10 utilizări alternative ale cafelei- Doza de sănătate
 

10 utilizări alternative ale cafelei

După cum bine știm, cafeaua este consumată în întreaga lume datorită proprietăților sale energizante. În cele ce urmează însă, îți vom dezvălui câteva utilizări alternative ale cafelei.
10 utilizări alternative ale cafelei

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

După ce beau o cafea bună, cei mai mulți oameni aruncă zațul. Dar, ca și în multe alte cazuri, zațul de cafea poate avea nenumărate întrebuințări. Folosirea acestuia te poate ajuta chiar să economisești niște bani. În acest articol îți vom arăta 10 utilizări alternative ale cafelei, toate opțiuni simple.

Să vorbim puțin despre cafea

Originar din Etiopia și din Congo și consumat încă din secolul al XV-lea, cafeaua este una dintre cele mai populare ingrediente din actualitate. Arborele de cafea produce fructe de culoare galbenă și roșie care sunt supuse proceselor de extracție a pulpei, uscare, măcinare și prăjire. Există mai multe soiuri grupate în două specii:

  • Cafea arabică: reprezintă aproximativ 75% din producția de cafea mondială și este adaptată la climatul rece și tropical în zonele montane. Unele dintre țările care o exportă sunt Brazilia, Columbia și Cuba.
  • Cafea Robusta: are o concentrație mai mare de cofeină, iar cafeaua obținută este mai puternică și are un gust mai acru. Se folosește, în general, pentru producerea de cafea instant sau solubilă. Unele dintre țările care o cultivă în zilele noastre sunt Madagascar, Filipine și Angola.

După prăjire și măcinare, modul tradițional de pregătire a boabelor de cafea ne permite să obținem o băutură de culoare închisă, aromată și delicioasă. Cu toate acestea, există multe variante de a prepara și consuma boabele, de exemplu fierberea cafelei măcinate în apă de trei ori (cafea turcească), fierberea apei împreună cu scorțișoară și cardamom (cafea arabă) etc.

După cum bine știm, cafeaua este consumată în întreaga lume datorită proprietăților sale energizante. În cele ce urmează însă, îți vom dezvălui câteva utilizări alternative ale cafelei. Află câteva curiozități despre acest ingredient deosebit!

10 utilizări alternative ale cafelei

1. Previne mirosurile urâte

Un borcan cu un pic de cafea ținut în frigider poate elimina mirosurile urâte. În cazul în care mâinile îți sunt murdare, tot ceea ce trebuie să faci este să freci un pic de cafea pe ele și să clătești cu apă, iar mirosul dispare.

2. Exfoliant de piele

Datorită texturii sale, zațul de cafea este un exfoliant perfect pentru piele, și ajută la reducerea celulitei. Pentru îndepărtarea celulitei, se recomandă amestecarea zațului cu un pic de ulei de cocos și frecarea pe piele cu mișcări circulare. Folosește un proces similar pentru exfoliere: amestecă cafea cu o lingură de ulei de măsline, iar după aplicare tot ce rămâne de făcut este clătirea cu apă.

3. Îngrășământ

Cafeaua este perfectă pentru a face îngrășământ. Se poate adăuga la plantele care au nevoie de soluri acide, deoarece cafeaua conține substanțe precum potasiu, cupru, magneziu și fosfor. Adăugarea cafelei în semințele de morcovi și ridiche este un mod excelent pentru a ajuta plantele să crească.

4. Ajută la strălucirea părului

Utilizări alternative ale cafelei pentru un păr strălucitor

Cafeaua poate fi utilizată și pentru a-i oferi strălucire păruluiAcest lucru se face prin amestecarea cafelei cu apă la temperatura camerei, și clătirea părului cu această soluție după spălarea pe cap. După ce ai stat cu soluția pe cap în jur de 20 de minute, părul se poate clăti din nou. Cele mai frecvente utilizări alternative ale cafelei au, de fapt, de-a face cu domeniul cosmeticii.

5. Soluție împotriva insectelor

Cafeaua este o soluție eficientă împotriva furnicilor și a altor animale, în special pisici. Împotriva furnicilor, este de ajuns să presari un pic de cafea în locurile unde sunt prezente. În cazul pisicilor, poți amesteca cafea cu coji răzuite de lămâie sau portocală. Animalelor nu le place mirosul și nu se vor apropia de locurile unde sunt acestea. Mai mult, poți freca un pic de cafea pe blana animalului pentru a îndepărta puricii.

6. Soluție de curățare

Datorită calităților acide și abrazive ale cafelei, aceasta poate fi folosită pentru a curăța suprafețele, în special în bucătarie. Trebuie doar să amesteci cafeaua cu un pic de apă și săpun și să freci suprafețele care necesită curățire. 

7. Odorizant

Utilizări alternative ale cafelei împotriva unor mirosuri neplăcute

Pe lângă prevenirea mirosurilor neplăcute, cafeaua împrospătează aerul cu aroma sa puternică și plăcută. În acest caz trebuie doar să adaugi cafea într-o pungă sau material poros și să lași aroma să cuprindă încăparea. Poți adăuga la această soluție și uleiuri aromate sau coji de fructe.

8. Elimină praful

Cafeaua poate fi folosită în locuri unde se acumulează mult praf, precum șemineele. Este important să nu folosești cafea umedă în aceste condiții. Presară cafeaua peste praf, făcându-l mai ușor de curățat.

Află mai multe! Citește și:

E sănătos să bem 3 cești de cafea pe zi?

9. Menține mobila în condiție bună

Mobila de lemn poate fi întreținută cu ajutorul cafelei. Pentru aceasta trebuie să freci suprafața cu un material în care s-a presărat cafea, iar acest lucru îi va da mobilei luciul pierdut.

10. Cafea pentru gătit

Resturile de cafea sunt utile la prepararea prăjiturilor și a diferitelor tipuri de dulciuri de patiserie. Se poate folosi și la creșterea ciupercilor, precum am menționat mai sus, cafeaua are calități care ajută la creșterea anumitor plante.

Ați fost surprinși să descoperiți toate aceste utilizări alternative ale cafelei?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.