6 motive pentru a consuma stafide dimineața - Doza de Sănătate
 

6 motive pentru a consuma stafide dimineața

Dacă mănânci stafide la micul dejun, îi oferi organismului o doză generoasă de vitamine și minerale.  Află care sunt beneficiile acestui fruct uscat minunat. 
6 motive pentru a consuma stafide dimineața
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 11 octombrie, 2018

Stafidele oferă mult mai multe beneficii decât combaterea constipației. Poate părea greu de crezut, dar acest mici minuni ale naturii sunt o comoară pentru sănătatea organismului. Citește mai departe și vei descoperi mai multe motive pentru a consuma stafide la micul dejun. 

Fructele uscate, cum ar fi smochinele și curmalele, trec printr-un proces delicat de deshidratare prin care le este redus conținutul de apă. Astfel, în compoziția lor rămân doar cei mai puternici nutrienți.

Chiar și culoarea închisă a stafidelor este un indiciu al conținutului bogat de antioxidanți și al energiei pe care o oferă.

Dacă mănânci stafide cu moderație, în special la orele dimineții, organismul tău îți va fi recunoscător. Iată principalele 6 motive pentru a consuma stafide la micul dejun.

1.Stafidele combat hipertensiunea

Stafidele ajută la combaterea hipertensiunii și sprijină sănătatea inimii. Totuși, este important să clarificăm că aceste fructe uscate conțin glucoză, drept pentru care trebuie consumate în mod regulat, dar cu moderație.

Dacă mănânci, de exemplu, o mână de stafide (în jur de 25 grame) pe zi, beneficiezi de conținutul lor bogat de potasiu, care ajută la reducerea tensiunii arteriale.

Dacă adaugi stafide în meniul de la micul dejun, vei putea face față provocărilor zilei, știind că ai făcut un lucru bun pentru sănătatea inimii tale.

2. Îți oferă energie și combat anemia

Tratarea anemiei pe lista de motive pentru a consuma stafide

Stafidele conțin o cantitate considerabilă de fier care ajută la tratarea anemiei. În plus, aceste fructe sunt bogate în complexul de vitamine B, esențial pentru formarea sângelui nou, dar și în cupru, care ajută la formarea de globule roșii.

Totodată, nu putem uita că un mic dejun sănătos trebuie să fie energizant. Stafidele sunt bogate în carbohidrați, ajutând la prevenirea letargiei de la orele târzii ale dimineții.

3. Ajută la detoxifierea organismului

O modalitate interesantă de a profita de beneficiile stafidelor este să le lași la înmuiat peste noapte și apoi să bei apa în care au stat. Lichidul obținut îmbunătățește funcționarea ficatului și a rinichilor.

Chiar dacă organismul are propriile sale mecanisme de detoxifiere, poți sprijini aceste procese prin intermediul remediilor naturale care optimizează funcțiile hepatice și renale.

Încearcă apa de stafide și vei observa o diferență.

4. Tratează constipația

Motive pentru a consuma stafide precum tratarea constipației

Ca urmare a conținutului bogat de fibre insolubile, stafidele se umflă atunci când ajung în organism. Acest proces natural stimulează peristaltismul și detoxifică intestinele, mișcând deșeurile pentru a putea fi evacuate în mod corespunzător.

În plus, când ai diaree, fibrele solubile absorb lichidele și rezolvă problema, dar te și hrănesc și previn starea de slăbiciune.

5. Motive pentru a consuma stafide dimineața: menținerea sănătății oaselor

Stafidele, la fel ca smochinele uscate, sunt bogate în calciu. Dacă adaugi o mână de stafide în iaurt, le oferi oaselor doza necesară de calciu.

Totodată, stafidele sunt una dintre cele mai bune surse de bor, un micronutrient care nu trebuie să lipsească din dietă. Borul este esențial pentru formarea și menținerea rezistenței oaselor și facilitează absorbția calciului.

Așa cum am menționat deja, stafidele conțin o cantitate ridicată de potasiu. Acesta este un alt nutrient esențial care ajută la combaterea osteoporozei și a deteriorării articulațiilor, probleme asociate înaintării în vârstă.

6. Mențin alcalinitatea organismului

Motive pentru a consuma stafide la micul dejun

Un exces de aciditate în organism este evident la nivel extern prin probleme ale pielii, cum ar fi acneea. La nivel intern, dezechilibrul pH-ului agravează artrita și mărește riscul de pietre la rinichi sau colesterol mărit.

Unul dintre principalele motive pentru a consuma stafide la micul dejun este doza ridicată de potasiu și de magneziu din compoziția lor. Aceste două minerale ajută la alcalinizarea organismului prin neutralizarea acidității care îți pune sănătatea în pericol.

Ei bine, spune-ne acum… Nu-i așa că ai suficiente motive pentru a consuma stafide dimineața? 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.