5 dintre cele mai sănătoase fructe

Există numeroase modalități de a consuma fructele și o gamă variată de mâncăruri și băuturi în care le puteți adăuga. 
5 dintre cele mai sănătoase fructe

Ultima actualizare: 05 Ianuarie, 2019

Pentru a avea o sănătate de fier, trebuie să avem și o alimentație adecvată. Evident, avem nevoie de fructe. Acestea se numără printre alimentele cu cele mai multe beneficii pentru organism. De aceea, este recomandat să le consumați oricând. Pentru a afla mai mult despre ele, iată o listă cu cele mai sănătoase fructe.

Cel mai bine este să consumați fructele proaspete. Dacă acest lucru nu este posibil, există multe fructe care își păstrează proprietățile chiar dacă sunt deshidratate sau congelate.

De asemenea, nu uitați că cel mai bine este să mâncați fructele cultivate local sau de sezon. Puteți consuma fructele în diferite moduri și le puteți include într-o gamă variată de feluri de mâncare.

Cele mai sănătoase fructe

1. Afinele

Afinele cresc preponderent în zonele cu climă rece, în emisfera nordică. Acestea au puține calorii, dar multiple proprietăți benefice pentru organismul nostru, cum ar fi conținutul bogat de vitamina C, potasiu, fier și calciu.

În plus, afinele conțin o concentrație mare de pigmenți naturali, cum ar fi antocianina și carotenoizii.

Afinele sunt printre cele mai sănătoase fructe

Iată de ce afinele sunt niște antioxidanți naturali minunați. Acestea previn apariția unor boli precum cancerul, degenerarea maculară sau infecțiile urinare.

Afinele sunt o sursă bogată de fibre ce îmbunătățesc procesul digestiv, dar și sănătatea dinților, a părului și a mușchilor.

2. Portocalele

Portocalele se numără printre cele mai sănătoase fructe. După cum știți, acestea sunt o sursă excelentă de vitamina C, care contribuie la prevenirea și chiar tratarea bolilor respiratorii precum gripa, răceala sau guturaiul.

Totodată, portocalele conțin și o cantitate semnificativă de potasiu și hesperidină, un compus care poate reduce considerabil nivelul colesterolului din sânge.

Îți recomandăm să citești și:

Fructe bogate în potasiu – 10 exemple delicioase

Portocalele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe

Aroma de portocale calmează nervii și ameliorează starea de anxietate, având un efect relaxant. O altă proprietate a portocalelor este aceea de antioxidant și depurativ, motiv pentru care aceste fructe detoxifică organismul. Atunci când mâncăm portocale, toate celulele corpului sunt protejate.

3. Merele

Merele sunt, de asemenea, printre cele mai sănătoase fructe. Acestea sunt un agent antioxidant natural foarte eficient, în special datorită flavonoidelor din compoziția lor. Consumul de mere poate preveni cancerul și poate întârzia îmbătrânirea prematură.

În același timp, merele întăresc sistemul imunitar.  În plus, medicii stomatologi recomandă consumul de mere pentru reducerea bacteriilor din cavitatea bucală.

Cele mai sănătoase fructe precum merele verzi

Cojile de mere conțin o cantitate mare de fibre ce scad nivelul colesterolului din sânge și, mai presus de toate, contribuie la buna funcționare a intestinelor.

Merele conțin și o cantitate importantă de calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu.

Află mai multe! Citește și:

Merele – 9 beneficii ale consumului zilnic

4. Kiwi

Deși nu sunt niște fructe foarte populare, kiwi au multe proprietăți pe care nu le cunoaștem. Kiwi este o sursă importantă de fibre care ajută la reglarea nivelului de colesterolul și facilitează tranzitul intestinal.

Kiwi printre cele mai sănătoase fructe

Oricât ar părea de incredibil, kiwi conțin o cantitate dublă de vitamina C față de portocale. Această vitamină întărește sistemul imunitar, previne apariția bolilor respiratorii și contribuie la absorbția fierului în organism.

Kiwi sunt bogate în luteină, un pigment natural care acționează ca un filtru împotriva radiațiilor solare. Aceste fructe au un conținut bogat de acid folic ce previne anemia și problemele cardiovasculare.

5. Căpșunile

În afară de faptul că sunt delicioase, căpșunile sunt și printre cele mai sănătoase fructe. Acestea sunt bogate în vitamina C, lecitină și pectină, care reduce nivelul colesterolului din sânge și previne diverse boli, precum ateroscleroza.

Căpșunile pot ține sub control diabetul de tip II și problemele cardiace sau inflamatorii. Aceste fructe conțin Omega 9 și minerale precum magneziul și cuprul.

Smoothie din cele mai sănătoase fructe

Căpșunile sunt recomandate în caz de diaree datorită proprietăților lor astringente. Totodată, micuțele fructe roșii sunt folosite și ca remedii pentru piele, mai ales în cazul rănilor sau al coșurilor.

În încheiere, trebuie să menționăm că delicioasele căpșuni sunt ca o pastă de dinți naturală: vă mențin gura curată și previn apariția cariilor și a respirației urât mirositoare.

S-ar putea să te intereseze...
Cele mai benefice fructe pentru organism
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Cele mai benefice fructe pentru organism

Conform nutriționiștilor, dacă vrem să ne menținem sănătatea, trebuie să mâncăm zilnic o mare varietate de fructe benefice