6 soluții naturale pentru a elimina mirosul urât al hainelor
 

6 soluții naturale pentru a elimina mirosul urât al hainelor

Hainele tale au un miros stătut sau de mucegai? Aceste 6 remedii naturale simple îndepărtează mirosurile neplăcute și petele de pe haine, ajutând și la înmuierea materialului. 
6 soluții naturale pentru a elimina mirosul urât al hainelor

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Uneori, mirosul urât al hainelor poate fi greu de îndepărtat printr-o spălare normală. Mucegaiul din dulap, expunerea la un mediu cu un miros puternic sau simpla transpirație sunt câteva dintre motivele pentru care ajungi să strâmbi din nas atunci când te îmbraci cu un anumit obiect vestimentar.

După cum bine știi, cea mai rapidă soluție o constituie pulverizarea spray-urilor parfumate sau a altor produse chimice care pătrund în straturile materialului. Totuși, aceste opțiuni pot fi dăunătoare, atât mediului înconjurător, cât și sănătății tale.

Din fericire, există și metode naturale pe bază de ingrediente simple și sigure care ajută la neutralizarea mirosurilor neplăcute fără să deterioreze materialele.

Astăzi îți prezentăm 6 trucuri simple și ecologice care te ajută să rezolvi problema în mod eficient, fără a-ți prejudicia sănătatea.

1. Oțetul alb îndepărtează mirosul urât al hainelor

Oțetul alb folosit pentru a elimina mirosul urât al hainelor

Acest produs are o multitudine de întrebuințări atunci când vine vorba de îngrijirea locuinței, dar și de curățarea hainelor.

În primul rând, oțetul alb conține compuși acizi care neutralizează mirosurile urâte și elimină mizeria și petele de mâncare. Unele persoane îl consideră, de asemenea, o alternativă la balsamul de rufe întrucât face materialele moi și plăcute la atingere.

Cum se folosește?

 • Toarnă o jumătate de cană de oțet alb în mașina de spălat, la fel cu procedezi și în cazul balsamului.
 • Pentru mirosuri foarte puternice, pune oțetul într-o găleată cu apă și lasă hainele la înmuiat timp de 20 de minute.

2. Aer rece

Aerul rece, cum ar fi cel din frigider, este o modalitate excelentă de a elimina mirosul de mucegai care se imprimă în haine.

Cum se folosește?

 • Pune hainele într-o pungă închisă etanș și ține-le în frigider timp de câteva ore.
 • După ce le scoți, clătește-le și pune-le la uscat.

Chiar dacă pare greu de crezut, nu vor mai avea acel miros neplăcut!

3. Bicarbonat de sodiu

Lingură de bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai utilizate ingrediente naturale pentru spălarea rufelor. Fiind foarte absorbant, acesta ajută la eliminarea substanțelor care provoacă mirosurile urâte, dar și a petelor.

Dacă este aplicat direct pe haine, bicarbonatul de sodiu îndepărtează petele de transpirație și albește rufele, oferindu-le un aspect impecabil.

În plus, acest produs intensifică nuanțele hainelor colorate și este alegerea ideală pentru materialele delicate.

Cum se folosește?

 • Presară bicarbonat de sodiu pe haina pe care vrei s-o cureți, lasă-l să acționeze timp de 20 de minute, apoi îndepărtează-l cu o perie.
 • Dacă dorești, poți pune puțin bicarbonat în sertare sau în dulap pentru ca acesta să absoarbă mirosul de mucegai.

4. Ulei esențial de arbore de ceai

Uleiul esențial de arbore de ceai este apreciat pentru efectele sale antibacteriene și antifungice care, pe lângă faptul că îți îmbunătățesc sănătatea, ajută și la curățarea locuinței.

În ceea ce privește hainele, uleiul de arbore de ceai este folosit pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute întrucât aroma sa discretă elimină mirosurile cauzate de umezeală.

Cum se folosește?

 • În primul rând, pune puțin ulei de arbore de ceai într-o sticlă cu pulverizator plină cu apă și aplică amestecul pe haine.
 • Lasă uleiul să acționeze timp de o oră. 
 • Verifică dacă mirosul urât a dispărut. Dacă nu, lasă rufele să mai stea așa puțin.

5. Zeamă de lămâie

Zeama de lămâie elimină mirosul urât al hainelor

Zeama de lămâie proaspăt stoarsă este un ingredient natural care poate elimina mirosul urât al hainelor și petele de transpirație

Acidul citric pătrunde în material și îndepărtează substanțele care stau la baza acelui miros neplăcut.

Cum se folosește?

 • În primul rând, diluează zeama de lămâie în doi litri de apă și înmoaie hainele timp de 30-40 de minute.
 • Clătește rufele ca de obicei și pune-le la uscat.

6. Coajă de portocală

Coaja de portocală emană o aromă de citrice care ajută la neutralizarea mirosurilor neplăcute cauzate de transpirație, mucegai și pete de mâncare. Aceasta nu afectează materialul, îl face plăcut la atingere și elimină mizeria și petele.

Cum se folosește?

 • Pune câteva coji de portocale într-o cratiță în care ai adăugat doi litri de apă.
 • După ce amestecul a dat în foc, pune-l deoparte și lasă-l să stea timp de câteva minute.
 • Pune hainele la înmuiat.
 • După două sau trei ore, clătește rufele și lasă-le să se usuce la soare.

După cum poți observa, nu este necesar să cheltui bani pe produse chimice pentru a scăpa de mirosul urât al hainelor. Alege una dintre soluțiile prezentate mai sus și nu vei regreta!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.