8 simptome ale cheagurilor de sânge - Doza de Sănătate
 

8 simptome ale cheagurilor de sânge

Formarea cheagurilor este un proces important pentru a opri sângerările atunci când corpul este rănit.
8 simptome ale cheagurilor de sânge
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Care sunt principalele simptome ale cheagurilor de sânge? Atunci când se formează un cheag la nivelul vaselor sanguine, sănătatea pacientului poate fi în pericol. Cheagurile reprezintă mase de sânge care trec din stare lichidă în stare gelatinoasă sau semisolidă.

Dacă circulă liber prin sânge, aceste mase pot obstrucționa parțial sau total o arteră sau o venă, un fenomen care poartă denumirea de tromboză.

Deoarece vasele sanguine conectează diferitele părți ale corpului, cheagurile pot circula oriunde. Dacă ajung la inimă, creier sau plămâni, cheagurile de sânge pot rămâne blocate, provocând embolisme sau un accident vascular cerebral.

Există 2 tipuri de cheaguri de sânge:

  • Arteriale: Se formează în artere și împiedică oxigenul să ajungă la organele principale.
    • Cheagurile arteriale pot provoca numeroase complicații, precum infarcturi, paralizia nervului cerebrovascular și dureri intense.
  • Venoase: Se formează lent la nivelul venelor, drept pentru care simptomele ar putea surveni în timp.
    • Cheagurile venoase apar, de obicei, la nivelul brațelor, al picioarelor și al regiunii pelvine.
    • În general, acestea sunt imobile. Însă există riscul ca ele să se deplaseze, putând prejudicia sănătatea pacientului.

Factori de risc asociați cheagurilor de sânge

Anumiți factori cresc riscul de cheaguri, inclusiv:

  • Menținerea aceleiași poziții pentru perioade lungi de timp (se exercită presiune asupra vaselor de sânge, inhibând circulația)
  • Călătoriile mai lungi de 4 ore (când stai jos în exces, sângele nu poate circula corect, ceea ce ar putea duce la apariția unor cheaguri)
  • Statul în pat în exces
  • Anumite pilule contraceptive
  • Istoricul familial
  • Sedentarismul
  • Vârsta
  • Obezitatea
  • Fumatul

Principalele simptome ale cheagurilor de sânge

1. Tusea inexplicabilă și dificultățile de respirație

Simptome ale cheagurilor de sânge ce afectează respirația

Prezența unui cheag în plămâni încetinește fluxul oxigenului, accelerând pulsul. Creșterea ritmului cardiac împreună cu dificultățile de respirație semnalează, de obicei, un embolism pulmonar.

2. Schimbările de dispoziție

Simptome ca irascibilitatea, confuzia, halucinațiile sau convulsiile ne pot avertiza că suferim de tromboză arterială la nivelul creierului.

Această boală se declanșează atunci când circulația normală a oxigenului și a glucozei în sânge este obstrucționată de către un cheag. Drept consecință, creierul nu funcționează corespunzător.

3. Oboseala

Oboseala pe lista de simptome ale cheagurilor de sânge

Dacă există un cheag de sânge în corp, se activează mecanismele de apărare a organismului, ceea ce poate duce la oboseală sau epuizare. Cauzele simptomelor asociate oboselii tind să fie greu de identificat, drept pentru care trebuie să ținem cont și de alte posibile semnale de alarmă.

Deseori cheagurile de sânge provoacă o oboseală care, aparent, survine fără niciun motiv—chiar dacă pacientul s-a odihnit suficient pe timp de noapte.

4. Umflarea membrelor

Acest simptom survine în cazul trombozei venoase profunde. Fluxul sanguin este inhibat, iar oxigenul nu reușește să ajungă în regiunile importante ale corpului.

Ai mare grijă dacă membrele tale se umflă, mai ales dacă experimentezi și durere. Nu confunda acest tip de inflamație cu retenția de apă.

5. Durerile mâinilor și ale picioarelor, pe lista de posibile simptome ale cheagurilor de sânge

Simptome ale cheagurilor de sânge ca durerea

Acest tip de durere este localizată și ascuțită, survenind frecvent atunci când pacientul merge pe jos sau își îndoaie membrele. Durerea ar putea fi însoțită și de amorțeală.

6. Venele umflate

Venele umflate nu provoacă complicații sau probleme majore. Însă dacă un cheag exercită presiune asupra unui vas de sânge, crește riscul de rupturi interne, roșeață sau vânătăi. Tromboza venoasă a picioarelor poate duce la apariția varicelor.

7. Liniile roșii pe piele

Roșeața pe lista de simptome ale cheagurilor de sânge

Prezența unor linii roșii de-a lungul venelor ar trebui să te determine să verifici dacă pielea ta prezintă și alte schimbări.

Pentru a te asigura că nu suferi de tromboză arterială, monitorizează-ți dispoziția. Liniile roșii provocate de această boală îți pot face membrele să fie calde la atingere.

8. Febra

Dacă un cheag începe să circule în fluxul sanguin, pacientul poate experimenta febră. Acest simptom este însoțit de transpirație, tremurături, migrene, deshidratare, slăbiciune fizică și reducerea poftei de mâncare.

Sfaturi pentru a preveni cheagurile de sânge

  • Crește-ți aportul de alimente bogate în vitaminele B3, C și E pentru a avea o circulație sanguină optimă. Spune da usturoiului și suplimentelor cu zinc, magneziu, mangan și minerale.
  • Renunță la fumat. Țigările favorizează formarea cheagurilor de sânge.
  • Menține o greutate sănătoasă, adecvată pentru înălțimea și proporțiile corpului tău. Te poți menține în formă prin intermediul exercițiilor fizice.
    • Obezitatea și sedentarismul reprezintă principalii factori care măresc riscul de accidente vasculare cerebrale și infarcturi din cauza cheagurilor de sânge desprinse.
  • Ai grijă dacă trebuie să iei contraceptive orale, hormonii din aceste medicamente crescând riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Reține cele 8 simptome ale cheagurilor de sânge prezentate în acest articol pentru a-ți proteja sănătatea!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.