5 alimente care reglează tensiunea arterială - Doza de Sănătate
 

5 alimente care reglează tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este o boală care afectează sănătatea cardiacă. Din acest motiv, este important să ne reglăm tensiunea arterială dacă vrem să avem o viață sănătoasă.
5 alimente care reglează tensiunea arterială

Ultima actualizare: 13 august, 2018

Vrei să descoperi câteva alimente care reglează tensiunea arterială? Cu fiecare bătaie, inima pompează sânge prin artere. Dacă tensiunea produsă de aceste bătăi depășește limitele normale, putem spune că persoana în cauză suferă de hipertensiune arterială.

Când vine vorba de a măsura tensiunea arterială, trebuie să ținem cont de două valori:

 • Tensiunea sistolică, adică presiunea produsă de bătăile inimii
 • Tensiunea diastolică, adică tensiunea arterială atunci când inima se odihnește între bătăi

Tensiunea arterială optimă este de 120/80 mmHg. Prima valoare corespunde tensiunii sistolice, iar cea de-a doua, tensiunii diastolice.

Cauze ale hipertensiunii arteriale

Alimente care reglează tensiunea arterială și protejează sănătatea

Există anumiți factori care pot afecta tensiunea arterială. Mulți dintre aceștia sunt asociați unor obiceiuri nocive pe care le-am putea schimba cu ușurință, inclusiv:

 • Obezitatea
 • Consumul excesiv de băuturi alcoolice
 • Dietele bogate în sodiu
 • Pilulele contraceptive și medicamentele pentru răceală
 • Sedentarismul

Dar la baza problemei ar putea sta și cauzele genetice. Conform mai multor studii, hipertensiunea arterială se moștenește.

Această boală crește riscul de deces din cauza altor tulburări cardiovasculare, cum ar fi:

 • Insuficiența cardiacă
 • Infarctul miocardic
 • Retinopatia hipertensivă
 • Insuficiența renală cronică
 • Bolile cerebrovasculare
 • Boala arterială periferică

În fazele sale incipiente, hipertensiunea arterială nu provoacă simptome vizibile. Drept consecință, o mare parte dintre pacienți nu știu că suferă de această boală

Cele mai bune alimente care reglează tensiunea arterială

Unele alimente sunt eficiente când vine vorba de a ține sub control sau a ameliora simptomele anumitor boli. În cele ce urmează îți propunem cinci alimente care reglează tensiunea arterială.

1. Zeama de lămâie

Băuturi și alimente care reglează tensiunea arterială

Retenția de apă nu este niciodată un semn bun, mai ales dacă ești hipertensiv. Lămâia ne poate fi de mare ajutor dacă ne confruntăm cu această problemă, deoarece este o sursă incredibilă de vitamina C. Astfel, ea poate combate toxinele care se acumulează din cauza retenției de apă.

Totodată, zeama acestui fruct are un efect diuretic și filtrant. Acest suc prezintă un conținut ridicat de apă, care este remediul ideal pentru a purifica corpul în mod sigur și natural.

Ca să-ți detoxifici organismul și să stimulezi eliminarea substanțelor care pot mări tensiunea arterială, nu ezita să încerci următoarea rețetă:

Ingrediente

 • 1 cană (250 ml) de apă
 • Zeama a 2 lămâi

Instrucțiuni

 • Amestecă ambele ingrediente, fără a adăuga îndulcitori. Consumă băutura obținută pe stomacul gol.

2. Bananele

Alimente care reglează tensiunea arterială și oferă energie

Bananele sunt celebre datorită conținutului ridicat de nutrienți. Ele constituie o sursă semnificativă de potasiu, care poate regla tensiunea arterială. În plus, efectul lor energizant îți va fi de mare ajutor după antrenament.

Luând în considerare aceste trei beneficii, te sfătuim să incluzi bananele în dieta ta zilnică. De asemenea, redu-ți aportul de sodiu. Consumă sare cât mai rar posibil și evită alimentele procesate.

3. Usturoiul

Usturoiul inclus pe lista de alimente care reglează tensiunea arterială

Usturoiul este un ingredient de bază în sfera remediilor naturale. Acest aliment este considerat a fi foarte folositor pentru a trata un număr impresionant de probleme medicale, nutriționale și ortopedice, printre altele.

Dacă suferi de hipertensiune aerterială, usturoiul îți poate dilata arterele, prevenind formarea cheagurilor de sânge.

 • Poți să-l consumi sub formă de tablete, să-l incluzi în mâncărurile pe care le gătești sau să servești câte un cățel de usturoi în fiecare zi. Pur și simplu lasă-l la înmuiat într-un pahar de apă peste noapte (sau timp de 6-8 ore) și consumă-l în dimineața următoare.

4. Uleiul de măsline, pe lista de alimente care reglează tensiunea arterială

Alimente care reglează tensiunea arterială ca uleiul de măsline

Beneficiile pentru sănătate atribuite măslinelor și derivaților acestora au fost cunoscute încă de pe vremea vechilor egipteni. În ceea ce privește hipertensiunea arterială, uleiul de măsline are o acțiune de reglare naturală, reducând viteza sângelui.

Grăsimile sănătoase din compoziția acestui produs alimentar sunt alcătuite din trei mii de componente diferite. Printre cele mai importante proprietăți ale sale se numără:

 • Prevenirea oxidării celulare
 • Reglarea glicemiei și ținerea sub control a diabetului
 • Reducerea nivelului de colesterol rău (LDL)

5. Pepenele verde

Alimente care reglează tensiunea arterială incluse în deserturi

Pepenele verde intră în categoria de alimente care reglează tensiunea arterială datorită abilității sale de a lărgi vasele de sânge. Acest beneficiu reduce riscul pacientului de a suferi un accident vascular cerebral.

În plus, pepenele verde oferă L-citrulină și L-arginină. Acești doi aminoacizi fortifică venele și arterele și reglează tensiunea arterială.

Medicul tău te-a diagnosticat cu hipertensiune arterială, dar nu ai dezvoltat încă niciun simptom grav? Vestea bună este că ai timp să eviți complicațiile. Dacă incluzi o porție de pepene verde în dieta ta zilnică, vei avea mult de câștigat.

Nu uita, ca să obții rezultate optime, trebuie să fii disciplinat și consecvent. Sănătatea ta este în joc, așadar începe să iei decizii corecte. O dietă greșită nu face decât să agraveze hipertensiunea.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.