Afinele – 8 beneficii incredibile - Doza de Sănătate
 

Afinele – 8 beneficii incredibile

Asemenea altor fructe de pădure, afinele sunt celebre datorită conținutului lor de antioxidanți. Dar știai că acest fruct prezintă și proprietăți anticancerigene și antiinflamatoare?
Afinele – 8 beneficii incredibile
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Afinele reprezintă fructe mici oferite de un arbust din genul Vaccinium, care include 400 de specii diferite. Ele sunt originare din America de Nord, iar Statele Unite constituie cel mai mare producător și consumator de afine din lume.

Afinele ies în evidență datorită aromei lor caracteristice. Le poți folosit pentru a prepara prăjituri, gemuri, vinuri și nu numai. Mai mult, afinele sunt apreciate datorită conținutului lor ridicat de nutrienți esențiali și, dacă sunt consumate în mod regulat, aprovizionează organismul cu o serie de beneficii importante.

De fapt, în ciuda mărimii mici, afinele se numără printre fructele cele mai bogate în antioxidanți. Organismul uman are nevoie de aceste substanțe pentru a preveni daunele celulare cauzate de radicalii liberi. Vitaminele și mineralele din componența afinelor ajută, de asemenea, la prevenirea și tratarea anumitor boli.

Deoarece multe persoane nu cunosc încă beneficiile afinelor, în articolul de azi îți prezentăm 8 motive să consumi acest fruct delicios în mod regulat.

8 beneficii incredibile pe care afinele le oferă

1. Au un efect anticancerigen

Afinele pot ține la distanță cancerul

Antioxidanții puternici din afine au fost asociați cu un risc scăzut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer. Acești antioxidanți protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și de poluanții din mediu, un efect esențial pentru a preveni dezvoltarea tumorilor.

Afinele conțin și acid folic. Acest nutrient facilitează repararea și sintetizarea ADN-ului, prevenind mutația celulelor maligne.

2. Fortifică oasele și dinții

Mineralele esențiale din acest fruct mic sunt utile pentru a proteja densitatea osoasă și sănătatea dinților. Consumul regulat de afine previne osteoporoza și infecțiile care alterează dantura. De fapt, este indicat să consumăm afine pentru a îmbunătăți procesul de absorbție al calciului și al vitaminei D, deoarece ele conțin:

  • Minerale (potasiu, fier, magneziu, zinc, mangan)
  • Vitamina K

3. Protejează inima

Printre altele, afinele protejează inima

Afinele conțin cantități semnificative de potasiu și magneziu. Aceste două minerale esențiale reglează procesele inflamatorii ale organismului și reduc riscul declanșării tulburările cardiace.

Nutrienții afinelor echilibrează nivelul fluidelor din țesuturi. Cu ajutorul lor, poți reduce riscul de a suferi de hipertensiune arterială și de a suferi un infarct. În plus, afinele sunt ideale pentru a stimula circulația sanguină și oxigenarea celulelor, ele prevenind suprasolicitarea inimii.

4. Previn diabetul

Persoanele care suferă de hiperglicemie sau cele care sunt predispuse la diabet vor avea mult de câștigat dacă aleg să consume afine. Acest fruct mic conține fibre și antioxidanți. Acești nutrienți reduc glicemia și facilitează procesele metabolice responsabile de folosirea zahărului ca sursă de energie.

5. Îmbunătățesc memoria

Afinele îți vor îmbunătăți memoria

Există o relație interesantă între consumul de afine și memorie. Cercetătorii au descoperit că antioxidanții afinelor reduc stresul oxidativ și daunele celulare care generează dificultăți cognitive.

Acești compuși, împreună cu vitaminele și mineralele din componența afinelor, îmbunătățesc activitatea cerebrală și funcționarea sistemului nervos central. Astfel, afinele îți reduc riscul de a suferi de demență.

6. Combat infecțiile tractului urinar

Datorită pH-ului alcalin și a conținutului ridicat de compuși antibacterieni, sucul natural de afine este util pentru a preveni și trata infecțiile tractului urinar.

Consumul de afine alterează mediul necesar microorganismelor nocive pentru a se înmulți. Totodată, acest fruct are un efect antiinflamator care ameliorează durerea.

Afinele sunt ideale pentru a stimula producția de urină și a îmbunătăți procesele responsabile de eliminarea deșeurilor prin intermediul rinichilor.

7. Protejează sănătatea oculară

Afinele susțin sănătatea oculară

Afinele conțin carotenoide și cantități semnificative de vitamina E. Ambii nutrienți menționați îmbunătățesc vederea și previn declanșarea problemelor oculare.

Antioxidanții puternici din componența afinelor protejează retina și macula, reducând riscul dezvoltării unor boli precum cataractele și degenerarea maculară. De asemenea, afinele pot fi folosite și ca tratament împotriva problemelor de vedere minore, precum roșeața și uscarea cauzate de stres.

8. Previn îmbătrânirea prematură

Nu în ultimul rând, dacă alegi să mănânci afine în mod regulat, vei preveni îmbătrânirea prematură atât pe plan intern, cât și extern. Antioxidanții acestui fruct reduc riscul declanșării bolilor cronice asociate inflamațiilor excesive. Afinele pot încetini îmbătrânirea celulară, care accelerează deteriorarea pielii.

Fructul propriu-zis și sucul obținut din acesta pot completa orice tratament împotriva ridurilor și a imperfecțiunilor ce însoțesc înaintarea în vârstă.

Nu duci lipsa de motive să mănânci afine, nu-i așa? Cumpără-le din piață și bucură-te de aroma lor delicioasă, aprovizionându-ți organismul cu nutrienți de calitate ridicată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.