15 motive pentru a consuma magneziu zilnic

· 18 martie 2016
Magneziul este un mineral indispensabil pentru sănătatea organismului. Există multe motive pentru care ar trebui să-l includem în dieta noastră zilnică.

Magneziul este un mineral foarte important pentru sănătatea noastră. Deficiența de magneziu este asociată cu un număr mare de boli, inclusiv dureri musculare, modificări comportamentale, amețeală, probleme ale articulațiilor sau migrene. Așadar, există nenumărate motive pentru a consuma magneziu zilnic.

În cele ce urmează vă vom prezenta 15 motive pentru a consuma magneziu zilnic și ce alimente sau suplimente alimentare puteți include în dietă pentru a obține doza necesară.

Există foarte puțini nutrienți ce oferă beneficiile magneziului, acesta fiind al patrulea mineral ca și cantitate întâlnit în celulele organismului, după calciu, fosfor și potasiu.

Motive pentru a consuma magneziu zilnic

  • Împiedică degenerarea cartilajelor și implicit ajută la prevenirea mai multor probleme, cum ar fi osteoartrita sau durerile articulare.
  • Este principalul mineral ce alungă disconfortul muscular. Prin consumul de magneziu veți putea preveni următoarele probleme: spasme, crampe, furnicături, amorțeli sau tremurat.
  • Reglează bătăile neregulate ale inimii.
  • Ajută la normalizarea tensiunii arteriale.
  • Înlătură durerile de cap sau de maxilar, deoarece acestea sunt de cele mai multe ori cauzate de tensionarea mușchilor.
  • Ameliorează amețeala ce poate fi, de asemenea, cauzată de mușchii tensionați din zona cervicală.
  • Vă ajută să vă adaptați mult mai rapid la schimbările de intensitate luminoasă. Îi ajută pe cei ce nu văd bine în zone întunecate sau pe aceia care sunt hipersensibili la zgomote.
  • Oferă energie și luptă împotriva oboselii, de aceea este foarte recomandat în perioadele de recuperare pentru persoanele ce suferă de oboseală cronică, fibromialgie sau slăbiciune.
  • Induce pofta de mâncare.
  • Vă scapă de greață și vomă.
  • Îmbunătățește tranzitul intestinal, scăpându-vă de constipație.
  • Ameliorează crampele menstruale.
  • Reduce dorința de a consuma sare sau ciocolată.
  • Reglează sistemul nervos în caz de: insomnie, anxietate, hiperactivitate, neliniște, atacuri de panică, fobii.
  • Ajută la sinteza colagenului, element fundamental pentru schelet, tendoane și cartilaje. Dacă suferi de carență de colagen, trebuie să știi că vitamina C și proteinele trebuie consumate la aceeași masă.

Alimente bogate în magneziu

Există foarte multe alimente bogate în magneziu. Încercați să includeți câteva la fiecare masă:

  • Cacao: ciocolata neagră are aproximativ 500 mg de magneziu per 100 g produs.
  • Legume cu frunze vede închis: salata verde, spanacul, sfecla elvețiană, broccoli, etc.
  • Fructe: banane, piersici, avocado, caise, prune.
  • Fructe uscate: migdale, caju, nuci, ovăz.
  • Legume: linte și fasole.
  • Cereale: orez integral, mei, ovăz.
  • Cartofi
  • Dovleac
Motive pentru a consuma magneziu în alimente gătite

Rețetă simplă

O metodă ușoară prin care vă puteți lua doza zilnică de magneziu este să îl includeți în micul dejun. Puteți consuma un smoothie preparat după cum urmează: amestecați bine cacao pudră cu pudră de migdale, o banană coaptă, fulgi de ovăz și lapte de orez. Dacă doriți să fie puțin mai dulce, puteți adăuga miere sau zahăr brun. Aceasta poate fi o primă masă a zilei extrem de delicioasă, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Vă recomandăm și:

3 smoothie-uri delicioase bogate în magneziu

Motive pentru a consuma magneziu în băuturi

Alte motive pentru a consuma magneziu zilnic

Dacă încercați să evitați un consum mare de calorii sau doriți o alternativă, vă recomandăm să preparați o salată ușoară pentru fiecare prânz și cină, folosind următoarele ingrediente:

  • Salată verde sau frunze crude de spanac
  • Avocado
  • Roșii
  • Nuci
  • Linte verde încolțită

Asezonați cu ulei de măsline, zeamă de lămâie și puțină sare de mare sau sare de Himalaya.

Lintea verde încolțită poate fi găsită în magazinele bio. O puteți pregăti și acasă lăsând boabe verzi umede (crude) într-un bol. Puțină apă adăugată la câteva ore, timp de două sau trei zile, este suficient pentru ca lintea să încolțească. Încolțirea reprezintă o metodă extraordinară de a multiplica beneficiile boabelor și de a obține o doză suplimentară de energie în fiecare zi.

Vă recomandăm și:

Clorura de magneziu: calmant natural ce ajută la slăbit

Motive pentru a consuma magneziu în salate

Suplimente de magneziu

Puteți alege un supliment nutritiv de magneziu din farmacii, plafare sau magazine bio. Acestea se găsesc sub mai multe forme, cum ar fi:

  • Clorură de magneziu: are un gust amărui, însă este cel mai recomandat supliment.
  • Citrat de magneziu: o variantă mult mai bună în cazul în care suferiți de arsuri stomacale sau nu vă place gustul clorurii de magneziu.
  • Sulfat de magneziu: perfect pentru o baie relaxantă. Adăugați în apa caldă din cadă.

Cât de mult magneziu ar trebui să consumați? Doza recomandată este între 300-600 mg pe zi, pe cale orală. Împărțiți doza în mai multe prize pentru a permite corpului să absoarbă magneziul.

Vă recomandăm să consultați un medic sau un nutriționist înainte de a începe să folosiți acest tratament.

Sursa fotografiilor:  diekatrin, Foodmayhem.com, și sweetbeetandgreenbean.