Balsam de rufe natural, fără substanțe toxice - Doza de Sănătate
 

Balsam de rufe natural, fără substanțe toxice

Pe lângă faptul că îți protejezi sănătatea, dacă îți faci propriul balsam de rufe, poți să-l personalizezi cu ajutorul uleiurilor tale esențiale preferate. În plus, prelungești viața hainelor și a mașinii de spălat. 
Balsam de rufe natural, fără substanțe toxice

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În prezent, foarte multe persoane folosesc balsam de rufe la spălarea hainelor. Acesta înmoaie țesăturile, protejează materialele delicate și le oferă un parfum plăcut. În plus, este un produs care se găsește pe piață sub diverse sortimente la prețuri accesibile. 

Însă de ceva timp specialiștii transmit semnale de alarmă cu privire la parfumurile din balsamurile de rufe din comerț, care sunt considerate dăunătoare pentru sănătate și pentru mediul înconjurător.

Deși sunt foarte eficiente și imprimă hainelor un miros foarte plăcut, aceste produse produc efecte secundare la nivelul aparatului respirator și al pielii.

Problema este că, la fel ca în cazul altor produse de curățare, efectele nu sunt întotdeauna imediate, ci se manifestă în timp.

Din fericire, există alternative 100% naturale care oferă rezultate asemănătoare, dar fără să îți pună sănătatea în pericol sau să te supună unor cheltuieli foarte mari.

Astăzi îți prezentăm o rețetă de balsam de rufe de casă care nu conține substanțe toxice și chimicale dure.

Ia aminte!

De ce să folosești un balsam de rufe de casă?

Un balsam de rufe natural nu distruge țesăturile

Majoritatea oamenilor preferă balsamurile din comerț, deoarece consideră că acestea reprezintă cea mai bună alegere pentru îngrijirea hainelor.

Produsele disponibile pe piață conțin parfumuri puternice care rămân imprimate în țesături chiar și zile întregi după spălarea acestora.

În ciuda ideilor promovate de companiile publicitare, adevărul este că există ingrediente naturale care oferă aceleași rezultate, fără să deterioreze țesăturile. 

Chiar dacă ignorăm acest fapt, chimicalele din balsamul de rufe din comerț poluează mediul înconjurător și provoacă iritații ale pielii. În plus, unele dintre ele conțin ftalați, substanțe care fac parfumul mai persistent, dar care pot cauza și dezechilibre hormonale.

Deși sunt necesare mai multe date științifice cu privire la efectele negative ale acestor produse asupra corpului uman, unii specialiști ne recomandă să nu le folosim.

Un balsam de rufe natural oferă hainelor un parfum proaspăt

Din fericire, avem la dispoziție și rețete alternative pe bază de ingrediente ecologice care nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Din contră, un balsam de rufe natural înmoaie țesăturile și le curăță fără să le deterioreze sau să le decoloreze. 

Un astfel de produs este recomandat pentru accentuarea culorilor în cazul rufelor colorate și curățarea petelor de transpirație în cazul celor albe.

De parcă nu ar fi de ajuns, compușii activi din balsamul de casă curăță mașina de spălat de scame, mucegai și urme de detergent.

Cum să prepari un balsam de rufe natural la tine acasă?

Bicarbonat de sodiu ca ingredient într-un balsam de rufe natural

Acest balsam de rufe de casă poate fi folosit pe orice tip de material textil și nu provoacă reacții alergice, probleme la nivelul pielii sau dificultăți respiratorii.

În plus, acest produs protejează fibrele delicate, chiar și hainele pentru bebeluși. Mai mult decât atât, acest balsam de rufe neutralizează mirosurile neplăcute și mucegaiul și albește rufele, fără să le decoloreze.

Produsul pe care ți-l prezentăm mai jos poate fi personalizat, este ieftin și ușor de preparat, acest proces incluzând doar câțiva pași simpli.

Ingrediente

 • 2 căni de săruri Epsom sau sare de mare gemă
 • 30 de picături de ulei esențial de mușețel, de lavandă sau orice sortiment preferi
 • ½ cană de bicarbonat de sodiu
 • 1 recipient cu capac

Instrucțiuni

 • Adaugă sărurile Epsom și uleiul esențial într-un recipient.
 • Agită-l timp de câteva secunde pentru ca ingredientele să se amestece bine.
 • Amestecă din nou cu o lingură și pune-i capacul.
 • Balsamul obținut are o perioadă de valabilitate de aproximativ două luni.

Mod de utilizare

 • Folosește 2-3 linguri din acest balsam de rufe natural înainte de ciclul de clătire.
 • Pentru încărcături mai mari, folosește maxim o jumătate de cană.
 • Pentru a îndepărta petele de transpirație, freacă zona afectată cu acest amestec și lasă-l să acționeze 30 de minute, înainte de a clăti materialul.

După cum ai observat, poți să-ți faci propriul balsam de rufe ecologic la tine acasă, fără să fii nevoit/ă să cheltui sume mari de bani pe rețete complicate.

Ține acest balsam la îndemână pentru a înmuia și a curăța rufele la fiecare spălare. Hainele tale vor fi moi și plăcute la atingere și vor emana un parfum încântător și proaspăt.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.