Cum se prepară maioneza vegană, un sos delicios

· 25 martie 2018
Maioneza vegană este recomandată persoanelor care sunt alergice la anumite ingrediente, precum și celor care vor să urmeze o dietă mai sănătoasă.

Vrei să afli cum se prepară maioneza vegană? Aceasta conține exclusiv ingrediente de origine vegetală. Acest lucru înseamnă că, în loc să folosești ouă sau lapte obișnuit, ai nevoie de produse alternative.

Nu este deloc greu să prepari o maioneză vegană. Ai la dispoziție numeroase rețete care îți permit să încerci diferite ingrediente. Fiecare dintre aceste rețete te ajută să obții un sos 100% natural, cu o textură și consistență unică.

Cum se prepară maioneza vegană cu lapte de soia și ulei de măsline?

Cum se prepară maioneza vegană fără ouă

Următoarea rețetă te ajută să obții o maioneză ușoară și fină. Vei putea consuma sosul imediat după preparare. Combină-l cu salate sau întinde-l pe felii de pâine când faci un sandviș.

Ingrediente

  • ½ cățel de usturoi (tocat)
  • 1 cană de ulei de măsline
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
  • 1 lingură de pătrunjel proaspăt (tocat)
  • ½ cană de lapte de soia sau lapte de migdale
  • 1 vârf de cuțit de sare de mare
  • 1 vârf de cuțit de boabe de muștar pisate sau ½ linguriță de muștar

Instrucțiuni

  • Toarnă laptele de soia și zeama de lămâie într-un robot de bucătărie. Procesează pentru 30 de secunde.
  • În timp ce procesezi, adaugă încet uleiul de măsline până când amestecul se îngroașă.
  • Adaugă sarea, usturoiul și pătrunjelul și amestecă bine.
  • Gustă preparatul și, dacă este nevoie, ajustează cantitățile de condimente.
  • Nu uita, poți adăuga orice condimente vrei (ardei iute, ardei gras, piper negru, etc.).

Cum se prepară maioneza vegană cu cartofi?

Cum se prepară maioneza vegană cu cartofi

Acest tip de maioneză prezintă o compoziție ușoară, însă este mai greoaie decât rețeta anterioară deoarece ingredientul său principal este reprezentat de cartofi. Aceștia vor oferi sosului o aromă mai puternică.

Ingrediente

  • Ulei de floarea soarelui
  • Piper negru
  • Șovârf
  • Sare (după gust)
  • 1 cățel de usturoi
  • Zeamă de lămâie
  • 1 cartof mare
  • Apă (orice cantitate dorești, în funcție de consistența pe care vrei să o obții)

Instrucțiuni

  • Decojește cartoful și fierbe-l în apă.
  • Când este complet fiert, pune-l într-un robot de bucătărie.
  • Adaugă cățelul de usturoi, șovârful, piperul negru și vârful de cuțit de sare.
  • Procesează la viteză mică și adaugă încet uleiul de măsline.
  • De îndată ce compoziția devine compactă, nu mai adăuga ulei și începe să adaugi încet apă.
  • Procesează compoziția pentru intervale de 5 secunde, până când devine fină și ușoară.
  • Adaugă zeamă de lămâie, după gust. Însă nu adăuga acest ingredient în exces, astfel încât compoziția să nu se taie (așa cum se întâmplă și în cazul maionezei tradiționale).
  • Pentru a personaliza aroma maionezei vegane preparate, poți adăuga coriandru, busuioc, pătrunjel și nu numai.

Sfaturi pentru a prepara o maioneză vegană delicioasă

Cum se prepară maioneza vegană în câțiva pași simpli

  • Te sfătuim să folosești mixere manuale și borcane de sticlă atunci când vrei să încerci rețetele prezentate anterior.
  • Poți folosi și un mixer cu suport sau un robot de bucătărie. Însă dacă nu vrei să prepari o cantitate mare de maioneză, mixerele manuale constituie cea mai bună variantă.
  • Laptele de soia inclus în sos ar trebui să fie neîndulcit și nearomat (evită sortimentele cu aromă de vanilie, de ciocolată, etc.).
  • Optează pentru ulei de floarea soarelui sau un alt ulei cu aromă neutră.
  • Uleiul de măsline oferă o aromă intensă și picantă. Așadar, dacă vrei să-l folosești, nu îl adăuga în cantități mari.
  • Asigură-te că ingredientele folosite sunt la temperatura camerei atunci când prepari maioneza.
  • Adaugă sare și usturoi cu moderație. Dacă preparatul nu are aroma dorită, continuă să adaugi aceste condimente puțin câte puțin.
  • Depozitează maioneza în frigider și consum-o într-un interval scurt de timp.

De ce maioneza vegană se poate tăia?

Această neplăcere survine dacă:

  • Faci prea multe pauze atunci când bați amestecul
  • Ingredientele sunt prea calde sau prea reci
  • Folosești ulei în exces (cea mai frecventă greșeală)
  • Procesezi compoziția la o viteză prea ridicată
  • În loc să se îngroașe, compoziția devine din ce în ce mai apoasă și transparentă pe măsură ce o procesezi

Variații ale maionezei vegane

Cum se prepară maioneza vegană la tine în bucătărie

Folosind maioneza vegană ca bază, poți inventa tot felul de arome și culori interesante adăugând câteva ingrediente.

  • Pentru o culoare mov sau trandafirie, adaugă o bucată de carne gătită.
  • Pentru o culoare verde, folosește spanac fiert. Preparatul verde rezultat are o aromă moderată.
  • Ca să prepari un sos tartar vegetal, adaugă următoarele ingrediente compoziției: capere, murături și ceapă.
  • Dacă vrei ca maioneza ta să fie roz, nu trebuie decât să adaugi puțin ketchup.

Utilizări recomandate

  • Include maioneza vegană în salate, în loc de ulei și oțet.
  • Include-o în sandvișuri și hamburgeri.
  • Folosește-o ca garnitură pentru gustări precum omlete și crochete.
  • Folosește-o ca bază pentru preparatele gătite cu legume și nu numai.
  • Folosește-o pe post de sos pentru pizza (în locul sosului de roșii).

Acum că ai aflat cum se prepară maioneza vegană, nu ezita să o încerci la tine acasă. Cu ajutorul ei, poți să creezi rețete personalizate și să te bucuri de o mare varietate de alimente naturale și sănătoase.