Metodă ce reduce tensiunea arterială în 5 minute
Când tensiunea arterială nu este ținută sub control, ea devine o problemă de sănătate gravă, care îți poate pune în pericol viața. Cunoști vreo metodă ce reduce tensiunea arterială rapid?
Hipertensiunea, supranumită și „ucigașul tăcut”, este o boală cardiovasculară care afectează numeroși oameni din întreaga lume. Aproximativ 78 de milioane de americani suferă de hipertensiune, dintre care 16 milioane nu au fost diagnosticați.
Dacă nu este detectată, problema nu poate fi tratată în mod corespunzător, mărind riscul de infarct, atac cerebral sau alte boli grave. Tocmai de aceea este important să deții cât mai multe informații despre tensiunea arterială și să afli ce poți face pentru a o reduce dacă valoarea sa este prea ridicată.
Ce este tensiunea arterială?
Tensiunea arterială reprezintă presiunea cu care sângele este pompat de inimă către organele din corp prin intermediul unei „rețele” de artere, vene și capilare.
Presiunea sistolică (numărul mai mare) normală a unui adult este în jur de 120 mmHg în timpul activității fizice și 80 mm mmHg în stare de repaos.
Vorbim de hipertensiune atunci când presiunea sistolică a sângelui depășește 140 mmHg și cea diastolică (numărul mai mic) 90 mmHg. Aceste valori pot apărea atunci când se îngustează arterele sau arteriolele, rolul acestora fiind de a regla circulația sângelui în tot corpul.
Atunci când aceste vase se contractă, inima trebuie să depună un efort mai mare pentru a pompa sângele în organism, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale.
Cel mai îngrijorător aspect este faptul că, în general, hipertensiunea nu este însoțită de simptome puternice, fapt care mărește șansele de a dezvolta o boală mai gravă fără a-ți da seama.
Ocazional, tensiunea arterială mărită poate provoca palpitații la nivelul capului și al pieptului, amețeală, oboseală și alte simptome ușoare care pot indica prezența acestei probleme.
Care sunt cauzele hipertensiunii?
Până în prezent, cauzele hipertensiunii rămân necunoscute, însă există anumiți factori care pot influența apariția sa.
Printre aceștia menționăm:
- Cazurile de hipertensiune în familie.
- Faptul că ai peste 60 de ani.
- Nivelul ridicat de stres, furie sau ostilitate.
- Faptul că ești supraponderal sau obez.
- Dependența de tutun.
- Dieta bogată în grăsimi saturate.
- Consumul excesiv de alcool.
- Consumul de alimente bogate în sodiu.
- Sedentarismul.
- Diabetul.
Cum poți reduce tensiunea arterială?
Pentru a preveni și a ține sub control hipertensiunea, este necesar să te prezinți la medic pentru controale regulate. Dacă valorii tensiunii arteriale sunt foarte ridicate, este posibil să fie nevoie să îți modifici complet stilul de viață pentru a le stabiliza:
- Mărește consumul de fructe și legume.
- Limitează aportul zilnic de sare.
- Fă cel puțin 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi.
- Adaugă în dietă ceaiuri din plante și sucuri naturale.
- Evită alimentele procesate și pe cele cu un conținut ridicat de grăsimi.
- Consumă alimente bogate în acizi grași omega 3.
- Slăbește.
- Evită alcoolul și tutunul.
- Practică tehnici de relaxare.
Te-ar putea interesa și:
Pe lângă obiceiurile sănătoase prezentate mai sus, poți apela și la o metodă chinezească antică de a reduce tensiunea arterială în doar cinci minute.
În ce constă această metodă de a reduce tensiunea arterială în 5 minute?
Tehnicile din medicina tradițională chineză se bazează pe conexiuni energetice între mai multe puncte de presiune din corp și de la nivelul organelor.
Această metodă ce reduce tensiunea arterială în numai câteva minute presupune exercitarea unei presiuni asupra a trei puncte specifice.
Linia dintre primul și al doilea punct
- Formează o linie din spatele lobului urechii către claviculă.
- Trasează această linie cu vârfurile degetelor, apăsând ușor.
- Repetă aceeași mișcare de 10 ori pe fiecare parte a gâtului, timp de aproximativ trei minute.
Al treilea punct
- După ce exerciți o presiune ușoară pe linia descrisă mai sus, apasă cu vârfurile degetelor pe punctul localizat la un centimetru distanță de lobul urechii, în direcția nasului.
- Masează delicat fiecare parte, apăsând cu atenție timp de un minut.
Această metodă ce reduce tensiunea arterială este foarte eficientă atunci când hipertensiunea apare ca urmare a stresului sau a altor factori emoționali. Este important să reții că efectele sale variază la fiecare individ în parte și că nu poate înlocui un tratament prescris de medic.
S-ar putea să te intereseze...Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Heart Association. (2023, 25 de mayo). The Facts About High Blood Pressure.
https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/the-facts-about-high-blood-pressure - Ister, D., & Altinbas, Y. (2022). Effect of Acupressure on the Blood Pressure, Heart Rate, and Pain Severity of Patients who Underwent Coronary Angiography: A Randomized Controlled Trial. Alternative Therapies in Health and Medicine, 964. https://europepmc.org/article/med/36112790
- Mehta, P., Dhapte, V., Kadam, S., & Dhapte, V. (2016). Contemporary acupressure therapy: Adroit cure for painless recovery of therapeutic ailments. Journal of traditional and complementary medicine, 7(2), 251–263. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/
- National Health Service. (2023, 20 de abril). Treatment. High blood pressure (hypertension). https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/treatment/
- National Heart, Lung, and Blood Institute. (2022, 24 de marzo). High blood pressure. Treatment. https://www.nhlbi.nih.gov/health/high-blood-pressure/treatment
- Restawan, I. G., Sjattar, E. L., & Irwan, A. M. (2023). Effectiveness of acupressure therapy in lowering blood pressure in patients with hypertension: A systematic review. Clinical Epidemiology and Global Health, 21, 101292. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213398423000799
- World Health Organization. (2023, 13 de marzo). Hypertension.
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension - Zhang, W. B., Wang, G. J., & Fuxe, K. (2015). Classic and modern meridian studies: a review of low hydraulic resistance channels along meridians and their relevance for therapeutic effects in traditional Chinese medicine. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/410979/
- JOHNS HOPKINS MEDICINE. (S.F). Preventing and Managing High Blood Pressure. JOHNS HOPKINS MEDICINE. https://www.hopkinsmedicine.org/population-health/alliance-patients/_documents/Quick_Guide_Preventing_and_Managing_High_Blood_Pressure.pdf