7 alimente ce combat hipertensiunea în 15 zile - Doza de Sănătate
 

7 alimente ce combat hipertensiunea în 15 zile

Hipertensiunea este influențată de mai mulți factori, iar unul dintre aceștia este alimentația. Află care sunt cele 7 alimente care te ajută să scazi tensiunea arterială în doar 15 zile. 
7 alimente ce combat hipertensiunea în 15 zile
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Hipertensiunea depinde de mai mulți factori. Fără îndoială, alimentația joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale. Descoperă câteva alimente ce combat hipertensiunea în cel mai scurt timp.

Este important să acorzi atenție unuia dintre cei mai temuți dușmani ai sănătății aparatului cardiovascular. Tensiunea ridicată este de multe ori neglijată, însă ea este cea care îți transmite primele semnale de avertisment.

Nu este niciodată prea târziu pentru a-ți schimba obiceiurile. Fă mai multă mișcare, gestionează mai bine stresul, renunță la fumat și, bineînțeles, adoptă o alimentație mai sănătoasă.

Astăzi, îți propunem următoarele soluții: evită consumul de sare și introdu următoarele 7 alimente în dieta zilnică. Dacă sunt însoțite și de exerciții fizice, acestea îți scad tensiunea arterială în doar 15 zile.

Merită să încerci!

1. Sfecla pe lista de alimente ce combat hipertensiunea arterială

Sfecla pe lista de alimente ce combat hipertensiunea

Atât nitrații, cât și nitriții din sfeclă sunt compuși de bază pentru activitatea metabolică și mai ales pentru reglarea tensiunii arteriale.

Oxidul nitric ajută la dilatarea arterelor. Prin urmare, toate alimentele bogate în nitrați sunt foarte utile pentru îmbunătățirea sănătății aparatului cardiovascular. 

Sfecla este cel mai bun aliat pentru a-ți regla tensiunea arterială. Consumă-le în stare crudă în salate sau sucuri, alături de alte ingrediente, precum mere sau struguri. Este delicioasă!

2. Usturoi

Înainte de a deveni un aliment atât de popular, usturoiul era folosit ca medicament. În Grecia Antică, usturoiul pisat era folosit pentru tratarea rănilor și pentru scăderea tensiunii arteriale.

În plus, usturoiul reduce nivelul de colesterol și de lipoproteine cu densitate mică (LDL), fiind un ingredient esențial pentru sănătatea organismului.

Mănâncă zilnic usturoi, mai ales dimineața. Nimic nu este mai sănătos decât un cățel de usturoi pe stomacul gol.

3. Acizi grași Omega 3

Uleiul de pește, avocado și uleiul de măsline extravirgin sunt alimente ce combat hipertensiunea arterială, bogate în acizi grași Omega 3, niște grăsimi sănătoase benefice inimii.

Acizii grași omega 3 mențin rezistența și elasticitatea vaselor sanguine, îmbunătățind circulația și prevenind hipertensiunea. Acidul dohosahexaenoic, de exemplu, nu trebuie să lipsească din alimentația persoanelor care suferă de hipertensiune.

Așa că nu uita să servești somon la cină, să presari câteva semințe de in în salate și să incluzi și o mână de nuci în meniul de la micul dejun. Aceste alimente ce combat hipertensiunea oferă și multe alte beneficii organismului.

4. Varză furajeră

Are un gust puternic, este greu de mestecat și nu este chiar pe placul oricui. Chiar și așa, este indicat să consumi această legumă măcar o dată pe săptămână.

Varza furajeră este un adevărat „superaliment” care conține mai multe vitamine, minerale și antioxidanți decât spanacul. Totuși, motivul pentru care aceasta ajută la reducerea tensiunii arteriale este conținutul bogat de magneziu, potasiu și vitamina C. Toți acești nutrienți combat hipertensiunea.

5. Ovăz

Ovăzul combate hipertensiunea

Ovăzul este o cereală bogată în fibre, săracă în grăsimi, dar și în sodiu, un mineral care duce la creșterea tensiunii arteriale.

Fulgii, dar și făina de ovăz reprezintă o alegere ideală pentru dieta zilnică, fie că alegi să consumi aceste alimente la micul dejun sau ca ingrediente în pâine sau fursecuri.

Amestecă ovăzul cu miere de albine și fructe pentru a te bucura de un maxim de beneficii.

6. Banane

Bananele sunt alimente ce combat hipertensiunea

O singură banană conține o cantitate uriașă de potasiu. De fapt, dacă mănânci o banană pe zi, obții întreaga doză zilnică recomandată.

După cum știm deja, potasiul este esențial pentru menținerea sănătății rinichilor. În timp ce sodiul provoacă inflamații și retenție de apă, potasiul stimulează circulația sanguină și are un efect diuretic. 

În plus, bananele sunt și o sursă importantă de energie. Deci, de ce să nu mănânci mai des acest fruct?

7. Iaurt grecesc

Alimente ce combat hipertensiunea precum iaurtul

Iaurtul conține doi nutrienți ideali pentru a trata hipertensiunea: calciu și probiotice. 

Deficitul de calciu duce la o creștere temporară a tensiunii arteriale. Prin urmare, o porție de iaurt este soluția perfectă pentru a-i oferi corpului doza necesară de calciu și de probiotice.

Nu uita că o floră intestinală puternică și sănătoasă facilitează absorbția nutrienților și contribuie la curățarea sângelui de toxine, împiedicându-le să circule liber prin tot corpul.

Introdu aceste alimente în dietă și nu uita să te prezinți la controale medicale regulate pentru a-i veni de hac acestui ucigaș tăcut: hipertensiunea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ocampo DAB., Paipilla AF., Marín E., Vargas Molina S., et al., Dietary nitrate from beetroot juice for hypertension: a systematic review. Biomolecules, 2018.
  • Matsutomo T., Potential benefits of garlic and other dietary supplements for the management of hypertension. Exp Ther Med, 2020. 19 (2): 1479-1484.
  • Carrero JJ., Martín Bautista E., Baró L., Jiménez J., et al., Efectos cardiovasculares de los ácidos grasos omega 3 y alternativas para incrementar su ingesta. Nutrición Hospitalaria, 2005.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.