice sunt leziuni ale mucoasei gastrice ce pot fi cauzate de:
- Prezența bacteriei Helicobacter pylori
- Emoții
- Sedentarism
- Lipsa activității fizice
- Alimente foarte picante sau foarte grase
- Stres
- Anxietate
- O dietă precară
- Utilizarea anumitor medicamente (în special antiinflamatoare și analgezice)
Ulcerul gastroduodenal poate fi foarte dureros, provocând uneori greață și vomă. Dacă nu este tratat la timp, acesta poate cauza complicații și afecțiuni mai grave ce necesită intervenție chirurgicală pentru a repara mucoasa gastrică. Ulcerele peptice cresc riscul apariției cancerului gastric.
Așa cum am menționat mai sus, una dintre cauzele apariției ulcerului este alimentația necorespunzătoare. Prin urmare, este bine să ții cont de următoarele recomandări:
- Mănâncă mai multe fructe, legume și proteine vegetale (fasole, nuci, etc.)
- Consumă carne slabă, cum ar fi pește sau pui
- Optează pentru alimente preparate din cereale integrale (orez, paste, pâine) și renunță la variantele rafinate.
- Evită consumul de cafea și alcool, dar și de alimente procesate, mezeluri, prăjeli și alimente cu mult zahăr sau foarte picante.
Remedii naturale pentru ulcerul gastroduodenal
Pe lângă îmbunătățirea dietei, poți apela și la anumite plante benefice pentru a trata ulcerul. Este indicat însă să ceri mai întâi părerea medicului pentru a fi sigur că folosești doza adecvată și că nu ești supus anumitor efecte secundare sau complicații. Iată ce remedii naturale îți pot fi de ajutor:
Fenicul
Această plantă cu gust de anason este folosită în multe rețete. Poți să cumperi direct fenicul, dar acesta nu este recomandat persoanelor cu hipertensiune arterială. Cel mai bine este să cumperi lemn dulce DGL fără glicerină, care nu are efecte secundare.
Te-ar putea interesa și:
Lemnul dulce apără stomacul de acțiunea negativă a anumitor medicamente. Încearcă să consumi puțin lemn dulce înainte de fiecare masă pentru a crea un „înveliș protector” pentru mucoasa gastrică.
Ginseng
Această plantă este disponibilă în orice magazin naturist și este cunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene. Rădăcina de ginseng combate infecțiile cauzate de bacteria Helicobacter pylori și ajută la reducerea daunelor provocate celulelor mucoasei gastrice.
Remedii pentru ulcerul gastroduodenal cu aloe vera
Aloe vera are numeroase utilizări interne și externe în medicina naturistă. Gelul de aloe vera poate fi folosit pentru vindecarea rănilor, dar este benefic și pentru mucoasa gastrică.
Încearcă să bei în fiecare zi un pahar de apă în care ai adăugat gel de aloe vera (dacă se poate, pe stomacul gol). Unele persoane consumă chiar tulpina plantei, după ce au îndepărtat spinii.
Este o variantă mai bizară de a folosi acest remediu, dar este foarte calmantă și eficientă. Ai grijă dacă alegi această opțiune, deoarece planta poate avea un efect laxativ. Nu repeta acest tratament mai mult de două ori pe săptămână.
Piper cayenne
Deși acest condiment poate fi iritant atunci când este consumat în exces, studiile au arătat că o substanță din compoziția sa (capsaicina, cea care îi dă gustul picant) protejează mucoasa gastrică și împiedică dezvoltarea bacteriei ce provoacă apariția ulcerului.
Remedii pentru ulcerul gastroduodenal cu varză
De fapt, sucul de varză este cel recomandat. Poți să îl prepari singur cu ajutorul unui blender sau al unui robot de bucătărie (dar nu uita să adaugi și puțină apă). Varza este o legumă foarte puternică atunci când vine vorba de tratarea ulcerului gastric.
Poți adăuga varză și în salate sau în alte rețete, dar cel mai bine este să o consumi în stare crudă.
Afine
Aceste fructe micuțe și albastre au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, fiind excelente pentru persoanele cu probleme renale, cu colesterol mărit, supraponderale, cu hipertensiune arterială, dar și pentru pacienții cu ulcer gastroduodenal.
Te-ar putea interesa și:
Este recomandat să bei suc de afine. Acesta ajută la prevenirea formării ulcerului pe mucoasa gastrică, reduce inflamațiile și calmează sistemul digestiv.
Remedii pentru ulcerul gastroduodenal cu gălbenele
Gălbenelele au efecte benefice asupra pielii și proprietăți terapeutice. Acestea reprezintă un remediu excelent pentru ulcerul gastroduodenal. Poți să le consumi sub formă de ceai.
Ingrediente
- 1 mână de flori de gălbenele
- 1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
Dă apa în clocot și adaugă florile. Lasă-le să fiarbă la foc mic timp de cinci minute, apoi ia vasul de pe foc și lasă planta la infuzat pentru încă cinci minute. Strecoară lichidul și adaugă o lingură de miere (care omoară, la rândul său, bacteriile), apoi bea-l.
Remedii pentru ulcerul gastroduodenal cu ceai verde
Poți alege să consumi ceai verde sau orice alt aliment cu un conținut ridicat de flavanoide. De exemplu:
- Struguri roșii
- Mere
- Prune
- Pătrunjel
- Soia
- Linte
Studiile au arătat că aceste alimente reduc inflamațiile de la nivelul sistemului digestiv, împiedică dezvoltarea bacteriilor ce duc la apariția ulcerului și vindecă mucoasa gastrică. Adaugă unul dintre aceste remedii în dieta ta zilnică și vei observa curând rezultatele pozitive.
Banane
Potrivit cercetărilor recente, bananele protejează mucoasa gastrică împotriva ulcerului datorită conținutului lor de protează ce ucide bacteriile înainte ca acestea să „își facă treaba”.
Această enzimă îngroașă mucoasa gastrică și stimulează producția de mucus, o modalitate excelentă de a împiedica acizii dăunători din stomac să provoace mai multe probleme.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fischbach, W., Malfertheiner, P., Hoffmann, J. C., Bolten, W., Kist, M., & Koletzko, S. (2009). Helicobacter Pylori and Gastroduodenal Ulcer Disease. Deutsches Aerzteblatt Online. https://doi.org/10.3238/arztebl.2009.0801
- Ham, M., & Kaunitz, J. D. (2007). Gastroduodenal defense. Current Opinion in Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/MOG.0b013e3282f02607
- Wallace, J. L. (2000). How do NSAIDs cause ulcer disease? Bailliere’s Best Practice and Research in Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/bega.1999.0065