Sucul de cartofi cruzi: 8 beneficii incredibile - Doza de Sănătate
 

Sucul de cartofi cruzi: 8 beneficii incredibile

Știai că sucul de cartofi cruzi combate inflamațiile, îți oferă energie și îți întărește sistemul imunitar? Nu trebuie decât să consumi acest remediu de două ori pe zi pentru a te bucura de toate beneficiile oferite. 
Sucul de cartofi cruzi: 8 beneficii incredibile
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sucul de cartofi cruzi este o băutură foarte sănătoasă, obținută din cea mai consumată legumă din lume. Cartoful se remarcă printr-o versatilitate culinară extraordinară, dar și printr-un conținut bogat de nutrienți esențiali benefici organismului. 

Cartofii conțin 75% apă, dar și amidon, antioxidanți și o multitudine de alte substanțe care le oferă proprietăți remarcabile. În bucătărie, aceste legume minunate se prepară termic (ca piure) sau este folosit ca ingredient în supe și multe alte rețete delicioase.

În scop medicinal, cartofii pot fi folosiți în stare crudă ca suc, aceasta fiind cea mai bună modalitate de a le maximiza efectele benefice.

Sucul de cartofi face parte deja din alimentația multor persoane, deoarece ajută la prevenirea și tratarea unui număr mare de afecțiuni.

Există însă și mulți oameni care nu știu cât de sănătos este sucul de cartofi cruzi, drept pentru care îți prezentăm în acest articol 8 dintre beneficiile sale principale.

8 motive să consumi sucul de cartofi cruzi

1. Are proprietăți antiinflamatoare

Sucul de cartofi cruzi util împotriva inflamațiiilor

Sucul natural de cartofi cruzi conține compuși antiinflamatori puternici, drept pentru care este un remediu natural excelent pentru a ameliora durerile musculare și articulare.

Adăugată în dietă, această băutură repară dezechilibrele proceselor inflamatoare din corp și ajută la ameliorarea durerilor.

2. Detoxifică organismul

Antioxidanții din sucul de cartofi stimulează eliminarea deșeurilor acumulate în ficat, colon și rinichi. Fibrele, vitaminele și mineralele esențiale din componența sa îmbunătățesc procesele responsabile de filtrarea toxinelor din sânge.

În plus, sucul de cartofi nu conține colesterol și stimulează circulația sanguină, ajutând astfel la prevenirea îmbătrânirii premature.

3. Întărește sistemul imunitar

Sucul de cartofi întărind sistemul imunitar

Sucul de cartofi cruzi este o băutură naturală alcalină care, odată absorbită în corp, reglează glicemia. Acest remediu echilibrează pH-ul organismului și ar putea reduce riscul de boli cronice cauzate de hiperaciditate.

Totodată, sucul de cartofi conține o cantitate ridicată de vitamina C, un nutrient care ajută la întărirea sistemului imunitar. Astfel, riscul de a dezvolta o infecție, cum ar fi o răceală sau gripă, scade.

4. Ameliorează simptomele gutei

Două căni de suc de cartofi pe zi le-ar putea ajuta pe persoanele care au cristale de acid uric acumulate la nivelul articulațiilor. Antioxidanții stimulează curățarea acestei substanțe din organism, prevenind astfel inflamațiile și durerile pe care le provoacă.

Întrucât contribuie și la detoxificarea rinichilor, consumul de suc de cartofi cruzi îngreunează formarea pietrelor la rinichi și a blocajelor renale. 

5. Combate indigestia

Sucul de cartofi prevenind indigestia

O cantitate mică de suc de cartofi combate atât indigestia, cât și refluxul acid. Dacă iei câteva linguri după fiecare masă, acest remediu va reduce:

 • Senzația de greutate din stomac
 • Producția excesivă de acid gastric
 • Inflamațiile

Multe persoane folosesc deja sucul de cartofi cruzi ca tratament alternativ pentru gastrită, flatulență și ulcer gastroduodenal.

6. Sprijină sănătatea aparatului cardiovascular

Întrucât îmbunătățește circulația și reglează nivelul de colesterol, sucul de cartofi cruzi este benefic și aparatului cardiovascular.

Consumul acestei băuturi naturale susține:

 • Reducerea inflamațiilor
 • Buna funcționare a inimii
 • Scăderea riscului de afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea și arterioscleroza

7. Este energizant

Sucul de cartofi plin de energie

Persoanele care consumă o cantitate mică de suc de cartofi cruzi se bucură de un randament fizic și mental ușor crescut.

Amidonul și fibrele stimulează arderea caloriilor și îți oferă energie. 

8. Combate mătreața

Aplicat direct pe scalp, sucul de cartofi cruzi este o modalitate excelentă de a elimina ciuperca responsabilă de apariția mătreții. Proprietățile sale antifungice împiedică dezvoltarea ciupercilor, reglează nivelul de pH și ajută la curățarea în profunzime a scalpului.

Totodată, sucul de cartofi hrănește părul, stimulând creșterea acestuia și oferindu-i strălucire.

Cum să prepari acasă suc de cartofi

Sucul de cartofi preparat ușor

Pentru a prepara un suc proaspăt, ai nevoie doar de doi sau trei cartofi maturi. Ai grijă să nu fie înnegriți sau încolțiți, deoarece aceste modificări le pot afecta conținutul de solanină.

Ingrediente

 • 3 cartofi
 • 1 cană de apă (200 ml)

Mod de preparare

 • Curăță cartofii, taie-i în mai multe bucăți și procesează-i în blender, împreună cu apa.
 • După ce ai obținut un amestec fin, împarte-l în două porții. Bea una dimineața și una seara.
 • Dacă nu vrei să incluzi apă în rețetă, poți folosi un storcător de fructe.

După cum poți vedea, sucul de cartofi cruzi este o băutură foarte sănătoasă. Încearcă-l și tu!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Basic report: 11352, potatoes, flesh and skin raw. (n.d.). =
  ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3080?manu=&fgcd=&ds
 • Brown CR. (2005). Antioxidants in potato.
  naldc.nal.usda.gov/download/37761/PDF
 • Chrubasik S, et al. (2006). Efficacy and tolerability of potato juice in dyspeptic patients: A pilot study. DOI:
  10.1016/j.phymed.2005.03.005
 • Interactive DRI for healthcare professionals. (n.d.).
  nal.usda.gov/fnic/interactiveDRI/
 • Potato facts and figures. (n.d.).
  cipotato.org/potato/facts/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.