9 beneficii incredibile ale merelor - Doza de Sănătate
 

9 beneficii incredibile ale merelor

Merele sunt sățioase, scad pofta de mâncare, îți îmbunătățesc digestia și nu numai!
9 beneficii incredibile ale merelor
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Merele sunt printre cele mai consumate fructe din lume. Popularitatea lor nu se datorează doar faptului că sunt disponibile pe tot parcursul anului, ci și versatilității lor și conținutului bogat de nutrienți. Citește mai departe pentru a descoperi câteva beneficii incredibile ale merelor.

Printre altele, merele sunt bogate în antioxidanți și fibre naturale, care îmbunătățesc digestia și stimulează eliminarea toxinelor.

Cel mai interesant avantaj al merelor este faptul că sunt sățioase și scad pofta de mâncare, facilitând astfel pierderea în greutate.

Multe persoane nu cunosc încă numeroasele beneficii incredibile ale merelor, drept pentru care în articolul de azi vrem să ți le prezentăm în detaliu. Ești curios să afli despre ce este vorba?

Beneficii incredibile ale merelor

1. Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară

Beneficii incredibile ale merelor pentru aparatul cardiovascular

O porție de mere asigură o cantitate semnificativă de fitochimicale, substanțe naturale cu efect antioxidant care apără organismul împotriva radicalilor liberi.Acest fruct protejează sănătatea celulelor, reducând riscul de tulburări cardiace și cancer.

Totodată, merele au un conținut ridicat de fibre solubile, reduc nivelul de colesterol „rău” (LDL) din sânge și previn formarea plăcii ateromatoase.

2. Au un efect diuretic

Merele ies în evidență datorită conținutului lor ridicat de potasiu, un mineral esențial cu efect diuretic. Cu alte cuvinte, când servești un măr, îți ajuți organismul să elimine mai ușor lichidele reținute și previi balonarea.

Persoanele care suferă de tulburări inflamatoare sau hipertensiune ar trebui să consume mere.

3. Protejează sănătatea danturii

Beneficii incredibile ale merelor pentru dantură

Există beneficii incredibile ale merelor și în ceea ce privește sănătatea dinților. Când mestecăm acest fruct, producția de salivă crește, iar acest lucru ține în frâu bacteriile care pot cauza carii.

Deși nu pot înlocui pe cont propriu o igienă orală adecvată, merele sunt utile dacă nu ai o periuță de dinți la îndemână.

4. Reduc riscul de a suferi de boala Alzheimer

Conținutul ridicat de antioxidanți al merelor a fost asociat cu un risc scăzut de boli cognitive precum boala Alzheimer.

Mai mult, abilitatea merelor de a împiedica radicalii liberi să atace celulele previne îmbătrânirea prematură a creierului.

5. Ajută la slăbit

Consumul de mere ajută la slăbit

Persoanele care aleg să includă merele în dieta lor zilnică vor observa că le este mai ușor să slăbească. Deși acest fruct nu face minuni, nutriționiștii susțin că merele sunt alimentul ideal pentru cei care țin dietă. 

Consumul regulat de mere reduce treptat pofta de mâncare și ne ajută să ne ținem sub control aportul de calorii. În plus, merele hrănesc bacteriile benefice din colon și accelerează metabolismul.

6. Optimizează detoxificarea ficatului

Problemele hepatice sunt consecința unor obiceiuri alimentare nesănătoase și a expunerii constante la toxinele din mediu. Ficatul este capabil să se detoxifice singur, dar acest organ poate deveni supraîncărcat cu substanțe toxice, ceea ce îi îngreunează funcționarea.

Din fericire, un pahar de suc de mere stimulează procesul de detoxificare al ficatului, ajutându-l să funcționeze fără nicio problemă.

7. Fortifică sistemul imunitar

Merele întăresc sistemul imunitar

Vitaminele și mineralele esențiale din mere constituie aliați de nădejde ai sistemului imunitar. Un măr pe zi îți va reduce riscul de:

  • Boli respiratorii
  • Infecții
  • Alte probleme asociate înmulțirii virusurilor, a bacteriilor și a ciupercilor

8. Te ajută să ai o piele sănătoasă și tânără

Toate soiurile de mere conțin antioxidanți, vitamine și minerale care îmbunătățesc aspectul pielii. Poți aplica merele local sub formă de mască sau le poți consuma întregi pentru a reduce daunele oxidative asupra celulelor, una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature.

Mineralele din componența merelor îmbunătățesc oxigenarea sângelui, această funcție fiind esențială în cadrul procesului de întinerire.

9. Îmbunătățesc digestia

Beneficii incredibile ale merelor pentru digestie

Merele și coaja lor conțin un tip de fibră numită pectină care facilitează digestia. Pectina hrănește mucoasa intestinală și ține sub control dezechilibrele pH-ului de la nivelul stomacului, reducând riscul dezvoltării mai multor boli.

Acest fruct este util și pentru a preveni mai multe tipuri de cancer și boli cronice precum constipația.

Ai numeroase motive să consumi mere în mod regulat. Adaugă-le în dieta zilnică și nu vei regreta!

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chen Y., Xu C., Huang R., Song J., et al., Butyrate from pectin fermentation inhibits intestinal cholesterol absortion and attenuates ahterosclerosis in apolipoprotein E deficient mice. J Nutr Biochem, 2018. 56: 175-182.
  • Tonnies E., Trushina E., Oxidative stress, synaptic dysfunction and alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis, 2017. 57 (4): 1105-1121.
  • Bianchi F., Larsen N., Tieghi TM., Adorno MA., et al., Modulation of gut microbiota from obese individuals by in vitro fermentation of citrus pectin in combination with bifidobacterium longum BB 46. Appl Microbiol Biotechnol, 2018. 102 (20): 8827-8840.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.