Cum să eviți problemele cauzate de acarieni

· 8 septembrie 2015

Micii acarieni de praf reprezintă unul dintre principalii factori alergeni, afectând din ce în ce mai mulți oameni. Trăiesc într-un mediu umed și apar mai ales toamna.

În acest articol, îți vom oferi câteva sfaturi pe care dacă le vei aplica în mod consecvent, îți vor fi de ajutor în lupta împotriva acarienilor. Oamenii care sunt alergici la acarieni cunosc deja aceste măsuri, dar cei care nu sunt familiarizați cu acest subiect vor afla cum își pot îmbunătăți situația în aceste cazuri.

Dezumidifică mediul în care locuiești

Așa cum am menționat deja, acești acarieni trăiesc în medii umede, motiv pentru care primul pas în rezolvarea acestei probleme este să verifici dacă locuința ta prezintă umiditate în exces (datorată climatului, locației etc.). Dacă da, folosește dezumidificatoare, fie naturale, fie electrice, care trebuie plasate în diferite zone ale locuinței. 

Aerisește camerele zilnic

Numeroși acarieni se dezvoltă cu precădere în mediile umede și călduroase, cum ar fi cearceafurile, păturile, cuverturile, perdelele, canapelele, pernele, saltelele, covoarele etc. Pentru unele din aceste obiecte, această condiție este indispensabilă, însă pentru altele trebuie să verifici dacă este valabilă.

Îți recomandăm să-ți aerisești dormitorul în fiecare zi. Dacă e posibil, expune la soare zonele în care s-ar putea afla acarieni.

Fereastra-deschisa-acarieni

Curăță casa cu oțet de rozmarin

Oțetul de rozmarin este foarte ușor de preparat. Lasă câteva rămurele de rozmarin să se îmbibe în oțet timp de o săptămână, apoi folosește-l ca dezinfectant și ca un produs de curățenie natural, făcut în casă. 

Umezește o cârpă cu acest oțet și folosește-o pentru a curăța mobilierul și pentru a freca podeaua și a scăpa de acarieni.

Folosește odorizante cu uleiuri naturale

Odorizantele parfumate nu numai că învăluie încăperile în miresme deosebite, dar luptă și împotriva acestor acarieni. În acest scop, recomandăm următoarele parfumuri:

 • Lămâie
 • Scorțișoară;
 • Citronelă
 • Mentă
 • Arbore de ceai;
 • Rozmarin
 • Levănțică.

Dacă nu ai un odorizant, pur și simplu adaugă câteva picături de ulei esențial într-o sticlă de spray plină cu apă și pulverizează în interiorul camerelor pe tot parcursul zilei.

Când îți cumperi uleiurile esențiale, asigură-te că acestea sunt de cea mai bună calitate, extrase din plante, și nu pe bază de esențe artificiale, care nu prezintă niciun fel de proprietăți.

Purifică aerul cu ajutorul plantelor

O soluție naturală și necostisitoare pentru a purifica aerul din cameră o constituie plantele în ghiveci. Nu orice plantă poate fi folosită în acest scop, întrucât unele pot fura oxigenul din încăpere. Caută plante care să reîmprospăteze aerul, cum ar fi:

 • Chrysalidocarpus lutescens  (Areca). Această plantă curăță aerul pe parcursul întregii zile. Curăță-i frunzele des, în funcție de cât de „contaminată” este zona în care îl plasezi. Această plantă nu cere o prea mare îngrijire, întrucât se adaptează ușor în locurile neluminate corespunzător și cu puțină umezeală.
 • Sanseviera trifasciata (planta cu piele de șarpe, limba soacrei, sabia Sfântului Gheorghe). Această floare transformă dioxidul de carbon în oxigen, în timpul nopții, motiv pentru care este perfectă pentru dormitor.
 • Epipremnum aureum (Pothos aureus). Potosul este o plantă de interior și este foarte rezistentă. Nu o expune la lumina directă a soarelui.
 • Alte plante pe care le poți folosi sunt: planta păianjen, iedera, ficusul sau dieffenbachia.
planta-rabi-w

Spălare săptămânală

Încearcă să speli în fiecare săptămână materialele și obiectele menționate anterior, în care acești acarieni obișnuiesc să se înmulțească. Folosește apă caldă și adaugă puțin oțet de rozmarin în balsam. Usucă hainele cu o mașină de uscat sau, și mai bine, înșiră-le pe sârmă, la soare.

Pe de altă parte, chiar dacă nu e nevoie să faci asta săptămânal, nu uita să speli în mod regulat canapelele, scaunele și covoarele.

Insecticide pentru acarieni

În ziua de azi, există insecticide pe piață special create cu ingrediente care previn înmulțirea acarienilor. Sunt ceva mai scumpe, dar dacă ești alergic la acarieni, atunci e bine să achiziționezi cele mai bune produse. Ai putea, de exemplu, să folosești huse antiacarieni pentru perne și saltele.

Există diferite produse pe piață împotriva acarienilor, dar nu toate sunt la fel de eficiente precum se afirmă pe ambalaj. Poți să le încerci pe unele dintre ele, cum ar fi vopseaua antifungică sau filtrele electrostatice, pentru a verifica dacă sunt sau nu eficiente.

Sursa fotografiiloe: Chiot’s Run și rabiw.