5 rețete cu cafea de care nu ai auzit până acum - Doza de Sănătate
 

5 rețete cu cafea de care nu ai auzit până acum

În cele ce urmează îți prezentăm câteva rețete cu cafea inedite care adaugă un plus de noutate preparatelor tale culinare și te ajută să îți impresionezi invitații la ocazii speciale. 
5 rețete cu cafea de care nu ai auzit până acum
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Pe lângă băuturile obișnuite pe bază de cafea pe care le cunoaștem cu toții, cum ar fi caffè macchiato, cappuccino, mocha și altele, există și alte rețete cu cafea pe care le putem încerca și savura, mai ales dacă suntem mari iubitori ai acestui ingredient. Rețetele de mai jos sunt foarte gustoase!

1. Cafea rece cu nucă de cocos

Rețete cu cafea și nucă de cocos

Prima pe lista de rețete cu cafea este o băutură cu o textură cremoasă oferită de nuca de cocos, un gust intens de cafea și o aromă delicată de scorțișoară. Iată cât de ușor se prepară:

Ingrediente

  • Cafea tare (după gust)
  • 1 lingură de zahăr brun (10 g)
  • 1 lingură de înghețată de cocos (10 g)
  • ¼ linguriță de scorțișoară (1,2 g)
  • ½ linguriță de nucă de cocos rasă (2.5 g)

Mod de preparare

  • Pentru a prepara această rețetă simplă, trebuie mai întâi să faci cafeaua.Adaugă apoi zahărul brun și înghețata de cocos.
  • Adaugă scorțișoara și amestecă bine. La final, presară nuca de cocos rasă deasupra băuturii. 

2. Cafea cu banane

Această rețetă se bazează pe combinația delicioasă dintre gustul dulce al bananelor și cel amărui al cafelei. Citește mai departe pentru a afla cum să prepari una dintre cele mai savuroase rețete cu cafea:

Ingrediente

  • Cafea tare (după gust)
  • Fulgi de ciocolată (după gust)
  • 1 lingură de caramel (10 g)
  • 4 linguri de sirop de banane (40 ml)

Mod de preparare

  • Amestecă mai întâi caramelul cu siropul de banane.
  • După ce ai obținut un amestec omogen, adaugă cafeaua concentrată. 
  • La final, adaugă fulgii de ciocolată pentru un decor deosebit și o aromă pe măsură.

Te invităm să citești și:

10 utilizări alternative pentru cafea

3. Cafea indiană

Rețete cu cafea cu mirodenii orientale

Această băutură va fi o surpriză plăcută pentru toți iubitorii de cafea care preferă o savoare orientală. Pentru a o prepara, trebuie să urmezi pașii de mai jos:

Ingrediente

  • 1 linguriță de ceai (2,5 g)
  • ½ cană de lapte fierbinte (100 ml)
  • ½ linguriță de pudră de cacao (2.5 g)
  • Cafea indiană (după gust)

Mod de preparare

  • Pune laptele la fiert. Când aproape dă în clocot, adaugă ceaiul și lasă-l la infuzat 3 – 4 minute.
  • Între timp, prepară o cafea indiană dublă. Când este gata, strecoară laptele pentru a îndepărta reziduurile de ceai și toarnă-l în cafea. Amestecă bine și presară pudra de cacao deasupra.

4. Negrese cu cafea

Negrese pe lista de rețete cu cafea

Pe lista de rețete cu cafea se află și un desert delicios pe care îl poți servi invitaților tăi la o ocazie specială. Ingredientele necesare și modul de preparare sunt:

Ingrediente

  • 2 ouă (60 g)
  • ¼  cană de cacao (30 ml)
  • ½ cană de cafea tare (120 ml)
  • 2 căni de zahăr (480 g)
  • 2 căni de făină (480 g)
  • 1 cană de unt (180 g)
  • 1 linguriță de vanilie (2.5 g)
  • ½ cană de iaurt natural (120 g)
  • 1 linguriță de drojdie uscată (2.5 g)

Mod de preparare

  • Topește untul în cuptorul cu microunde. Adaugă apoi pudra de cacao și cafeaua măcinată.
  • Adaugă zahărul și făina și amestecă până obții o compoziție omogenă. 
  • Adaugă iaurtul, drojdia, ouăle și vanilia. Amestecă bine toate ingredientele.
  • Toarnă compoziția într-o tavă unsă bine cu ulei pentru ca prăjitura să nu se lipească.
  • Las-o la copt timp de 20 de minute la 200 °C. 
  • După ce este gata, scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească până ajunge la temperatura camerei, apoi servește.

Îți recomandăm să citești și:

Încearcă 3 deserturi sărace în calorii

5. Cuburi de carne de vită cu cafea

Există și rețete cu cafea sărate. Una dintre ele o poți descoperi în rândurile care urmează. Cuburile de carne de vită cu cafea pot fi servite, de exemplu, ca aperitiv la un dineu.

Ingrediente

  • 1 kg carne de vită
  • 4 linguri de ulei (40 g)
  • 3 linguri de muștar (20 g)
  • 4 linguri de sos de soia (40 ml)
  • ½ cană de cafea (120 ml)
  • Sare și piper (după gust)

Mod de preparare

  • Amestecă într-un castron cafeaua, uleiul și sosul de soia.
  • Separat, taie carnea în cuburi și acoperă-le cu amestecul preparat anterior. 
  • Lasă carnea să stea o oră, apoi scurge lichidul într-un vas separat și înfige câte o scobitoare în fiecare cub de carne.
  • Coace-le apoi într-o tigaie grill mare sau pe grătar. Ai grijă să le întorci de câteva ori de pe o parte pe alta pentru a se coace omogen.
  • Când sunt aproape gata, adaugă sosul de mai devreme și lasă-le să stea așa un timp până când aroma devine foarte concentrată.
  • Adaugă sarea și piperul după gust, apoi scoate cuburile de carne din tigaie.
  • Toarnă sosul peste carne. Va fi mai gros și mai concentrat și va adăuga rețetei o aromă mai intensă.
  • În această rețetă, cafeaua este utilizată într-un mod mai deosebit, oferind cărnii de vită o aromă mai intensă.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Machado-Fragua, M. D., Struijk, E. A., Ballesteros, J. M., Ortolá, R., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2019). Habitual coffee consumption and risk of falls in 2 European cohorts of older adults. American Journal of Clinical Nutrition109(5), 1431–1438. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy369
  • Mesas, A. E., Leon-Muñoz, L. M., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2011). The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition94(4), 1113–1126. https://doi.org/10.3945/ajcn.111.016667
  • Lopez-Garcia, E., Guallar-Castillon, P., Leon-Muñoz, L., Graciani, A., & Rodriguez-Artalejo, F. (2014). Coffee consumption and health-related quality of life. Clinical Nutrition33(1), 143–149. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2013.04.004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.