Fructe bogate în potasiu - 10 exemple delicioase - Doza de Sănătate
 

Fructe bogate în potasiu - 10 exemple delicioase

Chiar dacă bananele sunt fructele cele mai cunoscute pentru conținutul lor bogat de potasiu, există și altele care cresc nivelul acestui mineral în organism. Află care sunt ele!
Fructe bogate în potasiu - 10 exemple delicioase

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Consumi fructe bogate în potasiu? În caz că nu știai, acest mineral asigură echilibrul electrolitic al organismului. Acest lucru este foarte important deoarece ajută la:

  • Funcționarea adecvată a celulelor musculare și nervoase;
  • Îmbunătățirea digestiei;
  • Accelerarea metabolismului;
  • Reglarea proceselor chimice și electrice din organism.

Organismul primește potasiu din alimentație, iar rinichii au rolul de a elimina excesul. Poți obține acest mineral din:

  • Carne roșie și de pui
  • Somon, cod, plătică și sardine
  • Produse din soia
  • Hamburgeri vegetarieni
  • Diferite fructe

În articolul de azi, îți prezentăm mai multe fructe bogate în potasiu. Până la urmă, acestea sunt o modalitate simplă și delicioasă de a include acest mineral în dietă.

1. Caisele sunt bogate în potasiu

Caisele sunt bogate în potasiu

Știai că, de fapt, caisele uscate conțin mai mult potasiu decât cele proaspete? O porție de 100 grame de caise uscate îți oferă aproape 30% din doza zilnică recomandată.

Caisele sunt benefice și circulației sanguine, deoarece:

  • Reglează tensiunea arterială și lichidele din corp.
  • Previn bolile reumatice sau artrita.

2. Prunele uscate

Pe lângă faptul că sunt bogate în potasiu, prunele proaspete conțin fibre și glucide. Din numai 100 grame obții 12% din doza zilnică recomandată de potasiu.

Prunele uscate capătă o valoare nutrițională deosebită în urma procesului de deshidratare. Acesta duce la creșterea cantității de carbohidrați simpli.

În plus, prunele uscate măresc rapid nivelul de energie datorită conținutului ridicat de zaharuri. Aceste fructe combat și constipația grație fibrelor din compoziția lor și reduc nivelul de colesterol.

3. Stafidele

Stafidele au un conținut bogat de potasiu

Stafidele oferă 21% din doza zilnică recomandată de potasiu într-o porție de 100 g. Este bine de reținut însă că aceste fructe conțin mult zahăr. Prin urmare, este indicat să consumi o cantitate moderată.

Stafidele oferă și următoarele beneficii:

  • Ameliorează constipația.
  • Reduc acidoza.
  • Tratează simptomele anemiei.
  • Reduc febra.
  • Reglează tensiunea vaselor sanguine.
  • Reduc tensiunea arterială.

4. Curmalele

Numai 100 grame de curmale oferă 21% din doza zilnică recomandată de potasiu. Spre deosebire de stafide sau prune uscate, nu este recomandat să consumi cantități mari de curmale. Acestea conțin mult zahăr care îți poate modifica glicemia.

Sportivii de performanță obișnuiesc să mănânce curmale deoarece aceste fructe sunt bogate în antioxidanți și minerale: potasiu, fosfor, calciu și magneziu.

În plus, curmalele au un conținut ridicat de vitamina B5, un nutrient necesar în producția de hormoni, dar și în procesul de transformare a grăsimilor și a carbohidraților în energie.

Începe și tu să mănânci curmale, însă ai grijă să faci exerciții fizice în fiecare zi. În acest fel, te bucuri de toate beneficiile pe care le oferă, însă scapi de cantitatea mare de zahăr din compoziția lor.

Nu este indicat să consumi mai mult de două sau trei curmale.

5. Smochinele

Smochinele sunt bogate în potasiu

O porție de 100 g de smochine uscate oferă 19% din doza zilnică recomandată de potasiu. Însă știai că smochinele nu sunt considerate fructe? Este vorba, de fapt, despre un syconium, adică un „buchet” de flori care pornește din exterior înspre interior.

Pulpa „fructului” este tulpina care apără interiorul. Aici se găsesc semințele care sunt polenizate ulterior.

6. Avocado

Avocado este un alt fruct bogat în potasiu, celebru pentru conținutul său de grăsimi sănătoase și utilizările sale cosmetice.

O porție de 100 g de avocado îți oferă 14% din doza zilnică recomandată de potasiu. 

Te-ar putea interesa și:

13 motive pentru a mânca avocado

7. Graviola

Graviola este unul dintre cele mai versatile fructe de pe această listă. Pe lângă faptul că îți oferă aproximativ 12% din doza zilnică recomandată de potasiu, acest fruct conține și o cantitate ridicată de fibre, vitamina C, antioxidanți și minerale. Prin urmare, graviola oferă următoarele beneficii:

  • Întărește sistemul imunitar;
  • Îmbunătățește sănătatea aparatului cardiovascular;
  • Ține sub control diabetul;
  • Ajută la prevenirea cancerului datorită conținutului de quercitin, vitamina C și licopen;
  • Stimulează funcțiile cognitive grație concentrației ridicate de vitamina B3 și B6.

Unul dintre beneficiile mai puțin cunoscute ale graviolei este efectul său asupra sănătății orale. Acest fruct este antibacterian, ajută la eliminarea tartrului și tratează inflamațiile și infecțiile gingiilor.

8. Bananele

Bananele au un conținut ridicat de potasiu

Este bine știut că bananele sunt printre fructele cele mai bogate în potasiu, conținând 10% din cantitatea zilnică recomandată.

Bananele mențin echilibrul lichidelor de la nivelul celulelor și ajută la funcționarea adecvată a sistemului nervos, intestinal și muscular.

9. Fructul pasiunii

În 100 de grame de fructul pasiunii, se găsește 10% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu. Acest fruct conține și alți nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele A, B2 și C, fosfor, calciu și fibre.

În plus, fructul pasiunii este recomandat pentru ameliorarea durerilor menstruale, având un efect antispasmodic.

10. Kiwi

Kiwi este un fruct extraordinar. Pe lângă potasiu, acesta conține o cantitate mare de fibre și de vitamina C.

Totodată, kiwi întărește sistemul imunitar și ajută la prevenirea problemelor digestive. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Viteri Moya JA y Sandoval Pérez PC. “Efecto inhibidor del colutorio de ciruela pasa sobre streptococcus mutans y lactobacillus acidophilus, y comparación con dos colutorios comerciales”. Quito, UCE. 2015
  • Rodríguez L, Lopez L y García M. Determinación de la composición química y actividad antioxidante en distintos estados de madurez de frutas de consumo habitual en Colombia, Mora (Rubus glaucus B.), Maracuyá (Passiflora edulis S.), Guayaba (Psidium guajava L.) y Papayuela (Carica cundinamarcensis J.) Revista Alimentos Hoy.2010;19(21)

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.